Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. február 22. 08:00 | PP-Eletforma

MEGELŐZÉS

Vannak anyajegyeid? Azonnal ellenőriztesd!

Úgy néz ki, mint egy ártatlan kis pötty a bőrödön, de nem az! Életet menthet, ha tudod, hogyan ismerd fel a melanomát! Magyarországon évente 2000 új, ilyen tipusú megbetegedést diagnosztizálnak. Kevesen tudják, hogy ez a daganatos betegség az esetek többségében genetikai eredetű, és korra, nemre való tekintet nélkül bárkinél előfordulhat. Pánikra azonban nincs ok, hiszen ha időben felfedezzük, 100%-ban gyógyítható és túlélhető. Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos, a MelanomaMobil bőrgyógyászati szűrőközpont vezetője segítségével alább összefoglaljuk a legalapvetőbb tudnivalókat.

Mi az a melanoma?

Egy rosszindulattú daganatos betegség, amely a bőr pigmenttermelő sejtjeiből  alakul ki. A pigmentsejtek adják a bőrünk, hajunk, szemünk és az anyajegyeink színét. Melanoma akkor keletkezik, ha ezek a sejtek  meghibásodnak, majd korlátlanul és megállíthatatlanul osztódni kezdenek.

Melanóma, Kép: MelanómaMobil

Melanóma, Kép: MelanómaMobil

Hogyan lehet felismerni a melanomát?

A korai melanoma kezdetben a megtévesztésig hasonlíthat egy anyajegyre. Ami intő jel lehet: ha olyan új, anyajegy-szerű pöttyöt vagy foltot találunk magunkon, ami aszimmetrikus, aminek a körvonala nem éles, hanem szabálytalan vagy elmosódott,  továbbá, ha a színe nem egyenletes, hanem különböző színárnyalatok vannak benne. Az is gyanús, ha egy korábbi anyajegyünk alakja, színe megváltozik, a mérete megnő vagy éppen kisebb lesz, illetve, ha a pigmentfolt előemelkedik, vérzik vagy viszket. Ilyenkor azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz!

Hogy zajlik a melanoma bőrgyógyászati szűrővizsgálata?

Többféle vizsgálati módszer létezik. Az egyik legeredményesebbet több mint egy évtizede  dolgozta ki, és azóta eredményesen alkalmazza a MelanomaMobil orvoscsapata. A módszer lényege, hogy orvosi vizsgálatot követően  a teljes bőrfelszínt lefotózzuk, egy úgy nevezett „bőrtérképet” készítve, majd az anyajegyeket egyesével, kétféle kamerával is lefényképezzük: az egyik valós méretű, a másik tízszeres nagyítású képet készít. Minden fotót eltárolunk számítógépen, ahol 30-40-szeres nagyításban két orvos is átnézi a fotókat a diagnózis felállításakor, majd a gyanúsnak vélt anyajegyek műtéti eltávolítására egy harmadik, főorvosi szakvélemény alapján teszünk javaslatot, és ha szükséges, segítünk a kimetszéses műtét megszervezésében partnerklinikákon.

Ennek a módszernek a többivel szemben az az előnye, hogy az évenkénti kontrollvizsgálatok során minden egyes anyajegyet össze tudunk hasonlítani a korábbi állapotával, így a legkisebb változás (pl. 1-2 milliméteres növekedés, vagy minimális szerkezetbeli eltérés) is észrevehető, amely szabad szemmel, illetve első látásra még nem is adna okot gyanúra.

Igaz, hogy ha időben felismerik, a melanoma 100 százalékig gyógyítható?

Igen, mivel kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű sebészi kimetszéssel a páciens teljesen gyógyítható. Amikor azonban a melanoma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülhetnek (májba, tüdőbe, agyba, csontokba, stb.), és ott megtelepedve nőni kezdenek, tönkretéve az adott szerv(ek) működését. Ezért kulcsfontosságú, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük. Alapvető fontosságú a rendszeres otthoni önvizsgálat, de természetesen a diagnózis leghatékonyabb módszerét a szűrővizsgálatok jelentik. Egy laikus nem mindig tudja idejében felfedezni az intő jeleket, míg a bőrgyógyászati szűrésekkor a szakember azonnal tudja, mi a teendő.

Készülj fel! Így történik az anyajegy eltávolítása
Itt az ideje, hogy az évente javasolt anyajegy szűrést elvégeztessük. Ha a bőrgyógyász a vizsgálat során gyanús anyajegyet talál, akkor javasolni fogja az eltávolítását. Hogyan történik és mire készüljünk egy ilyen műtétnél?

Kiket veszélyeztet a leginkább a melanoma?

A betegséget 60-70%-ban genetikai tényezők váltják ki: leggyakrabban a kék szemű, vörös vagy szőke hajú, világos bőrű és szeplős egyéneknél alakul ki, illetve azoknál, akiknek a családjában korábban már előfordult, továbbá azoknál, akiknek nagyon sok festékes anyajegye van. De arról sem szabad elfeledkezni, hogy olyanoknál is előfordulhat – látszólag minden ok nélkül – akik egyik rizikócsoportba sem tartoznak. Sajnos a melanoma korra, nemre való tekintet nélkül bárkinél kialakulhat. Bár statisztikailag gyakoribb a betegség az 50 évesnél idősebb korosztályban, de évről évre fiataloknál, sőt gyerekeknél is számos esetet diagnosztizálnak.

Mire kell ügyelnünk, hogy elkerüljük a betegséget?

A melanoma az egyik legjobban megelőzhető rákfajta. A megelőzés legbiztosabb módja a bőrünk rendszeres otthoni önvizsgálata és az időközönkénti bőrgyógyászati szűrés! Mivel azonban a genetikai tényezők mellett a betegség kialakulásában a túlzott napozás, illetve főleg a kisgyermekkorban elszenvedett hólyagos napégés is szerepet játszhat, ezért mindenképpen tanácsos a bőrt óvni az UV-sugarak káros hatásaitól. Ilyenkor télvíz idején például különösen ajánlott messziről elkerülni a szoláriumokat, hiszen ott könnyen elérhető és szinte korlátlan mennyiségű, bizonytalan összetételű sugárzás éri a bőrünket, ami provokálhatja a melanoma kialakulását!

Szobolits Andrea

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!