Facebook hozzászólás
325

Mire jó az étcsoki 60 felett?

Nagyobb távolság megtételére képesek feketecsoki-evés után a perifériás érbetegségben szenvedő 60 év felettiek, és gyorsabban és hosszabb ideigtudtak járni – állapította meg egy olasz kutatás. Vajon mekkora csokimennyiség kell ehhez?

Már 40 gramm csokoládé elég – Kép: Pixabay

Perifériás érbetegség esetén beszűkülnek a láb perifériás vénái, és a betegség hatással lehet a has, a kezek és a fej vérellátására is. A csökkentett véráramlás fájdalmat, görcsöket, a láb és a csípő fáradtságát okozza járás közben. Az olasz tanulmány készítésébe bevont 14 férfi és 6 nő – 60 és 78 év közötti betegek – segítség nélkül tudott járni az étcsokoládé elfogyasztása után, ám ha tejcsokoládét ettek, annak nem volt semmilyen hatása.

A kakaóban található polifenolok csökkenthették a szövetkárosodást, javították a véráramlást a perifériás artériákban, vélték a kutatók az Amerikai Szívtársaság folyóiratában közzétett tanulmányukban – tudósított az MTI a The Daily Telegraph brit napilap honlapján megjelent hír alapján. A kutatás során a betegek járását futópadon vizsgálták reggel, majd két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után. A teszt során használt étcsokoládé 85 százalékos kakaótartalmú volt, azaz igen gazdag polifenolokban. A tejcsokoládénak 30 százalék alatti volt a kakaótartalma, azaz kevesebb polifenolt tartalmazott. Az étcsokoládé elfogyasztása után a betegek átlagban 15 százalékkal hosszabb ideig és 11 százalékkal nagyobb távolságot tudtak megtenni, mint a reggeli mérések során. Sem a távolság, sem az idő nem javult, ha tejcsokoládét ettek.

Te tudod, melyik a gagyi csoki?
Megtéveszthet, de el is igazít a csoki csomagolása: az, hogy jól néz ki, nem jelent semmit, ám a feltüntetett összetevők már leleplezik azt, ha gagyi csokival van dolgunk. Persze az ilyenek sokszor olcsóbbak is, mint az igaziak. Éppen ezért vigyázzunk: a csokiutánzatokkal érdemes óvatosnak lennünk!

Bár a javulás mérsékelt volt, ezeknek a betegeknek az életminőségére fontos hatást gyakorolt. A nitrogén-monoxid szintje, amely összefüggésben van a jobb véráramlással, magasabb volt az étcsokoládét fogyasztók vérében. (A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik a sejtmozgásban, sejtlélegzésben.)

Megfigyelések és más laboratórium kísérletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a magasabb nitrogén-monoxid-szint lehet a felelős a perifériás vénák kitágításáért és a járóképesség javulásáért. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy eredményeiket egy nagyobb méretű, hosszabb távú tanulmányban kell megerősíteni.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!