Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 17. 08:00 | PP-Eletforma

SZAKORVOSI TANÁCS

Védd a gyerekeket az őszi megbetegedések ellen!

Már az őszi szünetnek is vége, eljött iskolai gyerekbetegségek időszaka. A közösségben könnyen terjedő fertőzések, a változékony időjárás és a dolgozatok előtt súlyosbodó panaszok is megnehezíthetik a kicsik kiegyenlített teljesítményét. A szakértő tanácsaival megelőzhetjük, és gyorsabban legyőzhetjük a törékeny szervezetekre leselkedő kórokozókat.

Az őszi hónapokban leginkább a légúti fertőzések veszélyeztetik a gyerekek egészségét. A megelőzésnél az egyik legfontosabb szempont a változatos, vitamindús táplálkozás, és a sok szabadidős program.

Család az őszi erdőben, Kép: Czeizel Intézet

Kép: Czeizel Intézet

Dr. Fülöp Györgyi, a Czeizel Intézet fül-orr-gégész szakorvosa szerint bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás illetve fehérjebevitel mellett multivitaminokra és táplálékkiegészítőkre nincs szükség. Érdemes a szezonális, helyi finomságokból válogatni: almából, körtéből, szőlőből, dióból, sütőtökből, káposztából, céklából, brokkoliból, zellerből gyakran kerüljön az asztalra.

Gyerek almákkal, Kép: Czeizel Intézet

Kép: Czeizel Intézet

Töltsünk minél több időt a friss levegőn; hétvégén kiránduljon együtt a család, sétáltassuk közösen a kutyát, mozogjunk az udvaron, a játszótéren, gyűjtsünk be még egy kevés D-vitamin az őszi napsugarakból. Leggyakrabban a cseppfertőzéssel terjedő vírusok betegítik meg szervezetünket. Jellemző tünetek a torokfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, láz, izomfájdalom, levertség és köhögés, esetleg hasmenés, hányás.

– Gyengébb immunrendszer, kimerültség esetén természetesen ezek a tünetek hevesebben lépnek fel, elhúzódóbbak. Vírusfertőzések megelőzésére napjainkban inkább D-vitamin adagolása jön szóba, a C-vitamint csak akkor javasolt szedni, ha fellépnek a vírusfertőzés tünetei. Gyakori megbetegedések esetén, amikor a gyermek több időt kényszerül már otthon tölteni, mint közösségben, akkor további lépéseket tehetünk az immunrendszer megerősítésére. Ilyenkor segíthet pl. egy foszfoglukán tartalmú szer, mely aktiválja az immunrendszert vírusos és bakteriális infekciók esetén egyaránt – javasolja dr. Fülöp Györgyi.

Beteg gyerek, Kép: Czeizel Intézet

Kép: Czeizel Intézet

Fontos, hogy a higiéniai szabályokat már egészen kis korban megtanítsuk és betartassuk. Az orrfújás helyes technikájának megtanulásával, ha nem pang a váladék az orrjáratokban, akkor lerövidülhetnek a felső légúti betegségek, kevésbé húzódik a középfülre a fertőzés. Természetesen nem szabad megfeledkezni a rendszeres kézmosásról sem.

– Fertőzéses betegség esetén vegyük ki a gyermeket a közösségből, megakadályozva a betegségek terjedését, és elősegítve a hatékony pihenést. 38 °C feletti láz esetén alkalmazzunk lázcsillapítót, ha ez nem segít, akkor egy jól kivitelezett hűtőfürdő szinte mindig leviszi a lázat. Három napon túli láz esetén pedig forduljunk orvoshoz – figyelmeztet a Czeizel Intézet szakorvosa.

Nem csak gyerekbetegség!
Továbbra is rendkívül erőteljesen emelkedik a bárányhimlősök száma Magyarországon. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint tavaly rekordszámú, 40 853 megbetegedést észleltek. Idén, április 12-éig 16 999 esetet regisztráltak, ami 40 %-kal több, mint a tavalyi, hasonló időszakban. Ez azt vetíti előre, hogy idén is – kicsik és nagyok – több tízezren esnek majd ágynak bárányhimlővel.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!