Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2015. december 10. 13:00 | PP-Eletforma

ÉLETMENTÉS PROFIN

Óvjuk egymást karácsonykor is

Mindig felfokozott hangulatban telik az év vége. Rég elmúlt a nyár, megküzdöttünk az időjárás-változásokkal, túléltük az őszt, és beléptünk a télbe, amikor is korán sötétedik, a fényeket pedig a karácsonyi kivilágítás hozza. A munkahelyeken is évzáró hajrá van, mintha mindent most kéne bepótolni, ettől is feszültebbek lehetünk, és akkor még nem is beszéltünk arról, amit a karácsonyi készülődés hoz. Mennyi pénzből jövünk ki idén karácsonykor, mi kerül a fa alá, az asztalra, és ha még pénz is akad, van-e vajon elég idő mindent elintézni, beszerezni. Törekszünk a tökéletességre, szeretnénk mindent megadni a családunknak, de a hajsza közben magunkra nem figyelünk eléggé. A stressz pedig az elsőszámú veszélyfaktor a leggyakoribb magyar halálozási ok, a hirtelen szívhalál esetén. Hiába az ünnepi hangulat, ha nem pihenünk eleget, akkor könnyen lehet baj, még a legünnepibb pillanatokban is.

Férfi hátulról befogja a nő szemét, és a karácsonyfa alatt ajándékot ad neki, Kép: tevagyahos.hu

Kép: tevagyahos.hu

Ilyenkor különösen fontos, hogy mindenki mellett legyen egy féltő családtag, barát, kolléga, aki egyrészt figyelmezteti, ha a tempó túlerőltetett lenne. És ha még a nehéz pillanatokban az életmentésre is képes mindenki, az külön biztonságot adhat. Ez persze nem azt jelenti, hogy arra készüljünk, hogy éppen karácsony környékén várható tragédia, de tény, hogy minden stresszesebb időszakban megnő a hirtelen szívhalált elszenvedők száma. És azt még nem tudják elegen, hogy mindössze néhány perc gyakorlással, egy gumilabda segítségével, 100-as ritmusú zenére a mellkast ütemesen pumpálva megmenthetjük egy ember életét. Akár karácsonykor is. A TEVAgy a Hős! program oktatásain gyakran elhangzik, hogy nem csak a Stayin’alive vagy egyéb popslágerek, hanem bizony a Kiskarácsony, nagykarácsony című dal ritmusa is tökéletesen alkalmas a gyakorlásra.

Mesehősnek öltözött kislány mutatja az izmait, Kép: tevagyahos.hu

Kép: tevagyahos.hu

A gyakorlást persze nem karácsony este és nem is okvetlenül decemberben kell elkezdeni, és szerencsére a 2015-ös év a kampány két vezérének, Klupács Péternek és Mészáros Zalánnak nagyon sok csodálatos pillanattal telt. A program indulása óta, amit Magyarország egyik legnagyobb generikus gyógyszergyártója, a Teva karolt fel, majd 3 000 000 érdeklődőhöz jutott el a kampány üzenete, 10 000 embert oktattak személyesen. A www.tevagyahos.hu oldalt már több mint 40 000-en keresték fel információért. Rekordlétszámú résztvevő tanulta egyszerre az újraélesztést szeptemberben. A Főtaxi több mint 1000 taxisofőrje is életmentő oktatásban részesült idén. Elindult az önkéntesképzés, a következő cél pedig a szórakozóhelyek személyzetének oktatása lesz. Egyre több családi napon program az újraélesztés megtanulása, és számos iskolában is meghívott vendég lett Péter és Zalán. Megvalósulni látszik a nagy álom is, hogy iskolai tananyag is lehessen a bárhol, bárki számára egyszerűen megtanulható módszer, amelynek lényege, hogy ez egy gondolat nélküli cselekvéssor, amely még vészhelyzet esetén is könnyen alkalmazható. Ha pedig valaki egy rosszullét első 4 percét jól használja ki, és a mellkas pumpálásával azonnal helyettesíti a szívet, meghosszabbította az időt az agyhalál beálltáig. meg tudjuk keresni a mobiltelefont és hívni a mentőket, az érkezésükig pedig tovább folytatni az újraélesztést.

Sok tragikus eset elkerülhető lenne, ha egyre többen ismernék és mernék használni ezt a módszert. A TEVAgy a Hős! program nem enged abból, hogy megtanítja újraéleszteni az egész országot, így a jövő évben is folytatódik a küldetés, hogy javítsuk a magyar statisztikát, és 1000-ből már ne csupán 17-en, hanem sokkal többen legyenek képesek életet menteni. Akár hétköznapokon, akár ünnepnapokon – bárki lehet hős!

Forrás: www.tevagyahos.huwww.facebook.com/TEVAgyaHos

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!