Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. február 08. 08:00 | PP-Eletforma

SZŐRMENTÉN BABÁKKAL

Most született, és máris szőrös! És így is marad?

Sok szülő megdöbbenve veszi tudomásul, hogy éppen megszületett csemetéjének háta, hasa, homloka, vagy kis lábacskái szőrösek. És ez nemcsak egy – két pihét jelent, hanem akár vastag, sötét szőrszálak tömegét is. Ennek oka azonban banálisan egyszerű, így megijedni sem kell tőle. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász segít nekünk és a ratkotunde.hu-nak.

Babaszőr

Erős védelmi rendszer mögött helyezkedik el a babák teste az anyaméhben. Az anya hasfala, az izmok és a szövetek, melyek bástyát képeznek a fizikai behatások ellen. Segít még a méh fala is, de a természet nem bízta a véletlenre az eseményeket.

Hajasbaba, Kép: pixabay

Hajasbaba, Kép: pixabay

A védelmi rendszer fontos része a magzatvíz, ami elnyeli a rázkódásokat, a fizikai behatások többségét, és a baba csak ringatózást észlel ezekből.

Ez így már megnyugtató, de van egy kis gond. A magzatvíz ugyanis a bőrnek egy idő után nehézséget okoz. Vagyis a védelmi rendszer egyes elemei ellen is védekezni kell. Itt lép be a képbe a lanugó, ami a magzati szőrt jelenti. Ezeknek a szőrszálaknak a szerepe, hogy a mázat, mely a baba bőrét óvja, még jobban a helyén tartsák, valamint a magzatvizet is távolabb tartják a bőrtől. A lanugó azonban nem tartós szőrszálak tömege, vagyis a születés előtt jellemzően lekopik. Azonban az is előfordul, hogy a baba a lanugóval születik, de ilyen esetekben is néhány hét alatt a babaszőr lekopik, és helyét átveszi a normál szőrzet, amit már nem lehet látni.

Elkerülhető?

Nem! Ez pedig egy fontos kijelentés, hiszen sok tévhit kering ezzel kapcsolatban. A babaszőr, vagyis a lanugó nem egy szükséges rossz, amit jó esetben el lehet kerülni. Hiányában a baba bőre roncsolódásnak lenne kitéve, vagyis jelenléte szükséges és jó!

Kapócs Zsóka és az ismeretlen
Csupán néhány hónap és Kapócs Zsóka édesanya lesz. Már most rendkívül erős anyai érzései vannak, minden gondolata kisfia körül forog, még munkával is nehéz visszarángatni a valóságba. Teljesen felkészült a pici érkezésére, kivasalt mindent, kész a babaszoba is, és már a bőröndjét is bepakolta, amivel a kórházba megy majd, ha eljön az idő.

Az, hogy születés előtt, vagy csak az után kopik le, egyénfüggő, de semmi esetre sem jelent problémát – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Hozzáteszi, hogy egyes elképzelések alapján a várandós vitaminok okozzák a szőrös babákat, ez azonban egyáltalán nem igaz!

Az, hogy egy baba felcseperedve mennyi, és milyen színű szőrzettel rendelkezik genetikai tényező, és nem a vitaminkészítményeken múlik. Ezek a szerek hivatottak elősegíteni a tápanyagraktárak feltöltését, és megkönnyíteni, zökkenőmentesebbé tenni a baba kihordását, így nem is csoda, hogy ma már a szakemberek többsége javasolja szedésüket. Persze arra mindenképpen figyelni kell, hogy megfelelő tagolású, és szerves kötésű anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazzon a készítmény, amit választunk.

(Forrás: ratkotunde.hu)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!