Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. július 30. 18:44 | Sebok Orsolya

EGÉSZSÉG

Nyári bajaink orvoslása

Vannak tipikus „nyári bajok”, mint például az utazási betegség, a napszúrás, a leégés, néhány fertőző betegség, ételmérgezés, allergia, de a szúnyogok és más rovarok is megnehezíthetik pihenésünket. A lista rémisztően hosszú, de szerencsére a legtöbb kórság némi odafigyeléssel és előrelátással elkerülhető.

Végre itt a várva-várt nyár és vele a nyaralás, néhány felhőtlen nap vagy hét a hegyekben, tengerparton, városok utcáit róva, múzeumokban feltöltődve. A nyári betegségek azonban nagyon megkeseríthetik ezeket a szép napokat. Hiszen a napozásnak is lehetnek komoly következményei – akár húsz perc is elegendő ahhoz, hogy leégjünk, mert az átlagruházat, a napernyő, a fa lombja hozzávetőleg csupán 15-ös faktorú fényvédelmet jelent-, de akár egy finom, friss zöldsalátának is, mert az idegen környezetben a szervezet számára is idegen lehet.

Baktérium- és víruskavalkád

A nyár leggyakoribb betegsége az ételmérgezés, hiszen a meleg kedvez a baktériumoknak, a repdeső legyek pedig gyorsan hordják szét a kórokozókat. A legáltalánosabb a szalmonellafertőzés, amely elsősorban a baromfihús, a tojás, a tej, a fagylalt, valamint a zöldségek és a gyümölcsök révén kerülhet be a szervezetbe. Vannak tipikus tengerparti ételmérgezések is, amelyeket a nem megfelelően tartósított tonhal vagy makréla okozhat. Ez utóbbi tünete a gyomorbántalmak mellett a csalánkiütés és az arcpír is. A fertőzések kockázata azonban az ételek megfelelő tárolásával, tisztításával és a gyakori kézmosással jelentősen csökkenthető. Vannak, akik nyáron még a mosogatószivacsot is rendszeresen „mikrózzák" (vizesen legfeljebb két percig), hogy steril legyen.

A nyaralást azonban nem csak a gyomorpanaszok ronthatják el, a köhögés és orrfújás is kellemetlen lehet, jóllehet kevésbé veszélyes. A kánikulában pedig egyáltalán nem nehéz megfázni, különösen, ha kint tombol a forróság, mi pedig egyik zárt helyről a másikra megyünk. A gyerekek szervezetének kifejezett nehézséget okozhat például, hogy a légkondicionálók által lehűtött szobák vagy autók és a szabad levegő közti hőmérsék-letkülönbséghez alkalmazkodjanak. A városnézések alkalmával nem árt, ha a hátizsákban egy könnyű kardigán is helyet kap.

A szállodai szobákban, apartmanokban, éttermekben azonban nem csak a légkondicionáló hidege okozhat bajt. A sokak által megfogott kilincseken, távirányítókon, telefonkagylókon, csapokon könnyen lehet náthás tüneteket okozó vírus. Ezek egy napig biztos megőrzik fertőzőképességüket. Persze a mániákus fertőtlenítés is elronthatja a nyaralást, de a rendszeres kézmosással jelentősen csökken a kockázata annak, hogy elkapjuk a fertőzést.

Ez a nap már más

Bizonyos rovarok is képesek elrontani az amúgy tökéletes nyaralást, jóllehet ezek elijesztésére számos szer kapható a drogériákban, gyógyszertárakban, a hagyományos spray-ktől kezdve a biokészítményekig. A csípések okozta kellemetlenségek is enyhíthetők egy-két régi praktikával: darázscsípésre egy fél paradicsom javallott, a viszketést és bőrpírt pedig ecetes kenegetéssel, borogatással vagy jégkockával lehet mérsékelni.

