Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. március 03. 05:00 | PP-Eletforma

MEGELŐZHETŐ

Tudta? Ezek a gyomorrák vészjósló tünetei

Azokban a családokban, ahol fordult már elő gyomorrák, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzése javasolható, egyébként a megfelelő életmód segít megelőzni a betegség kialakulását.

A gyomorfal nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat előfordulása a világ más-más tájain eltérő. Japánban és Chilében 100 ezer lakosra 70-80 gyomorrákos beteg jut, Észak-Amerikában, Európában illetve Magyarországon ez a szám “csak” 10-30.

A férfiak nagyobb arányban betegszenek meg, mint a nők: a gyomorrák világviszonylatban férfiaknál a második, nőknél a negyedik leggyakoribb rákféleség, mindkét nem esetében azonban a második legtöbb halálesetet okozza a rosszindulatú daganatos betegségek közül. Magyarországon évente 2500 halálesetért felelős, többnyire 60 év felettieknél alakul ki.


Rizikófaktorok

A gyomorrák kialakulására számos belső (genetikai) és külső (környezeti) tényező hatással van. A genetikai tényezők szerepére utal, hogy “A” vércsoportú személyeknél gyakoribb, illetve kimutattak egy génmutációt, mely a betegségre hajlamosít.

A Helicobacter pylori nevű baktérium, amely felelős a gyomorfekély egyes típusainak kialakulásáért is, jelenlétével növeli a kockázatot. Egyéb állapotok szintén hajlamosíthatnak a gyomorrák kialakulására: a gyomornyálkahártya idült gyulladása, egyes előzetes gyomorműtétek, a gyomor jóindulatú daganatai (az ún. polipok egyes formái) illetve a hosszú időn keresztül fennálló gyomorfekély.

A betegség kialakulásában a táplálkozási szokások is közre játszanak. Fokozott a kockázat túl sok füstölt vagy sózott étel fogyasztása esetén, ellenben a sárgarépa vagy a sütőtök színét adó béta-karotin, a C-vitamin és az egyéb antioxidánsok fogyasztása védő jellegű.

A kockázat dohányzó személyeknél is fokozott.


A betegség tünetei

A gyomorrák tünettana korai stádiumban nem jellegzetes, így a betegség gyakran csak előrehaladott formában ismerhető fel.  • A panaszok bizonytalanok: étvágytalanság, gyomortáji kényelmetlen érzés, étel- illetve húsundor, teltségérzés.

  • Mint a legtöbb rosszindulatú daganat esetében, a gyomorráknál is jellemző az egyéb okkal nem magyarázható fogyás.

  • Jelentkezhet fekete széklet, amennyiben a daganat a gyomor falának vérzését okozza.

  • Néha nehezített nyelést, étkezés utáni masszív hányást tapasztalnak a betegek.

Milyen vizsgálatokat végezhet el orvosa?

Fizikális vizsgálattal legtöbbször eltérés nem tapasztalható. Néha az orvos a hasi régió áttapintásával érzi a daganat jelenlétét, főleg sovány betegeknél. Vérvételre mindig sor kerül.

http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=11&menu=betegseg&news_id=256&cim=A-gyomorrak#

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!