Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2007. július 22. 02:19 | PP-Eletforma

BESZÉLNI KELL RÓLA

Nem szégyelni, beszélni kell róla!

A székletinkontinenciában szenvedők fele nem említi meg orvosának a problémáját. Sokakat a szégyenérzet mellett az is visszatart, hogy úgy gondolják, semmi nem segíthet rajtuk, holott számos hatásos kezelés áll rendelkezésre.

A székelési inkontinencia a székletürítés feletti kontroll elveszítése. A rendellenesség nyolcszor gyakrabban fordul elő nők, mint férfiak körében. Hazai adatok nem állnak rendelkezésünkre, ugyanakkor külföldi felmérések egy és 16 százalék közé teszik az érintettek arányát, például csak az Egyesült Államokban több mint egymillió embert érint ez az állapot.

Ugyanakkor, nagyon sok eset marad rejtve, hiszen itt talán még a vizeletinkontinenciánál is erősebben jelentkezik a rendkívül erős szégyenérzet. Ezt az is jelzi, hogy a székletinkontinenciában szenvedők fele nem említi meg orvosának a problémáját. Sokakat a szégyenérzet mellett az is visszatart, hogy úgy gondolják, semmi nem segíthet rajtuk, holott számos hatásos kezelés áll rendelkezésre.

A végbél működését három dolog befolyásolja: a végbélzáró izmok nyomása, a végbél tároló kapacitása és a végbél érzékelése. A végbél záróizmai összehúzódnak, és így gátolják a széklet távozását a végbélből.

A székletinkontinenciát legtöbb esetben izomkárosodás okozza. Nőknél ilyen károsodás gyakran következik be a szülés során. A fiatal nők általában képesek az izomgyengeséget ellensúlyozni, de a menopauza nyomán az izomzatuk gyengülésével és a medence támasztószerkezetének meglazulásával együtt már jelentkezhet a probléma. Mindemellett gyulladásos bélmegbetegedések és a végbél körüli területen keletkezett tályogok is lehetnek az inkontinencia kiváltói.

A székelési inkontinenciát a végbél tágulóképességének a csökkenése is okozhatja, amely miatt lerövidül a széklet érzékelése és a bél ürítésének sürgető szükséglete közötti idő. Mivel hasmenés esetében a székelés sokkal nehezebben kontrollálható, így ez is székelési inkontinenciához vezethet.

Egy vizeletinkontinenciában szenvedő nők körében végzett kutatás kimutatta, hogy székletinkontinencia és a vizeletinkontinencia kialakulása sokszor összefügg, és gyakrabban alakul ki olyan nőknél, ahol a detrusor izom (hólyagizomzat) gyengeségét diagnosztizálták, mint azoknál a nőknél, akik valódi stressz inkontinenciában szenvednek.

Ugyanezen vizsgálat során az is kiderült, hogy milyen nagy a rejtett esetek száma: a vizsgálatban részt vevő hölgyek közül jóval többen vallották be székelési inkontinenciájukat egy postázott kérdőívben (26 százalék), mint személyes megkérdezés nyomán (15,3 százalék).

Nagyon fontos, hogy akinél jelentkezik a probléma, gondos orvosi kivizsgáláson essen át, hogy a kiváltó okokat feltárják. A kórelőzmény elemzése, a fizikai vizsgálatok és a kiváltó ok, valamint a súlyossági fok meghatározása után lehet hozzáfogni a kezeléshez.

Az enyhe problémák egyszerűen, étrendváltoztatással és szorulást okozó gyógyszerek használatával kezelhetők. Emellett néhány otthon is végezhető végbélizom-erősítő gyakorlatot elsajátítása is ajánlott. Más esetekben az úgynevezett biofeedback eljárás alkalmazható, amely célja a páciens érzékelőképességének javítása, hogy a végbélbe érkezett és távozásra kész székletet érzékelje és segítse az izmok erősödést. Az anális izmok sérülése sebészeti úton is javítható.

Sokszor a végbélben gyulladást kiváltó betegségek állnak a háttérben, ezek megfelelő kezelésével szintén megszüntethető vagy enyhíthető az inkontinencia. Néhány esetben a rendszeresen szedett gyógyszerek lecserélése is segít. Mindemellett jelenleg is folyik olyan mesterséges végbélzáró izomzat kifejlesztése, amely segítségével a súlyos székletvisszatartási problémával küzdő páciensek kezelése is megoldhatóvá válik.

A mindennapi életet az erre a problémára kifejlesztett, anatómiailag formált, ultra nedvszívó és szagsemlegesítő képességgel rendelkező inkontinencia betétek és nadrágpelenkák is megkönnyíthetik. 

Az érdeklődők további információkat a www.inkoklub.hu honlapon találnak, inkontinenciával kapcsolatos kérdéseiket pedig az Egyesület kék vonalán (06-40-321-321) és az [email protected] címen e-mailben tehetik fel az egyesület szakembereinek.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!