Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. december 20. 09:00 | PP-Eletforma

vásárlási láz

Mindenkit veszélyeztet a karácsonyi pszichózis

A beteges vásárlási láz, és a szétesett családok karácsonyi kötelező időtöltése is komoly veszélyeket hordoz magában Dr. Szöőr Anna pszichológus szerint.

Kép:Pixabay

A karácsonyi pszichózis fogalma már évek óta ismert, lassan egy lesz a pszichiátria intézményesített divatdiagnózisai közül. Az ünnepek környékén tapasztalható szorongásnak több kiváltó oka is lehet, Dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász szerint a társadalom minden rétegét veszélyezteti.

“Már a fogalom felvetése is abszurd,hiszen a Karácsony elvileg a szeretet ünnepe. Az ünnep vallásos jellege már rég a múlté, az igazi  szeretet pedig a szétesett családok többségénél eltűnt. Manapság leginkább konzum Karácsonyról beszélhetünk, ami a fogyasztói társadalom szüleménye. Valljuk be, az ünnep legfőbb mozgatórugója a kereskedelem. Ezek mind hozzájárultak a karácsonyi pszichózis kialakulásához” – mondja a szakember, aki konkrét kiváltó okokat is említ.

“A beteges vásárlási láz a karácsonyi pszichózis egyik fő okozója, amely ilyenkor szinte minden embert anyagi helyzetétől függetlenül jellemez. Aztán az a fajta szorongás is ide sorolható, ami a szétesett családokban megmutatkozik. A gyermekek és a szüleik is rosszul érzik magukat attól, hogy ki, kivel, mikor és milyen szájízzel ünnepel. Mert a karácsonyi együttlét persze a rokonság számára kötelező… De ki gondol ilyenkor a gyermekekre, akik meghitt  Karácsonyra és igazi családra vágynak?” – teszi fel a kérdést Dr. Szöőr Anna, az ország első gyermekes társkereső irodájának alapítója, aki azt tapasztalja, hogy az ünnepek közeledtével egyre többen kérik a segítségét.

Az egyedülálló emberek számára a karácsony és a szilveszter egy elszigetelő időszakot jelent. Az évnek ez az időszaka akkor is az átlagosnál több stresszt, zajt, aggodalmat és perpatvart jelent, ha barátok és család veszi körül az embert. Ha tekintetbe vesszük, hogy mindez ilyenkor az alapból problémát jelentő hosszú távú anyagi és munkahelyi gondokkal, családi konfliktusokkal vagy gyásszal párosulhat, akkor nem meglepő, hogy a depresszióval és öngyilkossággal foglalkozó segélyvonalak forgalma 10 százalékkal nő az ünnepek alatt.  De hogyan segíthetünk a karácsonyi depressziósoknak? Itt adunk tippeket!

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!