Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:
2016. március 09. 09:00 | PP-Eletforma

DIETETIKUS TANÁCS

Tévhitek a fogyókúráról

Te is futottál már bele extra gyors, és tartós eredménnyel kecsegtető diétába? Akkor valószínűleg csalódtál, és érezted, hogy átvertek. Ez azért lehet, mert a köztudatban rengeteg téves elképzelés kering arról, hogyan is lehet eredményesen fogyni. Lássuk most ezek közül néhányat, melyekről Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa rántja le a leplet!

Nadrágból kifogyott lány, kezével eltartja a ruhadarab korcát, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Minél kevesebb ételt eszel, annál több felesleges kilótól tudsz megszabadulni

Sokan hiszik azt, hogy ha fogyni szeretnének, akkor a legjobb, amit tehetnek, ha nem esznek semmit. Azok, akik nem ennyire drasztikusan gondolkodnak, szintén sokszor hiszik, hogy az adagok minimálisra csökkentése megoldást jelenthet súlyproblémáikra

Az egyrészt igaz, hogy amennyiben kevesebb az összenergia bevitel, akkor egészséges szervezet esetében elindul a fogyás. Ideális esetben a korábbi étrendhez képest 500-600 kcal-val érdemes kevesebb kalóriát bevinni, így egy folyamatos, lassabb ütemű, ám tartós testtömeg csökkentés érhető el, ami nem terheli meg túlságosan a szervezetet. Ha tartósan az alapanyagcsere (számított érték testsúly, testmagasság, életkor alapján) alá csökken az energia bevitel, akkor a szervezet raktározásra rendezkedik be, és a hirtelen leadott kilók gyorsan visszajönnek, vagy néha nem is indul el az áhított fogyás.

Egy másik elterjedt tévhit, hogy este hat után már egyetlen falatot sem szabad megenni. Ez azért is gond, hiszen a legtöbben este hatra még csak haza sem érnek, vagyis a vacsora, ami egyben egy családi esemény is kellene, hogy legyen, teljesen kimarad az életükből.

Ideális esetben ébrenlét alatt 3-4 óránként érdemes egy keveset enni, így a szervezet folyamatosan elhasználja a bevitt energiát és nem kell raktároznia, stabil vércukor- és inzulinszintet érünk el egész nap. Amennyiben valakinek olyan életritmusa van, hogy éjfélkor, akár később tér nyugovóra, akkor is érdemes az utolsó étkezését lefekvés előtt 2-3 órával időzíteni, amikor is elég természetesen egy könnyű saláta, kevés párolt csirkemellel, esetleg 1-2 evőkanál hidegen sajtolt növényi olajjal.

Semleges háttér előtt egy pohár víz, egy paradicsom centivel átkötve, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Gyümölcsnapok

A gyümölcsök rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, de nem szabad elfeledkezni a szénhidrát tartalmukról sem. Átlagosan 100 gramm gyümölcs 10 gramm szénhidrátot tartalmaz és 50 kcal-t, így jól látszik, hogy korlátlan fogyasztásuk nem javasolt, de természetesen kis mennyiségben (napi 200-400 gramm) javasolt az étkezésbe illesztésük.

A rettegett szénhidrát

Nem egy diéta épített már arra, hogy a szénhidrát az emberiség, de legalábbis a nők legnagyobb ellensége, így a fogyás egyetlen igazi lehetősége az, ha ezt az anyagot teljesen kihagyjuk az étkezéseinkből. Ez azonban hatalmas tévedés.

Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa elmondta, hogy a szénhidrátok nagymértékű lecsökkentése az első időszakban nagyobb testtömeg csökkentéssel jár, de ez a hatás sokkal inkább a kezdeti folyadékveszteségnek tudható be, mintsem a testzsír csökkentésének. Hosszú távon majdnem azonos hatása van a szénhidrát megszorításon és a zsírmegszorításon alapuló étrendnek, így nem érdemes egyik tápanyag mennyiségét sem extrém mértékben lecsökkenteni. Ennek oka, hogy nagyon egyoldalúvá tud válni a táplálkozás, és a szervezetnek hasznos tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok kikerülnek a szervezetünkből.

Hihetetlen! Csokitorta fogyókúra
A reggel a legjobb időszak arra, hogy édességet fogyasszunk – ebben egyetértenek a kutatók. Így ugyanis a napi természetes mozgás során lehetőségünk van ledolgozni a kalóriákat, és energiát is gyűjtünk a teendők elvégzésére. Ez a cikk a brit The Daily Telegraph online oldalán jelent meg!

Számtalan divatdiéta lát napvilágot nap, mint nap, melyek használta bár átmeneti sikereket hozhat, valójában alkalmazásuk nem fenntartható hosszú távon. Az esetek többségében a divatdiéták nem javasolnak tartós életmódváltást, csupán enyhébb vagy szigorúbb megszorításokkal eredményeznek gyors testtömeg csökkenést, mely a megszokott életmódhoz visszatérve többszörösen tud az emberre rakódni.

A hosszú hónapok, évek alatt felszedett plusz kilókat, és a nem megfelelő életmód szokásokat, nem lehet és nem is javasolt egyik napról a másikra drasztikusan megváltoztatni.  Egy fokozatos, ám tartós életmód váltásra van szükség, melyben kis mértékben csökkentett a szénhidrát és a zsiradék bevitel is, továbbá rendszeres testmozgás párosul az étkezésbeli változtatások mellé.

Ezt persze nem egyszerű kivitelezni, ám ha az elhatározás megvan, akkor a szakemberek segítségével az eredmény sem várat magára sokáig. A diétákat személyre szabottan lehet a leghatásosabban alkalmazni, és ez igaz az edzésekre is, nem mindegy ugyanis, hogy a fogyni vágyó milyen egészségi állapotban van, mekkora túlsúllyal küzd. A megfelelő diéta és a jól megválasztott, személyre szabott pulzuskontrollált mozgásforma hiányában a lelkesedés is gyorsan alábbhagyhat, mivel lassabban jönnek az eredmények, de az is előfordulhat, hogy az igyekezetünk többet árt, mint használ.

Forrás: Életmód Orvosi Központ

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!