Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. szeptember 21. 13:00 | László Márta

MOZGÁS!

Majd holnap-szindróma

Mindig találunk valamilyen okot, ami miatt kibújhatunk az edzés alól. Fáradtak vagyunk, néha kicsit lusták, de az is lehet, hogy eddig nem a megfelelő mozgásformát választottuk. Ezernyi apró tényező – testalkat, fájdalomtűrés, koordináció, személyiség, aktuális fizikai és egészségügyi állapot, életkor, motiváció, társak – befolyásolja, hogy melyik sportág lesz az, amelyik a testünkre és a lelkünkre is pozitívan hat. De mégis, hogyan találjuk meg a nekünk való sportot?

– A sport és a fizikai erőnlétünk szinten tartása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. A nem megfelelő mozgásforma azonban nemcsak a sporthoz való negatív hozzáállásunkat alakíthatja ki, hanem egészségügyi problémákat is okozhat, különösen, ha már eleve van valamilyen betegségünk. A fizikai, a lelki és a szellemi adottságok és az állapot alapján a rendelkezésünkre álló hazai és nemzetközi fejlesztésű mérési módszerek, statisztikák felhasználásával megtalálható az egyéni adottságokhoz, igényekhez, lehetőségekhez tökéletesen illeszkedő sportág.

Futás, Kép: Budai Egészségközpont

Kép: Budai Egészségközpont

Ezen kívül a teljesítményünk folyamatos nyomon követésében is segíthet a sporttudomány. Érdemes szakedző segítségét igénybe venni a megfelelő mozgás elsajátításához is, így bizonyos mértékig csökkenthetjük a sportsérülések kialakulásának kockázatát, és nyugodtan élvezhetjük a sporttevékenység egészségi állapotunkra gyakorolt jótékony hatásait – mondta Dr. Pintér Barbara, a Budai Egészségközpont szakértője.

Mely tényezők befolyásolják a választást?

Genetika – Testalkatunk (magasságunk, csontozatunk, izomzatunk és testünk zsírtartalma, ezek arányai) az egyik leginkább meghatározó tényező a számunkra ideális testedzés kiválasztásakor. Persze, ha nem versenyszerűen sportolunk, ennek a tényezőnek nincs akkora szerepe. Barátokkal vagy amatőr sportklubokban nyugodtan játszhatnak bármilyen alkatú, lelkes játékosok is. Ha viszont versenysportban gondolkodunk, mindenképpen érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki tud segíteni a testalkatunk pontos meghatározásában. A sporttudomány antropometriai méréseket használ erre a célra. A gyerekeket 7 éves kortól lehet vizsgálni.

Amin lehet, azon kell is változtatni
A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit 2 fő csoportra lehet osztani: a megváltoztathatatlan és a megváltoztatható tényezőkre. A jó hír, hogy rengeteget tehetünk a saját egészségünkért! Ezeket ismerteti Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Aktuális fizikai állapot – Pillanatnyi állapotunk nagymértékben befolyásolja, hogy mit sportoljunk. Fontos, hogy ne vállaljunk se túl sokat, se túl keveset! Ha régóta nem sportoltunk, kevésbé megerőltető edzéssel kell elkezdeni a rendszeres mozgást. Ez lehet gyaloglás, gyorsgyaloglás, futás, úszás vagy könnyű torna. Miután egyre edzettebbé válunk, fokozatosan növelhetjük a terhelést. Az aktuális fizikai állapotunk meghatározásában, valamint a számunkra megfelelő sportág kiválasztásában és kivitelezésében a teljesítmény-analitika (nyugalmi és terheléses élettani vizsgálat) és egy jó edző/személyi edző lehet segítségünkre.

Életkor – Főként a gyermekek és az idősek esetében az életkort is figyelembe kell venni a sportág választásakor. Kisgyermekeknek könnyű, fejlesztő sportágak javasoltak, mint például az úszás, a torna vagy épp a játékos készségfejlesztő foglalkozások, a későbbiekben pedig biciklizéssel, futással, csapatjátékkal fejleszthetjük mozgásukat, koordinációjukat. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk versenyszerűen sportoljon, érdemes korán szakemberekhez fordulni, mert a tehetségek kiválasztása már egészen fiatal korban történik. Idősebb korban pedig a kevésbé megterhelő edzésformák ajánlottak, mint például a nordic walking, az aquafitness, a tai chi vagy a jóga.

 Nordic walking, Kép: Budai Egészségközpont

Kép: Budai Egészségközpont

Személyiség, mint meghatározó tényező

A sport kiválasztásánál az sem mindegy, milyen típusú emberek vagyunk. Ha csapatjátékosok vagyunk az élet minden területén, a csapatsportokban nagyon jól megtalálhatjuk a helyünket. Ha inkább magunkra figyelnénk, keressünk olyan mozgásformát, mint a konditermi edzés, futás, úszás vagy épp jóga, ahol nem kell másokhoz alkalmazkodni. Ha pedig két lábon járó energiabombának érezzük magunkat, válasszunk intenzív mozgásformát, amely testünket-szellemünket egyformán lefoglalja. A súlyzós edzések, kerékpározás, aktív csapatsportok, küzdősportok, aerobic, zumba kielégíthetik a fokozott mozgásigényt.

Tudnunk kell, hogy mi a célunk

Betegségmegelőzés vagy gyógyítás: ha valamilyen betegségünk van, vagy szeretnénk betegségmegelőző céllal sportolni, a megfelelő edzésterv és étrend kialakításához mindenképp kérjük szakorvos, edző és dietetikus segítségét.

Állóképesség- és erőnlétfejlesztés: ahhoz, hogy képességeinket megfelelően tudjuk fejleszteni, érdemes először felmérni a jelenlegi állapotot, és kideríteni, milyen hiányosságaink, adottságaink vannak. Ehhez kérhetjük személyi edző segítségét, de még pontosabb képet kaphatunk, ha teljesítmény-analitikai vizsgálatra jelentkezünk. Így az egyéni terhelhetőségünkről is pontosan tájékozódhatunk. A kapott eredmények alapján, szakértő által összeállított edzésterv segítségével elkezdhetjük testünk célirányos fejlesztését.

Állapotfelmérés, Kép: Budai Egészségközpont

Állapotfelmérés, Kép: Budai Egészségközpont

Szinten tartás: a rendszeres, heti legalább 3 alkalommal beiktatott edzéssel viszonylag könnyen fenntartható állóképességünk. Helyes táplálkozás mellett és esetleges egészségügyi problémáink figyelembevételével szinte bármilyen mozgás alkalmas erőnlétünk szinten tartására, csak a mértékletességre és mennyiségre kell figyelni.

(Forrás: Budai Egészségközpont)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!