Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 21. 17:00 | László Márta

SZÍVÓS EGY HÍR

Vérre mennek!

Hamarabb indulhat a kullancsszezon a korai meleg miatt. A magas fokú védettséghez a teljes oltási sort be kell adni. A fertőzött kullancsok vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) is terjesztenek. A magas fokú védettség kialakításának feltétele, hogy a teljes oltási sort beadassuk. A betegség súlyos esetben életre szóló maradványtünetekkel gyógyul. Utazás, túrázás előtt is érdemes oltatni: Ausztria, Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Horvátország egyes részein is magas a fertőzött kullancsok száma. Az alapimmunizálás után 3 évvel emlékeztető oltás beadására is szükség van.

A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás mellett más, potenciálisan súlyos betegségeket is terjesztenek a tavasszal újra felbukkanó kullancsok. A kullancsencephalitis ellen magas hatékonyságú védelmet adó oltást még a szezon előtt célszerű kérni, de a magas fokú védettség csak a teljes oltási sor beadásával alakul ki, egyetlen védőoltás nem elegendő.

Kullancs közelről, Kép: wikimedia

Kép: wikimedia

Szakemberek az ismétlőoltás fontossága mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy ne csak a házikedvenc kutyák esetében gondoljunk a paraziták által terjesztett betegségek elleni védekezésre. Kullancsencephalitis szempontjából minden korosztály veszélyeztetett, de a betegség az idősekben súlyosabb lefolyású lehet.

A hirtelen jött tavaszi meleg sokakat csalogat ki a természetbe, de hogy a szabadban töltött időszak ne rossz emlékkel érjen véget, a kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladás, azaz a kullancsencephalitis elleni védekezésre időben és megfelelően érdemes felkészülni. A már kialakult vírusos agyvelőgyulladás ellen ugyanis nincsen gyógyszer, de oltással védekezhetünk ellene.

A paraziták jelenlétére a külföldi nyaralás előtt is érdemes felkészülni: a népszerű nyári úticélok, például Ausztria, Szlovénia és Szlovákia, illetve Horvátország egyes északi régiói is fertőzöttek.

Vigyázat! A Lyme-kór a magzatot is megfertőzheti!
A Lyme-kór szövődményei ellen csak a mielőbbi felismerés, és az idejében megkezdett antibiotikum-kezelés nyújt védelmet. Ez fontos kismamák esetében, a kórokozó ugyanis a magzatot is megfertőzheti, és a fertőzés koraszülést is okozhat.

Ráadásul az elmúlt évtizedekben egyes uniós országokban drámaian megnőtt a kullancsencephalitis előfordulása, Németországban például az ezredforduló óta megduplázódott az esetszám. Hollandiában feltűnést okozott, hogy 2016-ban kullancsencephalitisban betegedett meg egy férfi az ország keleti részén, ahol a kór mindaddig ismeretlen volt.

– Már most is késében vannak azok, akik nem adatták be az első védőoltást, hiszen a védettséget jelző antitestek megjelenéséhez a második oltás után még két hétre van szüksége a szervezetnek – mondta el Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. – Felesleges kockáztatni azzal, hogy későn kezdjük el az immunizálást, hiszen addigra már bőségesen lehetőséget adtunk a kullancsoknak arra, hogy megfertőzzenek minket.-

A kullancsencephalitis előfordulása gyakoribb a középkorú-idősebb korosztályban. Az idősebbeknél a betegség lefolyása is súlyosabb lehet, ezért számukra különösen hasznos a védőoltás.

Kutya a mezőn, Kép: pixabay

Kutya a mezőn, Kép: pixabay

A vérszívók nem csupán ránk veszélyesek, de minden emlősállatra, így a kutyákra is. A gazdák és az ebek azonban annyival szerencsésebb helyzetben vannak, hogy kutyák számára sikerült védőoltást kifejleszteni a Lyme-kór ellen. Az emberek csak a csípés elkerülésével tudnak védekezni a Lyme-kór ellen.

– Sok gazdi a kutyáját természetesen beoltatja a súlyos fertőzések ellen, de önmagát vagy a gyermekeit nem. A kutya is családtag, de ezt a gondoskodást ne sajnáljuk családunk többi tagjától sem – tette hozzá a gyermekorvos.

Kullancsencephalitis fertőzésből évente mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte, de a valós esetszám ennél jóval magasabb, hiszen orvoshoz általában csak azok kerülnek, akiknél kialakul a betegség központi idegrendszeri tünetekkel járó második fázisa is. Míg az első fázis nem specifikus tünetekkel, lázzal, izomfájdalommal járhat, a betegek egyharmadánál kialakuló második szakaszban súlyos tünetek jelentkeznek: tarkómerevség, magas láz, koordinációs zavarok, heves fejfájás, hányás, szédülés, eszméletvesztés.

A betegség általában 2 hét alatt lezajlik, ám a maradványtünetek a páciensek egy részénél a fizikai, illetve szellemi teljesítőképesség enyhébb vagy kifejezetten jelentős csökkenését okozzák.

Írd be a naptárba a Felelős Állattartás Napját
Radikális szemléletváltást sürget a Rex Kutyaotthon Alapítvány a hazai állatvédelemben, ezért 2017. május 6-án megalapítják a Felelős Állattartás Napját. Az új jeles nappal többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarországon még mindig aggasztóan magas a kóbor állatok száma, és mindennapos az állatkínzás.

Az izombénulás és az egyéb súlyos maradványtünetek olyannyira életre szólóak lehetnek, hogy a kórházból távozott betegek harmada-fele kénytelen feladni tanulmányait, addigi munkahelyét.

A kullancsencephalitis elleni védőoltás egyéves kortól adható. Már ebben az életkorban érdemes gondolni a védekezésre, hiszen miután a gyermek járni kezd, egyre nagyobb esélye lesz arra, hogy a szabadban megtalálják a kullancsok. A második oltást az első után 1-3 hónap elteltével kell beadatni, majd oltóanyagtól függően újabb 5-12 hónap, illetve 9-12 hónap elteltével a harmadikat. A megfelelő védelem érdekében a teljes alapimmunizálási sort be kell adni, önmagában egy oltás nem elegendő. Az alapimmunizálást követően emlékeztető oltásokkal tartható fenn a védettségünk, amelyet a harmadik oltást követően 3 év múlva kell először beadatni.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!