Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. április 05. 07:00 | PP-Eletforma

MEHETÜNK NAPTEJÉRT

Veszélyes egy hétvégénk lesz!

Végre egy igazi tavaszi hétvégére készülhetünk! Csütörtökön és pénteken még egy gyenge hidegfront kellemetlenkedik, de utána remek napok jönnek. Főleg vasárnap már napozhatunk is, de vigyázzunk, mert ez több veszéllyel jár, mint gondolnánk!

Nem vagyunk tisztában egy fontos ténnyel: a hétvégén már olyan erős UV-sugárzásra készülhetünk, mint egy szeptember eleji napon!

Napernyők, Kép: pixabay

Napernyők, Kép: pixabay

Az ultraibolya sugárzás erőssége ugyanis nagyban függ a napmagasságtól, ami már a szeptember elejeinek felel meg. Az UV-index már meghaladhatja a 4-es értéket. A tél végére többnyire elveszítjük természetes barnaságunkat, azaz UV elleni védelmünket. Ezért a tavaszi UV-indexek sokkal veszélyesebbek mint az ősziek.

A bőrtípusunknak megfelelő, mértékletes napozásnak nagyon sok pozitív hatása van, kezd feltöltődni kimerült D-vitamin raktárunk, és segít elűzni a tavaszi fáradtságot. Aki könnyen barnul, annak érdemes elkezdenie a természetes barnaság megszerzését, a szélvédett helyeken, főleg vasárnap remek napfürdőt vehetünk. Az érzékeny bőrűek viszont már kerüljék a tűző napot a déli órákban, és gondoskodjanak a megfelelő bőrvédelemről. A szemünk UV-védelme mindenkinek ajánlott, ideje elővenni a napszemüvegeket.

A melegedő idő sok ember esetében okoz fejfájást, és erősíti a gyulladásos folyamatokat. A kellemetlen tünetek ma már megelőzhetők, és eredményesen kezelhetők!

(Forrás: Meteo Klinika)

Így védd a gyerek szemeit a naptól!
A nap elleni hatékony védekezés ma már természetes velejárója az önfeledt strandolásnak. A napozáskor azonban nemcsak bőrünket kell óvnunk a káros ultraibolya sugaraktól, hanem szemeinket is. Megfelelő elővigyázatosság nélkül ugyanis számos olyan hosszútávú szemészeti problémával szembesülhetünk, mint a retinagyulladás, vagy az idősebb korban kialakuló szürke- és kúszóhályog. A gyerekek fokozottan érzékeny szemeinek védelme pedig külön odafigyelést érdemel.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!