Facebook hozzászólás
378

Mi van a zsíron túl? Tévhitek a fogyókúráról

Ha egy étel nem visz be energiát, hanem elvon, akkor az definíciószerűen nem étel. Így például vízzel is megtölthetjük a gyomrunkat, sőt ha az hideg, akkor még tényleges kalóriát is elvon. Oszlassunk el pár tévhitet a fogyókúráról!

Az ételek szervezetünk számára hőt adnak. Ennek a mértékegysége a kalória, vagy kilokalória. Egy kilokalória egy liter víz 1 Celsius fokkal való emelésére elég. Az ételek által biztosított hőnek, vagy energiának a mértéke tehát a kilokalória, amit a köznyelvben csak kalóriának nevezünk. A szénhidrátok és a fehérjék durván hasonló, míg a zsírok hozzájuk képest kétszer akkora mennyiségű energiát képesek szolgáltatni.

Kép: Pixabay

Ahhoz, hogy az ételeket megemésszük, energiát kell felhasználni
Ezt hívjuk az ételek termikus hatásának, ami nagy átlagban az ételek által biztosított energia 10%-a. Ez az energia az emésztésre, a felszívódásra, a lebontásra, illetve a melléktermékek feldolgozására, kiürítésére fordítódik. A zsírok termikus hatása a legkisebb, az általuk bevitt energia pusztán 3%-a. Vagyis ha zsírból viszünk be 100Kcal energiát, csak 3 Kcal használódik a fenti folyamatokra. A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök termikus hatása 20% körül van, míg a fehérjéké a 30%-ot is elérheti. De könyörgöm, ha negatív kalóriás ételről beszélünk, akkor ennek az értéknek 100% felett kellene lennie. Ráadásul nagyon éhesek lennénk  tőle.  Akkor meg egyszerűbb, ha nem eszünk.

A képet az is árnyalja, hogy különböző testfelépítésű emberek, különbözőképpen dolgozzák fel a tápanyagokat. A nagyobb izomtömeggel rendelkező emberek több kalóriát égetnek el a tápanyagok feldolgozása során, míg a nagyobb testzsír aránnyal rendelkezők kevesebbet.

Akkor mi az igazság?

Az igazság a zsíron odaát van. A termikus hatást nem lehet önmagában szemlélni. A rostok például emészthetetlen ételösszetevők. Bélmozgást okoznak, tehát energiát használnak fel, ellenben nem valódi ételek. Viszont vizet tartanak a bélben, javítják az emésztést, serkentik a bélmozgást, és paradox módon lassítják a felszívódást. Ez utóbbi az egyik kulcs. Energiaraktározásra (vagyis hízásra) ugyanis a kiugró vércukor szintek serkentik a szervezetet. Ezt a cukrok, üdítők, fehérkenyerek, fehér liszt, fehér rizs (fehér mérgek) nagyon jól csinálják. Ezek elkerülése elsődleges fontosságú, ugyanúgy, ahogy felszívódásuk lassítása is.
A bevezetőben a hideg vizet is említettem, mint valóban negatív kalóriás ételt, ami nem étel. A hideg víz azonban, megzavarja a gyomor működését, rontja a záróizmok funkcióját stb. Ha valaki ezzel akarna fogyni, több kárt tesz, mint hasznot.

A másik fontosabb szempont az anyagcsere fokozása

Átkozott jojó – miért oly könnyű visszahízni?
A szakértők szerint felnőttkorban a zsírsejtek számát már nem, csupán a sejtek zsírtartalmát lehet csökkenteni. Most a „kitágult zsírsejtek” működéséről és a leghatékonyabb fogyási módszerekről lesz szó.

Amit a szervezet a bevitt kalóriáktól függetlenül szabályoz, és számos hormonális, pszichés, mozgással összefüggő összetevője van. Mestermirigye egyébként a pajzsmirigy, de ő csak egy szolga a gépezetben. Ennek részletei messze túlmutatnak témánkon, mégis rámutat egy fontos tényre. Ne dőljünk be rögtön a legújabb csodadiétáknak, fogyasztószereknek, negatív kalóriás ételeknek! Ha túlsúlyunk van, akkor a szervezet egyensúlya megbomlott. Sanszos, hogy tele vagyunk mérgekkel és irritáló összetevőkkel is.

Ezt az egyensúlyt pedig egy oldalról nem fogjuk visszaállítani, legfeljebb még jobban megzavarjuk. Inkább koncentráljuk, a helyes étkezésre. Kerüljük a magas vércukor ingadozást okozó finomított szénhidrátokat, együnk sok rostot, lúgosítsunk, iktassuk ki az irritációt okozó ételeket, méregtelenítsünk, mozogjunk megfelelően, és keressük meg, mit akarunk eltakarni azzal a zsírpárnával, vagy mitől védjük vele magunkat!

Tuti tipp a makacs zsírpárnák eltüntetésére!

Nem ördögtől való, ha professzionális gépi kozmetikai kezelést is bevetünk a fogyás érdekében. Ilyen a  kavitációs zsírbontó kezelés, ami célzott, jojó-effektus nélküli alakformálást biztosít. A kavitációs zsírbontás többek között azért népszerű, mert helyi zsírbontást végez, tehát pontosan onnan fogyaszt, ahol használjuk. Így könnyen eltüntethetjük a zavaró zsírpárnákat a combról, hasról, fenékről, karról, csípőről, ám elkerülhetjük a mellméret csökkenését vagy az arcbőr megnyúlását, amely a fogyókúrák gyakori  velejárója. (Forrás: vitaminsziget)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!