Idén nyáron az egyik legnagyobb ellenségünk az egész télen áhított napsütés lehet. Szakértők szerint 11 és 15 óra között egyáltalán nem ajánlatos napon lenni, hiszen már májusban is mértek 7,0-7,9 erősségű UV-sugárzást: az 5-ös index erős, a 8-as pedig már extrémnek számít. Tévhit, hogy borult időben nem lehet leégni: az ultraibolya sugárzás 90 százaléka ugyanis áthatol a felhőkön. Sőt, 15 méterig a vizekben is veszélyben van a bőrünk. Az UVA- és UVB-sugárzás az üvegen is áthatol, így az autózás során is gondolni kell a fényvédelemre. A magas faktorszámú naptej és a nyári fejfedő tehát kötelező útitárs!

De nem csupán a bőrünket károsíthatja a nap, a hőség és a sugárzás hatására kialakulhat az agyhártya úgynevezett steril gyulladása, azaz a napszúrás. A rendkívül kellemetlen, fejfájással, szédüléssel, súlyosabb esetben hányással és lázzal járó betegség akár többnapos szobafogságot is iktathat a nyaralásba, így jobb a súlyt a megelőzésre fektetni. A fejfedő viselete mindenki számára ajánlott, és a haj vizezésével is jelentősen csökken a fej túlmelegedésének esélye. A folyamatos folyadék- és sópótlás pedig akkor is javallott, ha már megvan a baj.

Jó minőségű európai vizek

Nyaranta több millió európai keresi fel a strandokat, hogy élvezze a napsütést, és felfrissüljön a hűsítő tiszta vízben. Annak érdekében, hogy az európaiak megfelelő információk birtokában választhassanak strandot, az Európai Bizottság – a tagállamok által benyújtott jelentések alapján – minden évben jelentést készít az unió területén található tengerparti és édesvízi fürdőhelyek vízminőségéről. A kötelező értékeknek – minőségi minimumkövetelményeknek – megfelelő helyek aránya a tengerpartok esetében 96, míg a belföldi vizek esetében 92 százalék volt. A 2008-ban vizsgált 21 ezer 400 fürdőhely kétharmada tengerparti, míg a többi folyóparti és tavi nyaralóhely volt. Olaszország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Dánia területén található a legtöbb tengerparti strand, míg Németországban és Franciaországban van a legnagyobb számú belvízi fürdőhely. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján közzétett térképek és táblázatok segítségével bárki tájékozódhat Európa fürdőhelyeinek vízminőségéről.

Allergia ellen irány a tenger!

Bár az allergia nem csak nyári betegség, a meleg hónapokban mégis többen szenvednek a görcsös reggeli tüsszögéstől, torokviszketéstől, heves orrfolyástól, könnyező és kivörösödő szemektől. A szénanátha tipikusan tavasszal kezdődő tünetei akár egész nyáron át tarthatnak, amíg a füvek, fák és virágok allergiás reakciókat kiváltó polleneket termelnek. Az szinte mindegy, hogy az illető mire allergiás, a tünetek hasonlók, csak éppen más időszakban jelentkeznek. Gyógyszerekkel, spray-kel, homeopátiás készítményekkel a kellemetlenségek enyhíthetők, és az immunterápiák eredményei is biztatók. Szakemberek szerint ez utóbbi akár tartósan is tünetmentessé teheti a betegeket. A tengerparton viszont szerek és kezelés nélkül is megszűnnek a tünetek: a tiszta, sós levegő hatására akár néhány nap alatt kitisztul a szervezet, és nyoma sincs az allergiának. A fellélegzés azonban tiszavirág életű, a nyaralást követően ugyanis újból munkás hétköznapok következnek, és megint csak pollennel telített levegőt szippantunk akár otthon, akár az irodában. Bár a tengerparti klímát nem lehet hazahozni, a zárt helyiségek levegőjének szűréséről itthon is gondoskodhatunk az erre a célra kifejlesztett légtisztító berendezések valamelyikének segítségével. Ezek több elemből álló szűrőrendszerük segítségével mellékhatások nélkül képesek akár a nagyobb szobák vagy termek levegőjéből is kiszűrni a baktériumokat, dohányfüstöt, valamint a légszennyező anyagokat. A légterápiás készülékek beépített ionizátora pedig a friss levegőről gondoskodik a zárt térben.

Fotó: Förster Tamás

A cikk a Piac és Profit 2009/6. számának NHD rovatában jelent meg.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!