Facebook hozzászólás
243

Nass helyett rágózz!

Mindennapjainkban sajnos már alig tudjuk megúszni az étkezések közötti időt valamilyen kiegészítő és persze általában fogászatilag káros étel nélkül, pedig az étkezés és a tisztítás között eltelt idő nagyon lényeges annak érdekében, hogy a prevenció hatékonysága maximális legyen.

A fogak fontossága mindenki számára magától értetődik, hiszen az emésztés első fázisát, a rágást teszik lehetővé, ami nélkülözhetetlen mindannyiunk számára. Arra viszont már kevesebb figyelmet fordítunk, hogy a fogak állapotának megőrzésében a legfontosabb a prevenció.

A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni – Kép: Pixabay

A szájüregi problémák döntő többségét a szájban élő, illetve táplálkozással felvett egyéb baktériumok okozzák – hívja fel figyelmet dr. Balsai Tamás, a Perfect Smile fogszakorvosa. Sajnos, a nyugati táplálkozás rengeteg savas és cukros étel és ital elfogyasztásával növeli a rizikófaktorokat. Emellett a rossz szájhigiénia, a fluoridok mellőzése, a magas szénhidráttartalmú ételek, a dohányzás, a szájszárazság, a gyenge immunrendszer és a droghasználat mind növelik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

„Aktív gyermeknevelő szülőként az a véleményem, hogy a megelőzést nem lehet elég korán kezdeni – vallja dr. Balsai Tamás. – Három fő csoportra osztanám a prevenciót a fogszuvasodás rizikófaktorainak csökkentése érdekében: ezek a táplálkozás minősége és az étel által okozott problémák, a szájhigiénia, valamint az étkezés és a tisztítás között eltelt idő. Mind a három csoporttal fontos foglalkozni, azonban tapasztalatom szerint az utolsóról esik a legkevesebb szó napjainkban, noha az étkezés és a tisztítás között eltelt idő nagyon lényeges annak érdekében, hogy a prevenció hatékonysága maximális legyen” – teszi hozzá a szakember.

Gyomorégés ellen: rágógumi?
Az étkezések utáni rágózás során fokozódik a nyál termelődése, ami a gyomorégés megelőzésében nyújt segítséget – derült ki a Britain’s St Thomas’ Hospital orvosainak vizsgálataiból.

„Mindennapi életünkben sajnos az étkezések közötti időt már szinte alig tudjuk megúszni valamilyen kiegészítő – általában fogászatilag káros étel – fogyasztása nélkül. A helyzet iróniája, hogy azokon a helyeken, ahol hozzájutunk ezekhez az élelmiszerekhez, elérhetők a fogszuvasodás megelőzése szempontjából rendkívül fontos rágógumik is. Saját példámból tanulva, a gyermekeim számára már kizárólag rágógumit tartok az autóban, vagy ha mindenképpen cukorkát kérnek, akkor abból csak cukormenteset” – meséli dr. Balsai Tamás.

A rágóguminak számos pozitív hatása van: rágása a nyáltermelés fokozódásával növeli a szájüreg PH-ját, ami csökkenti a szájban lévő baktériumok aktivitását; és kiváló a szájszárazság kezelésére is. „Szájszárazságtól szenvedő betegeimnek – nyálmirigy daganatból felépültek, erős dohányosok – mindenképpen a rágógumizást javaslom cukorkák vagy cukros üdítők helyett” – teszi hozzá a fogszakorvos, aki elmondta azt is, hogy fogászati szempontból a megelőzést tarja a legfontosabbnak. Mivel a táplálkozással kapcsolatban általában több információval rendelkeznek a betegek, a szájápolással pedig számos egyéb fórumon foglalkozott már, az étkezések közötti holt idő fontossága az, aminek tudatosítását mindenképpen javítani lehet a megelőzés szempontjából.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!