Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. január 26. 08:00 | PP-Eletforma

IDEGCSŐ-ÜGY

Minden második ember képtelen erre

Mire jó a folsav? A legismertebb hatása, hogy elkerülhetjük általa az idegcső-záródási rendellenességek kialakulását. De valóban segít? Érdemes készítményként is szedni? A kérdésben dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Nem tudjuk hasznosítani a szintetikus folsavat! És akkor most mi van?

MTHFR

Amikor az ember próbál utána olvasni annak, hogy mivel is érdemes támogatnia a várandósságot, akkor biztosan találkozik a folsavval. Olvasás közben pedig belebotlik egy betűszóba, ami az MTHFR. Ám nem igazán fejtik ki ennek lényegét, így nem is nagyon foglalkozunk vele.

Csecsemő alszik, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Az MTHFR, vagyis a metiléntetrahidrofolát-reduktáz gén által termelt enzim a folsavanyagcserére van hatással. Feladata, hogy a bevitt folsavat aktív metilfolát anyaggá alakítsa, amit a szervezet így képes hasznosítani. Ráadásul nem is csak a folsavra, hanem az összes B-vitaminra kifejti hatását (a folsav B9- vitaminként is ismert). Hogy ez miért fontos? az emberiség majd 50%-ban az MTHFR gén mutációja van jelen. Ez hatalmas szám, ám szerencsére túl sok gondot nem okoz ez az elváltozás. Két formája ismert, a homozigóta, és a heterozigóta – attól függően, hogy az adott ember mindkét, vagy csak egyik szülőjétől hozza-e a mutációt. A homozigóta verzió lényegesen nagyobb problémát jelent, mivel nemcsak a folsav hasznosulása sérül jelentősen – ezzel pedig a várandósság során az idegcső-záródási rendellenesség kialakulásának esélye nő drasztikusan -, hanem az anya trombózishajlama is megemelkedik. Heterozigóta esetében a trombózishajlam emelkedése sokkal kisebb, ám a folsav hasznosulása itt is problémás.

Akkor miért nem születik minden második gyerek betegen?

Ha ilyen sokakat érint ez a génmutáció, akkor miért nincs több idegcső-záródási rendellenesség? Azért, mert a folsav szerves kötésű formáját, vagyis a folátot a szervezet akkor is képes hasznosítani, ha az MTHFR jelen van (ennek ellenére tudományosan kutatások rámutattak, hogy minden negyedik idegcső-záródási rendellenességért ez a mutáció tehető felelőssé). Vagyis az élelmiszerekből, mint a spenót hasznosítható formában jut a szervezetbe az anyag.

Terhességi magas vérnyomás: fertőzés is okozhatja

– A kismamák a szakemberek utasítására rendszerint szednek folsavat, vagy sokkal inkább várandós vitamint, annak halmozott előnyei miatt. Azonban ha a mutáció jelen van – márpedig minden második embernél jelen van -, akkor nem mindegy az sem, hogy melyik mellett teszi le a voksát. Olyan készítményt kell keresni, melyben a lehető legtöbb anyag, így a folsav is, szerves kötési formában van jelen. Ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy a szervezet akár 80%-kal is jobban hasznosítsa az anyagokat, hanem azt is, hogy MTHFR-mutációval is legyen értelme a folsav plusz bevitelének, vagyis ekkor is csökkenthető legyen az idegcső-záródási rendellenességek kialakulásának esélye – mondja dr Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A génmutáció jelenléte kimutatható, így fel is lehet készülni annak minden velejárójára. Ehhez vérvételre van szükség, melyből a szakemberek képesek megmondani, hogy a gond jelen van-e, illetve tanácsokat adhatnak arra nézve is, hogy igényel-e valamilyen kezelést a mutáció.

(Forrás: ratkotunde.hu)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!