Facebook hozzászólás
435

Olajozottan az olajokról

Süssün vagy ne süssünk olajban, melyiket használjuk salátához, egyáltalán mennyire egészségesek a különböző alajok? Ehhez adunk egy gyors összefoglalót! 

  • Napraforgó és olaja, Kép: wikimedia
    Napraforgó és olaja, Kép: wikimedia

    Napraforgóolaj (többszörösen telítetlen zsírsavakban, és omega 6 zsírsavakban gazdag, amelyek nagyon hasznosak az emberi szervezet számára): minden célra alkalmas olaj, salátaöntetre, főzésre, beleértve az olajban sütés változatait. Az ismételt felhasználás lehetősége függ a sütött élelmiszertől, a sütési időtől és hőfokától;

    Süss egészségedre!
    Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában? Nem minden olaj alkalmas ugyanis az úgynevezett hőkezelésre, vagyis, hogy ételeket süssünk benne. Figyeljünk az összetételre, valamint a címkén található információkra, így pontos iránymutatást kaphatunk a javasolt felhasználásról. Ha betartjuk, megszívleljük, azt az egészségünk is meghálálja!
  • Napraforgó és repceolaj keverék (egyszeresen telítetlen/többszörösen telítetlen, omega3/omega6 zsírsavakban gazdag): sütésre sokrétűen használható, ételkészítés magas hőfokon, majonézekhez és salátaöntetekhez is kiválóan használható;
  • Hidegen sajtolt olajak (extra szűz oliva, extra szűz repce/egyszeresen telítetlen): salátaöntetek, öntetek, hirtelen sütésre;
  • Dió/Szezám/Mogyoróolaj (többszörösen, vagy egyszeresen telítetlen): salátaöntetek, cseppentés, étel permetezés;
  • Pálma (telített): kereskedelmi, pékipari hasznosítás;
  • Kókusz (telített): elsősorban kereskedelmi felhasználás, sütés;

(Forrás: Héder Éva, dietetikus)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!