Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 11. 13:00 | PP-Eletforma

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

Még mindig fenyeget a májgyulladás!

A hepatitiszes betegek feltétel nélküli, azonnali kezelésére szólított fel a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete valamint a Májbetegekért Alapítvány. Annak a WHO-s kezdeményezésnek a végrehajtását kérték, aminek célja: 2030-ra a krónikus vírushepatitisz, ezzel együtt a népegészségügyi probléma teljes felszámolása.

Magyarországon hozzávetőlegesen a lakosság 1%-át érintik az úgynevezett vírushepatitisz fertőzések (B és C). Ez hosszú ideig, akár évtizedekig (20-50 év) sem okoz semmilyen panaszt, így az érintett nem is tudja, hogy ezzel a betegséggel él együtt.

Hepatitiszhez mobil, Kép: sajtóanyag

Hepatitiszhez mobil, Kép: sajtóanyag

A hepatitisz C fertőzötteknek csak az egyharmada (34%-a) tud arról, hogy valaha találkozott a fertőzéssel, a számítások szerint 46 ezer honfitársunk nem is tud fertőzöttségéről, illetve fertőzőképességéről! Felderítésük csak célzott szűrővizsgálattal valósulhat meg.

Napjainkra a hepatitisz C gyógyíthatóvá vált, a krónikus hepatitisz B pedig tartósan kezelhetővé. Ez tette lehetővé, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2030-ra a krónikus vírushepatitisz, mint népegészségügyi probléma teljes felszámolását tűzte ki célul. E kezdeményezéshez csatlakozott Magyarország is.

A betegség legyőzéséhez szükséges „nulladik lépés” az egészségügyi dolgozók kötelező hepatitisz szűrése, aminek előkészítése már megkezdődött. Természetesen ez csak az első lépés. A szűrés, a gyógyítás a következő lesz, amihez már az okostelefonok adta lehetőságeket is igénybe lehet venni! Az online felmérésére a Hepatitisz Regiszter főoldalán is van lehetőség: https://hepreg.hu/index.php).

Gyógyvarázs a vérmosáshoz
Magyarországon körülbelül 1 millió vesebeteg él, közülük több ezer gyerek. A nem megfelelő veseműködés miatt a szervezetben felhalmozódhatnak az életveszélyes méreganyagok, ezért dialízis kezelésre van szükség. Az egyik legismertebb pénzintézet Gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázatnak köszönhetően az ország 13 mentőállomása és 10 kórházi osztálya gazdagodik új orvosi műszerekkel, köztük új dialízisgépet kap a Semmelweis Egyetem Vese és Művese Osztálya.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!