Facebook hozzászólás
400

Vitamindilemmák

A tavaszi fáradtság, gyengeség hiányállapotra utal: a szervezet a tél folyamán felélte az ásványianyag- és vitaminkészletét, s nyomelemekből is pótlásra szorul a szervezet. Ilyenkor sokan még azok is a táplálékkiegészítők után nyúlnak, akik amúgy megelégszenek az egészséges táplálkozással. De miből mennyit kell, vagy lehet szedni az optimális hatás érdekében?

A szokásos tél végi vitaminpótláson túl – miután a hideg hónapokban a méreganyagokat is jobban elraktározzák a sejtek – egy intenzív méregtelenítő kúra sem felesleges a nyár közeledtével. De nem mindegy, hogy hogyan. A szervezet ugyanis úgy működik, mint egy hatalmas lombik. Keverednek benne az anyagok, és ahogyan a kémiai folyamatok kimenetele is függ az egyes molekulák kölcsönhatásától, a szervezetünkbe bevitt táplálékot, vitaminokat, nyomelemeket sem lehet csak önmagukban vizsgálni.

Mennyiség és arány

Régi dilemma – és a szakértők állásfoglalása sem egyértelmű a kérdésben –, hogy túladagolhatóak-e az egyes vitaminok, ásványi anyagok. Többek szerint a zsírban oldódó vitaminok árthatnak, míg mások úgy vélik, ez csak valószínűtlenül hatalmas mennyiségnél fordulhat elő. Egymáshoz viszonyított arányuk viszont mindenképpen befolyásolja a hasznosulásukat, így a szedésüknél inkább ez lehet a releváns kérdés, kevésbé a túladagolás. Az egyik vitamin túladagolása lényegében egy másik vitamin hiányát eredményezi, az egyes vitaminok és ásványi anyagok ugyanis segítik, vagy épp ellenkezőleg, akadályozzák egymást abban, hogy megfelelő módon beépüljenek a sejtekbe.

A cink, a réz és a vas például szoros kölcsönhatásban állnak. A cink csökkenti a gyulladást, és növeli a fehérvérsejtek termelődését, ami a fertőzések ellen védi a szervezetet, de 30 milligrammnál több bevitel már hatással lehet a szervezet vas- és rézanyagcseréjére. A sok cink akadályozza ezek felszívódását, emiatt romlik az immunrendszer, szívelégtelenség és vérszegénység alakulhat ki. A túl sok vassal sem csak az a gond, hogy csökkenti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, könnyebben szaporodnak el a kórokozó baktériumok, hanem hogy rontja a réz és a cink hasznosulását.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a szervezet csak a kétértékű vasat tudja hasznosítani, amelynek felszívódását a C-vitamin és a folsav segíti. Az öregedési folyamatokat gátló E-vitamin hatását pedig a vas akadályozza, így együttszedésüket nem ajánlják a szakemberek.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!