Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. január 05. 15:00 | László Márta

MEGELŐZÉS

Pasi vagy? Akkor segíts!

Gondoskodásukkal, odafigyelésükkel a férfiak is sokat tehetnek azért, hogy kedvesüknek, közeli hozzátartozójuknak ne kelljen szembenéznie a Humán Papillomavírus, azaz a HPV súlyos következményeivel. Erre figyelmeztetett nemrég a Mályvavirág Alapítvány. Magyarországon évente több, mint 1000 nővel közli a lesújtó hírt az orvosa, hogy méhnyakrákja van. Majd 400 család válik csonkává a feleség, az édesanya vagy a lánytestvér elvesztésével méhnyakrák miatt.

A méhnyakrák kialakulásáért is felelős HPV világszerte mintegy 32 millió férfit és nőt érint, többféle súlyos betegségért felel: rosszindulatú daganatok, végbélrák, fej-nyaki daganatok megjelenéséért. Bár a HPV-nek nincs ellenszere, de a vírus okozta megbetegedések nagy részének – a méhnyakráknak, a végbélráknak és a nemi szervi szemölcsöknek – a megelőzésére ma már rendelkezésre állnak védőoltások. A védőoltás és a rendszeres szűrés együttesen biztosítja a legnagyobb védelmet a méhnyakrák ellen. Ezért a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a betegség megelőzéséért dolgozó Mályvavirág Alapítvány arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a betegség ma már majd 100 százalékban megelőzhető.

Ferfiak a nokert sajtotajekoztató, Kép: sajtóanyag

Kép: sajtóanyag

A méhnyakrák megelőzésében különösen nagy szerepe van a férfiaknak, hogy megóvják párjukat a betegségtől, figyelmeztessék a veszélyekre és a megelőzés lehetőségeire, segítsék őket a gyógyulásban, és ne feledkezzenek meg a szeretet ünnepéhez közeledve a gondoskodás fontosságáról sem.

– A Mályvavirág Alapítvány 2016-ban indította útjára a „Férfiak a nőkért!” programsorozatát. Célja, hogy erről a nőket érintő betegségről éppen a férfiakhoz szóljon, hogy támogassák párjukat a megelőzésben – mondta el Dedeo Anikó, a Mályvavirág Alapítvány oktatásért felelős koordinátora, aki nemrégiben indította el a Férfiak a Nőkért! kampányának adventi programját.

Központi eleme a kampánynak, hogy a férfiakhoz szólunk:

– Kérdezd meg a párodat, volt-e idén méhnyakrákszűrésen? Fogd meg a kezét, kísérd el, ha szeretné, érdeklődj, tud-e a védőoltásról! – javasolja a férfiaknak Dedeo Anikó.

A rákom egy csókkal kezdődött…
A fesztiválszezonban megugrik a felelőtlen alkalmi együttlétek száma, pedig naponta csaknem egymillió új nemi beteget regisztrálnak világszerte. Bár az óvszer sok esetben védelmet nyújt, bizonyos vírusok egy hevesebb csókkal is képesek terjedni, míg orális szex közben szinte az összes nemi betegség elkapható. Itt olvashatod a részleteket!

– Ma már Magyarországon is elérhető a nemtől függetlenül beadható HPV-elleni védőoltás. Alkalmazásával rosszindulatú daganatos betegségeket (pl. méhnyakrák, péniszrák, végbélkörnyéki- és szájüregi rákok), nemi szemölcsöket előzhetünk meg, amiket a szexuális úton terjedő Humán Papillomavírus (HPV) különböző típusai okoznak – mondta el Dr. Melczer Zsolt, a SOTE II. számú Nőgyógyászati Klinikájának szülész-nőgyógyász orvosa.

– Párunk egészsége mindennél fontosabb, a rendszeres szűrés mindenki számára egyértelmű kell, hogy legyen. Minden vizsgálatra elkísérem a páromat, hogy ha kell, azonnal a rendelkezésére álljak. A páromat édesanyja 14 évesen beoltatta HPV ellen: az oltás jó befektetés: a saját egészségünk és születendő gyermekünk védelme érdekében mindenképp kötelesek vagyunk megtenni, amit kell – mondta el Solti Ádám, színész-énekes, a Madách Színház művésze, a Barátok közt szereplője.

Tudjon meg többet a HPV-ről és a védőoltásról a www.hpvdoktor.hu vagy a www.malyvavirag.hu weboldalakon!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!