Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 03. 17:00 | PP-Eletforma

ÖNVIZSGÁLAT

Mellesleg, megtapogattad már a sajátodat?

Mi a közös Christina Applegateben, Kylie Minogueban, Anastaciaban és Tallós Ritában? Mindegyikük leküzdötte a mellrákot, amely a  évente több mint 500 000 nő életét oltja ki. A mellrák már a fiatalabb korosztályt is egyre inkább érinti, ezért is fontos, hogy minél előbb kialakuljon az egészségtudatos szemléletmód.

A mell a nőiesség egyik legfőbb szimbóluma, így a nők életében központi szerepe van, egészségügyi szempontból sokszor mégsem kapja meg a kellő odafigyelést. Az emlőrák a nőket sújtó leggyakoribb daganatos megbetegedés, amit hazánkban évente 6-7 ezer nőnél diagnosztizálnak, és közülük sajnos több mint 2000-et el is veszítünk. Korábban gyakran hallhattuk azt a tévhitet, miszerint az emlőrák az idősek betegsége, de sajnos ez nem igaz: egyre fiatalabb korosztályokat is fenyeget.

mellonvizsgalat

Ahogyan más betegségek esetében is, úgy a mellrák esetében is igaz, hogy a rizikófaktorok, tünetek, szűrési lehetőségek pontos ismerete mind az időben történő felismerést segítik. Ráadásul a rendszeres szűréssel és önvizsgálattal elért korai felismerés önmagában 30%-kal csökkentheti a betegség halálos kimenetelét. Mivel a mellrák a második leggyakoribb halálok a nőknél, célszerű már tinédzserkorban felhívni a lányok figyelmét a rizikófaktorok csökkentésére, és a megelőzési lehetőségekre.

Mindenkit érinthet

Az emlőrák kialakulásának pontos okai nem ismertek, azonban vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelhetik a betegség kialakulását: előrehaladott életkor, a családban korábban előfordult emlődaganat (elsősorban anyai ágon, fiatalabb életkorban), a menstruáció korai megjelenése, kései menopauza, szoptatás hiánya, korábbi sugárkezelés a mellkas területén (pl. fiatalkori Hodgkin-kór miatti mellkasi irradiáció), elhízás, dohányzás vagy éppen lelki traumák.

Mellvizsgálat a tükör előtt – így csináld!
Mindenki hallott már az önvizsgálat fontosságáról, ám ennek ellenére viszonylag kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Ennek oka elsősorban a feledékenység, másrészt az érdektelenség. Pedig a nemtörődömség sajnos olyan következményekkel is járhat, amitől minden nő retteg.

Ismerd a tested!

A mellrák a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, ezért fontos, hogy figyelj a testedre, annak elváltozásaira, és ajánlott 20 éves kortól havonta egyszer önvizsgálatot tartani. Az önvizsgálat módját éppen ezért már fiatal korban érdemes megfelelően elsajátítani, és minél korábban integrálni a mindennapi életünkbe.

Hogyan csökkenthető a kialakulásának kockázata?

Rendszeres mozgással, testsúly kontrollal, dohányzásról való leszokással, és visszafogott alkoholfogyasztással csökkenteni lehet a betegség kialakulásának kockázatát. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni a rendszeres önvizsgálatról és szűrések fontosságáról, hiszen ha probléma jelentkezne, a lehető leggyorsabb orvosi beavatkozás ténylegesen életet ment.

Az igazi szépség az egészségnél kezdődik, figyelj oda magadra!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!