Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 02. 15:00 | László Márta

TÖBB, MINT BUBORÉK

Madame Poumpadour már tudta

Megfeleltek a pezsgők az elvárásoknak! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. Kisebb jelölési hiányosságok miatt ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben kiállták a próbát.

Madame de Pompadour egy kereveten, kezében egy könyv, Kép: wikimedia

Madame de Pompadour, Kép: wikimedia

Madame Poumpadour már tudta, hogy a pezsgő nem egyszerűen illatos buborék! Azt vallotta, hogy a pezsgő az egyetlen alkohol, ami nem árta a női szépségnek, sőt, még talán egy kicsit használ is!

A NÉBIH szakértői is a minőségi pezsgőket ellenőrizték, bár nyilván nem ez a gondolat vezérelte őket. A szakemberek a széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki a vásárlói szokásokat figyelembe véve, és fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi minőségi száraz, 0,75 l kiszerelésű tételeket.

Számos vizsgálatnak vetették alá a pezsgőket: sűrűséget, tényleges- és összes alkoholtartalmat, hamu- és cukortartalmat, valamint ólom-, réz- és vastartalmat, ochratoxin és növényvédőszer-maradéktartalmat is mértek. További jellemzők vizsgálatával (cukormentes extrakt tartalom, titrálható savtartalom, szerves savösszetétel, illósavtartalom) a hatóság a tételek pontos azonosítását is elvégezte. A pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

Négy teli pezsgős pohár, Kép: deluxe

Kép: deluxe

A címke jelölését is ellenőrizték. E téren akadtak azért pontatlanságok, hiszen a vizsgált 30 ital közül 17 estben találtak a hivatal munkatársai jelölési hiányosságot. A külföldi tételeknél jellemző hibának számított, hogy a magyar nyelvű címke helytelenül tartalmazta a termék-, illetve a cukor kategóriát. A hiányosságok miatt a gyártókat, illetve forgalmazókat figyelmeztetésben részesítette a hatóság.

A kedveltségi teszt során külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású termékeket a kóstolók, akik a pezsgők színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint ízét, zamatát is pontozták. A laikusok és szakemberek rangsora alapján a hazai előállításúak közül a Sauska Tokaji végzett az élen, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken nyerte el leginkább a tesztelők tetszését. Második helyezett lett a Törley Casino Sec és a spanyol Freixenet Cordon Negro Brut-Cava. Harmadikként zárt a hazai gyártású Kreinbacher Prestige Brut és az Olaszországból származó Bortolomiol Prosecco Miól Brut Treviso – DOC.

A Szupermenta akció részleteiről itt olvashatsz részleteket! Itt meg azt tudhatod meg, hogy mit iszik a világ például karácsonykor? Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!