Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:
2016. május 30. 09:00 | PP-Eletforma

SZÁJSZAG OKOK

Szóval, ezért büdös a Sanyi szája…

A kellemetlen szájszag nem csak az elhanyagolt szájhigiénia következménye lehet, akár emésztőrendszeri problémák is okozhatják. Először én is azt gondoltam, hogy Sanyi nem mos rendesen fogat. De más oka volt…

A halitosis rontja az önértékelést

Nem sokan tudják, de a szájszag jellemzően nem önmagában jelentkező tünet, sokszor kíséri sűrű nyál, lepedékes nyelv, szájszárazság, reggeli rossz szájíz, ami a nap folyamán keserűvé, fémessé, savanyúvá válik, inger a torokköszörülésre és kiszáradt nyálkahártya.

Kép: Pixabay

Ezen kellemetlenségek közül talán a legkínosabb mégis a szájszag, amely sajnos a környezet által is érzékelhető. Ilyenkor sokan azonnal megbélyegzik az érintettet, mert feltételezik, hogy nem mos fogat, és tény, hogy sokszor valóban ez a kellemetlen lehelet oka. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a szerteágazó okok kiderítése miatt mindenképpen érdemes gasztroenterológushoz és fogorvoshoz fordulni.
Íme, az okok, amelyek halitosishoz vezethetnek:

  • A fogkő az elszíneződésen túl ínyvérzést, a kellemetlen szájízt és szájszagot is okozhat, ezért érdemes legalább évente eltávolíttatni.
  • Szintén a fogorvos segíthet eltávolítani a nyelv hátsó részén megtelepedett baktériumokat, illetve felszámolni az esetleges fogágy-gyulladást.
  • Életmódbeli ok lehet az alkoholfogyasztás, a stressz és a dohányzás. Bizonyos gyógyszerek szintén okozhatnak szájszárazságot és emiatt fellépő szájszagot.
  • Kevésbé gyakori ok lehet például a krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt jelentkező orrfolyás, illetve bizonyos veseproblémák, anyagcserezavarok.

A reflux a leggyakoribb ok

– A reflux egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés mellett a rossz szájíz, a szájüregi égés és a kellemetlen szájszag. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat és kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is – mondja dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa. – A savas felböfögés során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízű, köhögésre ingerel, és nyelési nehézségeket okozhat. Súlyosabb a helyzet, ha szövődményként mellkasi fájdalom is kialakul, ami akár a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is eredményezhet.

Gyomorégés, reflux – vigyázz, mert növeli a rák kockázatát!
A gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát egy új kutatás szerint, amely megállapította: a gyomorégés önálló rizikófaktora a torok- és a hangszáldaganatnak.

A megoldás alapkövei

A halitosis hatékony kezelése annak a függvénye, hogy pontosan mi okozza a problémát. Éppen ezért kell első lépésként felkeresni a fogorvost és a gasztroenterológust. Előfordulhat, hogy néhány életmódbeli változtatással enyhül a szájszag, ezért érdemes több folyadékot fogyasztani, kipróbálni a fogorvos által esetleg ajánlott fogkrémet, fogport, szájvizet, illetve fogköztisztító eszközöket. Beválhat még a nyelv gyengéd, bár hatékony tisztogatása, különösen a hátsó résznél. Amennyiben krónikus orrmelléküreg-gyulladásról van szó, hasznos lehet a tengeri sós orrspray, illetve bizonyos antibiotikumok.

– A reflux kizárása vagy diagnosztizálása végett mindenképpen ajánlatos szakorvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa. – Az életmódbeli szabályok betartásával – például gyakori, kevesebb evés, dohányzás, irritáló ételek elhagyása – és orvosi segítséggel ugyanis jól karbantartható a reflux, és a szájszag is megszüntethető. Már csak azért is komolyan kell venni ezt a betegséget, mert elhanyagolva rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz vezethet. Ugyanakkor a leggyakoribb szövődmény, a nyelőcsőgyulladás vagy – fekély, valamint a krónikus garat-, hangszalaggyulladás, az alvászavarok és az életminőség romlása is megszüntethető szakorvosi kezeléssel.

www.oxygenmedical.huCikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!