Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 04. 13:00 | PP-Eletforma

SAVASODUNK

Van 8 hatékony tippünk gyomorégés ellen!

Már az utolsó falat után elkezd égni, fájni a gyomrod? Nemet mondasz egy jó pohár borra is, csak hogy elkerüld ezeket a kellemetlenségeket? A gyomorsav-túltengés problémájával a felnőttek közel fele legalább havonta egyszer küzd. Vajon van-e rá megoldás, vagy akinél egyszer jelentkeznek a panaszok, már soha többé nem lakmározhat „bűnhődés” nélkül?

Hazánkban a munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okaként a gyomorbántalmakat jelölik meg az influenzás megbetegedések után.  A gyomorégés legtöbbször a nem megfelelő étrend és életmód, és persze a stressz hatásaként jelentkezik. Gondoljunk csak bele! Reggel felébredünk, éhgyomorra kávét iszunk, szaladunk munkába, útközben bekapunk egy kis péksüteményt, ebédre sokszor nem is jut időnk a megbeszélések miatt. Késő este pedig bőségesen megvacsorázunk, pótolva az egész napos lemaradást. Szervezetünket az egészségtelen étkezés kimeríti, nem csoda, hogy gyomrunk egyensúlya is felborul.

Kép: sajtóanyag

Kép: sajtóanyag

„A gyomorégés a szegycsont mögötti területen jelentkező égető, fájdalmas érzés, amely akár a nyak, a váll és a lapockák irányába is kisugározhat. A helytelen és rendszertelen táplálkozás, a stressz miatt meggyengül a gyomor természetes védekezőrendszere és reflux, gyomorgyulladás vagy akár fekélybetegség alakulhat ki.

Szódabikarbónával, savközömbösítő szerekkel csökkenthetjük ugyan a tüneteket, de ha hetente többször ismétlődnek, mindenképp keressük fel kezelőorvosunkat, mert hosszú távon akár reflux betegség is kialakulhat. A reflux esetében az egyik záróizom rossz működése miatt gyomornedv jut a nyelőcsőbe, ami gyulladáshoz, fekélyesedéshez is vezethet. Ezért sem szabad elhanyagolni ezeket a tüneteket” – mondta Tóth G. Tamás gasztroenterológus főorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Van megoldás!

Szinte már elcsépelt a tanács, de gyomorproblémáinkra is első lépésként az életmódváltás, az egészséges étrend kialakítása és a stressz csökkentése lehet a megoldás. Ez viszont nem csak azt jelenti, hogy lemondunk egy-egy nehéz ételről.

  1. Tervezzük meg a heti étrendünket, és készítsük el otthon az ételeket! Így biztosak lehetünk benne, hogy pontosan azt esszük, amit szeretnénk.
  2. Dobozoljunk! Készítsük elő másnapi ennivalónkat, a dobozon pedig tüntessük fel azt is, hogy mikor együk meg. Ezzel ösztönözni tudjuk magunkat, hogy:
  3. Együnk naponta többször kevesebbet. Így elkerüljük, hogy farkaséhesen nagy mennyiségű étellel terheljük gyomrunkat, és az emésztést is megkönnyítjük.
  4. Fogyasszunk tejet, krémsajtot, lágytojást, kekszet és burgonyát! Ezek segítik csökkenteni a savtúltengést, a gyümölcsök pedig a sav-lúg egyensúlyt is helyreállíthatják.
  5. A koffeintartalmú italok helyett igyunk inkább nyugtató hatású kamillateát!
  6. Alaposan rágjuk meg az ételt, hogy minél könnyebben meg tudjuk emészteni azt.
  7. A nyálképződés is segít átmenetileg a gyomorégés panaszain, így a rágógumizással is tehetünk a savtúltengés ellen.
  8. Vacsorázzunk legalább két órával lefekvés előtt, és kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket!  (Forrás: Budai Egészségközpont)
Reflux csecsemőkorban? A szörtyögő hang figyelmeztet!
Előfordul, hogy a fél év alatti csecsemő szinte folyamatosan szörtyögő hangot ad ki, évszaktól és attól függetlenül, hogy van-e a környezetében hurutos beteg. Ilyenkor érdemes reflux irányába vizsgálódni, gyakran a gyomorból a nyelőcső irányába visszajutó táplálék okozza a problémát.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!