Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2015. június 29. 17:00 | PP-Eletforma

énkép

Tükröm, tükröm én most öngyilkos leszek

Nem tetszik amit a tükörben látsz, ezért kétségbeesetten a legújabb fogyókúrába kezdesz? Depressziós vagy, mert nem úgy nézel ki, mint a kedvenc sztárod? Emiatt ne légy öngyilkos, ahogy azt sokan teszik.

Az önsanyargatás, a drasztikus fogyókúra és az “ifjúság édes madarának” kergetése táplálkozási zavarokhoz vezet, ezt pedig – ha  nem is olyan rég – már elismeri a hazai orvostudomány. Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus szerint ugyanakkor még mindig keveset foglalkozik a pszichiátria és a pszichológia az ebből adódó vészes önbizalomhiánnyal, amelynek egyenes következménye a szorongásos depresszió, tragikus esetben az öngyilkosság, vagy az önbaleset.

Szeresd magad! Kép: Pixabay

“Ha valaki nem tudja elfogadni a saját külső adottságait:  testalkatát, arcberendezését és  az életkorát, akkor vagy a szépészeti beavatkozásoktól válik függővé, vagy hamis illúziókba menekül. Ez utóbbi eszköze az alkohol és a kábítószer. Sajnálatos módon már a bolhapiacon is beszerezhetőek bizonyos bódulatot okozó készítmények, amelyeket egyébként  kizárólag szakorvos írhatna fel, és még a gyógyszertárakban még a személyazonosságot is ellenőrzi ezek kiadásakor a lelkiismeretes gyógyszerész.
Mi a megoldás?
Elsősorban a saját reális énképünk önmagunkkal való megszerettetése. Ehhez alapesetben nem kell sem mentálhigiénés szakember, sem orvos, csak egy tükör, amelybe belenézve ismételnünk kell, hogy milyen előnyös tulajdonságoknak vagyunk hordozói. Tudomásul kell vennünk, hogy akármit is segít rajtunk a szépségipar, bizonyos intervallumokon belül mozgunk, mind a testalkatunkat, mind az arcunkat, mind a korunkat illetően. Sokat használ ilyenkor az önirónia, vagy ha például a társfüggőségben szenvedő, elmagányosodástól rettegők elgondolkodnak azon, hogy a kutyák közt is van tacskó, boxer, agár és még megannyi fajta eb, és mindegyiket rajongásig szeretheti a gazdája” – tette hozzá Dr. Szöőr Anna.

A jogász-pszichológus szerint általában nem szerencsés, ha az önképünket egy ismert emberre szeretnénk mintázni. Az önbizalomhiánnyal küzdők, emiatt szorongók, már-már depressziósok számára segítség lehet, ha elolvassák az általuk irigyelt gyönyörű sztárok életrajzát, megismerik lelki gyötrelmeiket. Ha a  szépség és a csillogás lenne a  boldogsághoz vezető út, nem lenne a celebvilágban annyi alkoholbetegség, nikotin, gyógyszer és  drogfüggőség, öngyilkossági kísérlet, befejezett öngyilkosság és önbaleset.

Amikor néhány szőrszálon múlik a boldogság
Aki szép, az reggel is az. Ezt hiszi az a nő, akinek az arcán nem vörösen duzzadó, fájdalmas pattanások és erre-arra kallódó hosszú szőrszálak köszönnek vissza a tükörből. Akinek viszont igen, az nem véletlenül rémüldözik, hiszen előfordulhat, hogy ezek a jelek súlyos betegségre, a PCOS-re hívják fel a figyelmet.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!