Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. október 08. 17:00 | PP-Eletforma

MAGZATMOZGÁS

Nagy a csend a pocakban – Mi lehet a baj?

A kismama a terhesség megállapítása után izgatottan várja az első ultrahangos képeket, a szívhangot, az első fontosabb vizsgálatokat, de a legjobban azt, hogy mikor mozdul már meg a baba! Hogy ez pontosan mikor történik meg, és mire kell figyelni a mozgással kapcsolatban, arra Ratkó Tünde szülésznő válaszol.

Mikortól mozog?

Fontos tisztázni, hogy minden kismama más, hiszen emberek vagyunk, nem gépek. Ez azt jelenti, hogy bár beszélhetünk más kismamákkal arról, kinek mikor mozdult meg a csemetéje, ez nem jelent biztos fogódzót.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A mozgás az emberi lét alapeleme. Ennek megfelelően a magzat már a 8.-10. hét környékén is mozog, forgolódik és nyújtózkodik. Ekkor még azonban annyira kicsi, hogy az anya ezt a mozgást nem érzékeli. Az érzést ugyanis tompítja a magzatvíz, hiszen a folyadék elnyeli a mozgás keltette energiát. Ez egy nagyon hasznos tulajdonság, hiszen védi a magzatot a fizikai behatásoktól, emellett azonban bizony a mozgás érzékelését is kitolja.

Olyan sokat azért nem kell várni, hiszen a 18.-20- hét környékén jellemzően már minden magzat megmozdul. Ez történhet kicsit előbb, és kicsit később is, vagyis emiatt nem kell aggódni, amíg a kezelőorvos nem teszi.
Amellett, hogy a mozgás egy alapvető dolog, a magzat „kommunikációjának” is tekintik a szakemberek. Ezt a kismamák is gyorsan kitapasztalják. A baba mozgással reagál arra, ha éhesek vagyunk, ha szomjazunk, ha sétálunk, megijedünk, vagy örülünk.

Mit lehet érezni?

Ahogyan azt már mondtuk, minden kismama más, tehát az is eltérő, hogy hogyan érzékelik az első mozgásokat. A romantikus, lányregényes rész, amikor valaki pillangószárny mozgását érzi a pocakjában. Ilyen is van, de sokaknak ez olyan érzés, mintha amit a gázok keltenek, vagy éppen határozott mozdulatot éreznek meg elsőnek.

Mikortól lehet hallani a magzat szívhangját?
A fogantatás tényét a legtöbben egy kis pálca segítségével tudják meg. ám ez nem jelent biztosat, mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Azonban, hogy az orvosnál ne rettegés legyen a vizsgálat vége, érdemes tisztázni, hogy mikortól is lehet hallani a magzati szívhangot.

A legtöbb kismama az idő közeledtével tudatosan figyel arra, vajon mikor mozdul meg a kicsi. És mivel annyira koncentrálnak, nem feltétlenül tudják, hogy valóban azt érzik-e, vagy nem. Izgulni nem kell, amikor eljön az ideje, akkor a mozgást határozottan érezni fogja a kismama, és el is tudja különíteni minden más, hasonló érzéstől.

Mi van, ha nem mozog?

A magzat mozgása nem folyamatos, mint ahogyan mi sem megyünk egyfolytában. Néha alszik, néha aktívabb, vagyis a mozgás intenzitása is változik. Amikor a baba alszik, vagy egyszerűen lustálkodik, akkor értelem szerűen kevesebbet mozog, míg amikor aktív, akkor akár olyan érzése is lehet a kismamának, mintha „buli lenne a pocakban”.

A félelmet az váltja ki, amikor a kismama úgy érzi, nem mozog eleget a magzat. De mi az elég?
Megnyugtató folyamat lehet a mozgás számlálása. Ezt naponta kétszer érdemes elvégezni. Ilyenkor bal oldalon fekve, vagy kényelmesen, egy fotelba ülve, nyugalomban kell lenni, és evés után 20 perccel, 1 óráig lehet számolni a mozgásokat. Akármilyen apró mozgás számít, és 10-szer kell mozdulnia a kicsinek.

Spontán vetélés, minden kismama rémálma – Mi az oka?
A spontán vetélés jellemzően az első trimeszterben következik be, ez az oka annak a babonának is, hogy a várandós nők nem beszélnek boldogságukról az első három hónapban, kizárólag a szűk családnak. Sajnos bekövetkezhet vetélés a második trimeszterben is, ekkor jellemzően genetikai tényezők állnak a háttérben. A harmadik trimeszterben a vetélés már nem jellemző, ekkor a koraszülés veszélyével kell szembenézni.

A kell azonban erősen idézőjeles szó, hiszen ha épp lustálkodik, vagy alszik a kicsi, akkor ez a szám lehet alacsonyabb is. Ha nagyon keveselljük a mozgást, akkor próbáljuk felébreszteni a kicsit, ha még ekkor sem vagyunk elégedettek, akkor beszéljünk az orvossal, szülésznővel. Akkor is mindenképpen értesítsük a szakembert, ha a baba 1 órán belül nem mozog, hiszen ez sajnos komoly gondot is jelezhet.

A mozgásra és a baba egészségére is jó hatással van a megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelem ellátottság. Ezt természetesen az anya szervezete biztosítja, számára pedig a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás adja meg a kellő mennyiséget. Rohanó világunkban azonban a szakemberek jelentős része javasolja várandós készítmény szedését, melyek közül azonban mindenképpen olyat érdemes keresni, melyben szerves kötésben vannak jelen a vegyületek, hiszen ezek felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet! (Forrás:ratkotunde.hu)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!