Cikk nyomtatása | Hozzászólások (3) |
Megosztás:
2016. január 22. 13:00 | PP-Eletforma

BECSAPÓS A TÉL!

Tüsszögsz? Így különböztesd meg a tüneteket!

Tüsszögés, orrdugulás, kaparó torok és kínzó köhögés – az allergia és a megfázás tüneteit könnyen össze lehet téveszteni. Egy nagyszabású kutatás szerint az allergiások mindössze 10 százaléka ismeri fel biztosan, ha a panaszait meghűlés okozza, ezért utánajártunk, hogyan lehet megkülönböztetni a két állapotot a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében.

Félig befagyott nádas, tél a tóparton, Kép: pixabay

Kép: pixabay

A légúti allergia és a meghűlés, valamint az influenza gyakran nagyon hasonló tüneteket produkálhat. A Wick Pharma GmbH 2014-ben végzett globális kutatása megmutatta, az allergiásoknak csak nagyon kis százaléka ismeri fel biztosan, ha tüneteit megfázás okozza, ami azért is lehetséges, mert akárcsak a betegek, az allergiások nagy része is éjjel szenved leginkább a tünetektől. Az allergiások számára különösen érzékeny időszak a tél, mert ilyenkor könnyebben megfázhatunk, és aki gyakori tüsszögéssel és orrdugulással küzd, nehezen ismerheti fel, ha tüneteit már a betegség okozza.

Dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész, audiológus főorvos elmondta, milyen hasonlóságok és milyen különbségek fedezhetők fel a két állapot között.

„Az allergia jellegzetes tünetei, mint az orrdugulás, vizes orrfolyás, szem-, orr- és torokviszketés, tüsszögés, elsősorban szezonálisan, a pollenszezonban lépnek fel. Ezek közül azonban néhány, például az orrdugulás, a tüsszögés és a vizes orrváladékozás, megfázáskor is jelentkezhet. A felső légúti hurutok viszont a hideg téli hónapokban gyakoribbak. Láz ugyanakkor az allergiásokat is csak fertőző betegség esetén gyötörheti és a sűrű, sárgás orrváladékozás is bakteriális fertőzésre utal. Amennyiben az allergiás tüneteket kezeljük, könnyebb elkülöníteni, mi okozza a panaszokat, de akármelyik álljon is fenn, az orrnyálkahártya duzzanatot lohasztó, természetes összetevőket – például eukaliptuszt is – tartalmazó orrspray használata javasolt lehet mindkét állapot esetén” – ajánlotta a szakember.

Ez is téli meglepi! Nem is hiszed el! Ne egyél almát, ha allergiás vagy a nyírfapollenre!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások (3) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!