Facebook hozzászólás
1 117

Kurkuma – fantasztikus a daganatok és gyulladások ellen!

A kurkuma az utóbbi évek legkedveltebb gyulladáscsökkentő és daganatmegelőző hatású fűszerévé vált az erős antioxidáns tulajdonsága miatt. Számos jótékony hatása miatt rá is szolgált a nagy népszerűségre. Lássuk csak, mi mindenre jó!

A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin. Erről a narancssárga színű festékről bebizonyították, hogy számos betegség hatásos ellenszere. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C- vagy az E-vitaminé. Lássuk, mi mindenre jó!

Többféle módon akadályozza a ráksejtek fejlődését – Kép: Wikimedia

Gyulladásgátló. Gátolja a gyulladáskeltő leukotrién képződését, stimulálja a mellékvese kortizoltermelését. Különösen hatékony ízületi gyulladás (arthritis), degeneratív ízületi betegség (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések esetén. Egy klinikai kísérlet alapján kiderült, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint az elterjedt gyulladásgátló gyógyszer, a fenilbutazon, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.

Májvédő. Egy vizsgálat során a májgyulladás egyik formájában, hepatitisz C-ben szenvedő betegeknek adtak kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.

Vérhígító. Megakadályozza a vérlemezkék összecsapódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.

Szív- és érvédő. Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabadgyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.

Epeműködést javító. Serkenti az epehólyag működését, fokozza az epe kiválasztását.

Rákmegelőzést segítő. Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől. Állatkísérletekben génmutációt gátló (antimutagén) és rákkeltő anyagok elleni (antikarcinogén) hatást mutatott. Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.

14 daganatos betegség első tünetei – észreveheted!
A daganatok rendkívül alattomosan, sokszor évekig, akár 10– 15 évig is fejlődnek bennünk feltűnőbb panaszok kiváltása nélkül. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk nemcsak a megelőzést segítő egészségesebb életformára, hanem testünk apróbb jeleire is. Összegyűjtöttük a legfontosabb elváltozásokat, amelyek a leggyakrabban előforduló daganatokra jellemzőek.

Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkumin többféle biológiai folyamaton keresztül akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését:

● csökkenti a kappa-béta faktort (NF-KB), amelynek magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor,
● csökkenti a túlzott ösztrogénszintet és az ösztrogénhez hasonló – gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben lévő szennyező és segédanyagok, mint például nitrozaminok, széntetraklorid, műanyagokból kioldódó bifenilek, valamint a környezetszennyezés révén a szervezetünkbe kerülő vegyi anyagok – sejtekre gyakorolt káros hatását, ezzel is gátolja a sejtek kóros túlburjánzását,
● két olyan enzim –ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) – működését is gátolja, amely fokozza, táplálja a gyulladást, ezzel egyidejűleg a máj- és a vastagbélrák kifejlődésében, az áttét kialakulásában is fontos védő szerepet tölt be,
● erős antioxidánsként megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést,
● elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában a programozott önmegsemmisítő mechanizmust (apoptózis), így a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére (sok más tápanyag is gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin – közülük kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb), rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000–4000 milligramm kurkuminkivonat bevitele ajánlott,
● erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését,
● gátolja az angiogenezist, vagyis a rákos daganat táplálását segítő fokozott érképződést; annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet – ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez,
● a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával. (Forrás: balaicza.hu)

Vigyázz, az étrend-kiegészítők is gyilkolhatják a májadat!
A gyógyszerek és az étrend-kiegészítők pusztító hatással lehetnek a máj működésére. Az akut májelégtelenség rövid időn belül a máj működésképtelenségéhez vezethet.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!