Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2012. szeptember 04. 19:14 | PP-Eletforma

NEMESFÉM

Mitől és miért fehér a fehérarany?

Az utóbbi évtizedekben vált szokássá az, hogy aki elegáns és egyben modern ékszert szeretne, a sárga helyett a fehér aranyat keresi. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a modern nemesfém-ékszerek az utóbbi években világszerte egyre változatosabbá váltak, stílusukban és színeikben egyaránt. De mitől fehér a fehérarany, és mennyire lehet sokszínű a legnemesebb, legkönnyebben formálható nemesfém, ami lehetővé teszi, hogy általa bármikor kifejezhessük egyéni ízlésünket és hangulatunkat? 

A Conclude szakértője szerint, első nagy divathullámának lecsengése ellenére a fehérarany továbbra is nagyon keresettnek számít, miközben az újdonságok iránti igény sem csökkent. A nyugat-európai és amerikai tervezői márkák szinte minden szezonban új különlegességgel jelennek meg a piacon – a legújabb trend, például, a hajnalpír színében pompázó aranyékszer.

A fehérarany nagyrészt sárga aranyból áll: formázhatóságát a tiszta arany, színét és tartósságát az ezüstfehér színű, különleges fényű nemesfém-ötvözetek adják. Régebben nikkellel ötvözték, de ezt a gyakorlatot az allergizáló hatás miatt hamar elhagyták. Mai fehérarany ékszereink színét az ezüstnek és a palládiumnak, ezüstös fényét pedig a ródium-bevonatnak köszönhetjük. A fehéraranyból készült ékszerek tiszta aranytartalma 14-18 karátos; ez az aranytartalom megunt fehérarany-ékszereinkből visszanyerhető. A Conclude szakértője szerint az aranyékszer szinte bármilyen színű lehet, de a különböző változatok kikísérletezése, majd ipari előállítása általában különleges technológiákat igényel. Ezért van az, hogy a színbeli változatosságot és a modern eleganciát leginkább a márkás francia és amerikai ékszerek képviselik, melyek gyakran egyedi módon ötvöznek különböző nemesfémeket, drágaköveket, üveget vagy akár kerámiát.

 

A divatot idén a Tiffany & Co. diktálja, amely fennállásának 175. évfordulójára alkotta meg a hajnal színét megidéző, aranyat, ezüstöt és rezet tartalmazó ötvözetet. A rózsaszín fényű arany népszerűségének bizonyára jót tesz az is, hogy sikerre számít az Alkonyat mozisorozat milliós rajongótáborának körében is azzal, hogy éppen a történet lezárása idején, a Hajnalhasadás két részének bemutatása között került piacra.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!