Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. október 05. 09:00 | PP-Eletforma

RENDELŐ

Őszi gyomros

Évszakváltáskor, különösen ősszel és tavasszal sokan tapasztalják a gyomorégés kellemetlenségeit. A ki-kiújuló reflux és a gyomorfekély is sok kellemetlenség, fájdalom forrása. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Csíkos ruhás nő fogja a hasát, Kép: pixabay

Kép: pixabay

A felnőttek felét érinti a gyomorégés

A gyomorégés vagy reflux egy olyan betegség, amely kapcsán a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. A magyar felnőttek több, mint fele különböző gyakorisággal, de küzd a reflux-szal, különösen negyven éves kor után. Az elhízottak, a légúti betegségekkel küzdők, a túlzott alkoholfogyasztók, a terhesek és a dohányzók nagyobb eséllyel félhetnek a tünetektől.

– A reflux kezelése a savas pH normalizálásán alapszik – hangsúlyozza dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa. – Ha nem túl súlyosak a tünetek, elég lehet, ha kiiktatjuk az étrendből a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét és a dohányzást. A növényi zsiradékokkal és a vajjal is mértékletesen kell bánni. A szénhidrátok közül a keményítők – pékáru, keksz, rizs, tészta, burgonya – ajánlottak, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők. A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök egyéni érzékenység szerint ajánlottak, főként a rosttartalmuk miatt.

Miért ősszel?

A gasztroenterológusok régi megfigyelése, hogy ősszel és tavasszal többen fordulnak hozzájuk hasfájással, gyomorégéssel, feltételezett fekélybetegségekkel. Az időzítés oka nem ismert pontosan, de valószínűleg hozzájárul az ilyenkor fokozódó munkahelyi, iskolai nyomás, a nehezebb ételek fogyasztása és a kevesebb mozgás is.

Őszi ablak, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Az tény, hogy a fekélyek kialakulásában a már ismert rizikófaktorokon túl szerepet játszik bizonyos gyulladásgátló, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése és egy Helicobacter pylori elnevezésű baktérium is. Ez utóbbi elsősorban a nyombélfekély kockázatát növeli, míg a fájdalomcsillapító szerek kontrollálatlan szedése a gyomorfekély kialakulásának kockázatát emeli negyvenszeresére. Ugyanakkor a stressz is önálló rizikófaktor.

Gyomorégésből fekély?

A hasfájást, gyomorégést sokan a gyomorfekéllyel azonosítják, holott a fekélybetegségeknek csupán 10 százaléka gyomorfekély, a döntő többség nyombél- vagy patkóbélfekély. Jó tudni, hogy a nyombélfekély soha nem rákosodik el és a gyomorfekélynél is csak 0,5 százalékban lehet rosszindulatú szöveti elváltozás. Ennek kizárása végett fontos a gyomortükrözés elvégzése, a szövettani mintavétel, gyomorfekély esetén 3-6 hónap múlva a kontrollvizsgálat.

A nyombélfekély eredője valóban gyakran a reflux. A tartósan erős savas-maró hatás ugyanis károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és kialakulhat a gyomorfekély, illetve a nyombélfekély.

Csúnya ősz
Nemcsak a gyomorpanaszok erősödnek fel ősszel! Az ízületek is megsínylik az évszakváltást! A részletekért kattints ide!
A gyomorfekély tünetei:

– közvetlenül étkezés után jelentkezik a gyomortáji teltség- és nyomásérzés,
– ritkábban felböfögés, nyelési nehézség, gyomorégés, émelygés.

A nyombélfekély tünetei:
– reggeli étkezés előtt jelentkező éles, szúró fájdalom, amely kialakulhat étkezés után kb. 2 órával és éjszaka is.
A kivizsgálás alapja a gyomortükrözés, amikor az elváltozásokat monitorozza az orvos.

– Ha szükséges, mintavétel is történik, hogy szövettani vizsgálattal meghatározhassuk, milyen mélységig érinti a folyamat a nyálkahártyát, nincs-e rosszindulatú elfajulás – hangsúlyozza dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa. – Veszélyes állapotot jelent, hogy a fekély sok esetben, leginkább idős korban nem jár panasszal, így figyelmeztető tünetek nélkül is bekövetkezhet akár a vérzés, akár az átfúródás. Amennyiben bárki késszúrásszerű hasi fájdalmat, szapora pulzust érzékel magán, esetleg vérhányással, vagy véres, fekete széklettel együtt, azonnal forduljon orvoshoz, hívja a mentőket!

Reflux csecsemőkorban? A szörtyögő hang figyelmeztet!
Előfordul, hogy a fél év alatti csecsemő szinte folyamatosan szörtyögő hangot ad ki, évszaktól és attól függetlenül, hogy van-e a környezetében hurutos beteg. Ilyenkor érdemes reflux irányába vizsgálódni, gyakran a gyomorból a nyelőcső irányába visszajutó táplálék okozza a problémát. Nézz utána nálunk! 

 

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!