Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. július 05. 18:28 | PP-Eletforma

BŐRÁPOLÁS

Nyáron virágvizzel ápolom az arcom! Íme a receptem!”

Bőrünk frissítésére, táplálására, a pórusok tisztítására sokféle – nem is olcsó – tonikot lehet kapni. Ám nyáron magunk is készíthetünk különféle – bőrünk típusának megfelelő – virágokból tonikokat, azaz virágvizeket.

Egy-egy fárasztó nap után, különösen a nyári melegben, minden porcikánk felfrissülésre vágyik. Arcunkon talán még jobban meglátszik a fáradtság, az izzadtsággal kevert por könnyen eltömi a pórusokat, bőrünk alig lélegzik. Mielőtt az üzletek polcait végigböngésszük megfelelő arctisztító, frissítő tonikért, próbáljuk meg magunk elkészíteni a saját arcvizünket. Miből? Virágokból, illetve (gyógy- és fűszer-) növényekből és ásványvízből!

Lássuk előbb az elkészítés és használat általános módját, majd pedig a virág(növény) ajánlatot – bőrtípusok szerint.

Elkészítés:

Forraljunk fel egy negyed liter szénsavmentes ásványvizet, és dobjunk bele egy marékkal a kiválasztott virág szirmaiból. Vegyük le a tűzről, s hagyjuk benne állni 15 percig. Szűrjük át egy sötét üvegbe, vagy műanyag palackba. Tegyük a hűtőbe, ahol egy hétig is megőrzi minőségét, s a frissítő hatás garantált.

Használat:

Öntsük a virágvízből egy vattapamacsra, s gyengéden törölgessük át vele arcunkat, kétszer-háromszor. A virágvíz pontosan olyan hatást vált ki, mint a kozmetikusok által összeállított tonikok. Tisztítja – és a bőrtípusnak megfelelő virágot használva – összehúzza utána a kitágult pórusokat, serkenti a hajszálerek és a faggyúmirigyek működését, tisztulását. Hidratálja, lágyítja a bőrt.

Milyen bőrre, milyen virágból, növényből?

1.) Zsíros bőrre:

Levendula, rozmaring, zsálya, kakukkfű, menta, rózsa, varázsmogyoró virága

2.) Normál bőrre

Rózsa, narancsvirág, hársfavirág, fehér mályva, körömvirág, bodzavirág, citromfű, varázsmogyoró virága

3.) Száraz bőrre:

fehér liliom, kamilla, bazsalikom, rózsa, körömvirág, narancsvirág, fehér mályva, árnyék liliom, hársfavirág

4.) Érzékeny bőrre

Verbéna, árnyék liliom, orbáncfű virága, somkoró, narancsvirág, hársfavirág, körömvirág

5.) Vegyes bőrre

Levendula, narancsvirág, rózsa, turbolya, zsálya, kakukkfű, menta, rozmaring, varázsmogyoró virága

6.) Kamaszok bőrére

Rózsa, varázsmogyoró virága, búzavirág, ciprusfa virága, körömvirág, orbáncfű virága

Ne csodálkozzanak, bizonyos virágok többféle arcbőrre is használhatók, mint például a körömvirág, melynek gyógyító hatása is közismert.

Ha pedig, nincs kedvük, idejük otthon elkészíteni, a fenti lista hasznos lehet a bőrüknek megfelelő, készen kapható tonik, arckrém, testápoló kiválasztásában is.

L.K.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!