Facebook hozzászólás
344

Ültetvény harci szekéren

Uborkaszezon idején mivel is foglalkozhatnánk, mint az uborkával! Manapság a fővárosban a Bosnyák téri Vásárcsarnokban kapható a legolcsóbb és a legdrágább uborka, fajtájától és méretétől függően 98 és 398 Ft-ba kerül kilója. Nemcsak kovászolni jó, nagyon egészséges, és hatásos fiatalító! Próbáld csak ki!

Kép: Pixabay

Sokáig mérgezőnek vélték az uborkát – nem tudni miért? Van, aki szerint Afrikából származik, de mások inkább Indiát tartják őshazájának. Szakértők ezt valószínűsítik – lévén, hogy régészek Délkelet-Ázsiában az időszámítás előtti időkből már találtak uborkamagot.

Szomjoltásul kaptak uborkát az ókori Egyiptom rabszolgái. Tiberius császár annyira kedvelte, hogy még a csatába is magával vitte egész ültetvényét – nem is akárhogy! Egyenesen szekerekre ültették a palántákat, és az időjárásnak megfelelően hol a napra húzták, hol az árnyékba.

Nyugat és Közép-Európában gyorsan elterjed, főleg a parasztság körében. Lippay János 1664-ben megjelent Posoni kert című könyvében már részletesen leírta a kovászolt, illetve a savanyított uborka receptjét.

A XIX. században Nagykőrös és Kecskemét környékén óriási kertészetekből látták el az egész monarchiát. A II. Világháború előtt is a vöröshagyma mögött a második legfontosabb zöldségexportcikkünk volt.

Az uborka valóban az egyik legegészségesebb növény. 96 %-os a víztartalma, sok benne a kálium, a foszfor, a nátrium, a vas, a kalcium, a magnézium és a jód is. Gazdag szénhidrátokban, illetve A1, B1, B2, B6, illetve C vitaminban. A legtöbb hatóanyag a héjában van ezért, lehetőleg nem vegyszerezett, nem beviaszolt uborkát kell venni, mert azt elég csak lemosni.

Kép: blogspot.com

Mire igyuk, hova kenjük?

  • Az uborkalé rendkívül kellemes, vitaminjai és ásványi anyagai miatt frissítő hatású. Régen a változó korú nőknek ezt adták hűsítőként a hőhullámok ellen. Citrommal kevert uborkalével itatták a lázas betegeket.
  • Nyers uborkaszeletet kell rakni a halántékra, hogy enyhítse az ideges fejfájást.
  • Az apróra vágott uborka jól hűsíti a csípéseket.
  • Sokan használják a napozás utáni leégésre az uborkaszeleteket. Hűsíti a bőrt, és csökken a felhólyagosodás veszélye.

    Kép: turmixvilag.hu
  • Buli előtt szeletelj néhány karika vékony uborkát. Rakd a szemed környékére, arcodra, nyakadra, dekoltázsodra! Pihenj így 15-20 percig! (Már önmagában az is jót tesz, hogy „rápihensz” az esti partira!) Ezután langyos, majd hideg vizes,  vattapamaccsal mosd le. Ezután használd a saját krémedet. A szem környéki duzzanatok elmúlnak, az arc sokkal üdébbé válik.

Aki pedig mégis a kovászos uborkát választja, annak itt egy remek recept! Még a nagymamámtól tanultam! Itt a kánikula! Hajrá!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!