Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 25. 08:00 | PP-Eletforma

TÉVHITEK

Tényleg a vitaminok miatt szültem ilyen szőrös óriásbébit?

A várandós vitaminokkal kapcsolatban a köztudatban igen sok tévhit kering, többek között, hogy óriási, vagy szőrös babák születését okozhatják. Tény, hogy régebben nem voltak ilyen vitaminok, és nagyanyáink is egészséges gyerekeket szültek, de azért nem árt a dolgok mögé is nézni, néhány téves nézetet eloszlatni.

Tévhit: étkezéssel kiváltható

Sokan úgy gondolják, hogy ha régebben is születtek egészséges gyerekek, méghozzá várandós vitaminok nélkül, És ha nagyanyáinknak ment, akkor miért kellenének? Csakhogy azóta sajnos sok olyan dolog is változott, amik szükségessé teheti a vitaminok és ásványi anyagok pótlását

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

1: az igazság az, hogy annak ellenére, hogy rengeteg egészséges gyerek született, régebben bizony több volt a vetélés és a koraszülés, illetve a halva szülés. Statisztikák szerint a várandós vitaminok, és más eljárások megjelenésével ez a szám lényegesen lecsökkent.

2: bizonyára senkinek nem újdonság az, hogy az élelmiszereket, gyümölcsöket, zöldségeket gyakran mesterségesen manipulálják az esztétikusabb kinézet érdekében. Ez pedig sok esetben azzal jár, hogy lényegesen kevesebb a bennük található vitamin, ásványi anyag és nyomelemek mennyisége – magyarázza dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász .

3: manapság a családalapítás ideje igencsak elhúzódik – míg pár évtizeddel ezelőtt a nők a huszonéves koruk elején vállaltak gyereket, addig ma egyáltalán nem ritka, amikor 40 év felett érzik úgy, hogy eljött az idő a családbővítésre. A kor előre haladtával pedig a hiánybetegségek kialakulása is jelentősebb, és az ezekkel járó gondok is gyakrabban jelentkeznek, főleg a várandósság alatt.

Tévhit: óriás babák születnek

Sokat hallani arról a rémhírről, miszerint a magzatvédő vitaminoktól óriás babák születnek. Az igaz, hogy napjainkban gyakrabban előfordul, hogy nagyobb súllyal születnek a babák, ám ennek oka elsősorban a genetikában, az életmódban és a táplálkozásban keresendő. Annyi kapcsolat lehet a vitaminok és a nagyobb súly között, hogy a B-vitaminok (kivéve a B6-ot) bár fontosak az első két trimeszterben, a harmadikban súlygyarapodást okozhatnak. Amennyiben ettől tart ezt kiküszöbölheti úgy, ha olyan készítményt választ, ami az utolsó trimeszterben csak a szükséges anyagokat tartalmazza.

Genetikai rendellenesség, de kiszűrhető
A Down-szindróma talán a legismertebb genetikai rendellenesség. A Down-szindrómát a 21-es számú kromoszóma rendellenes osztódása okozza, melynek következtében a kromoszóma triplázódik a sejtekben.

Tévhit: szőrös babák születnek

Az óriás babák mellett szőrös babák rémképével is gyakran riogatnak. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy az igaz, hogy vannak olyan gyerekek, akik kicsit szőrösebben jönnek a világra, ám ez csupán az úgynevezett lanugo szőr, ami szinte az egész testen megtalálható. Szerepe, hogy a babát védje a magzatvízben és állandó testhőmérsékletet biztosítson. A lanugo általában a szülés előtt eltűnik, ám előfordulhat, hogy a baba még ezzel jön a világra. De még mielőtt bárki is megijedne ettől, ez a szőrzet rövid időn belül lehullik.

Tévhit: mindegyik ugyanazt tudja

Ez a legideálisabb kor a gyerekvállalásra
Mikor jöjjön a baba? Mi az igazán optimális időszak, hogy egy nő anyává váljon? Az életkoron kívül mi befolyásolhatja még a gyerekvállalást? Elkéstek a 30 feletti nők? Fontos kérdésekre kapunk választ.

A patikákban rengeteg fajta várandós vitaminnal lehet találkozni, és a legtöbb nő úgy gondolja, hogy ezek a készítmények egyre mennek, és csupán a gyártójuk különbözik. Pedig nem hiába van annyiféle termék, hiszen mind különbözik egymástól valamiben. Pl. van, amelyik csak vitaminokat tartalmaz, van, amelyik már ásványi anyagokat, nyomelemeket is. Továbbá a készítményekhez felhasznált anyagok dózisai, kémiai kötései, felszívódásai is változatos képet mutatnak, sőt, ma már vannak olyanok is, melyek a trimeszterként más-más hatóanyag tartalmú készítményt ajánlanak, figyelembe véve, hogy az adott időszakban pontosan mire van szüksége az anyának és a babának.

Forrás: ratkorunde.huCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!