Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. december 16. 08:00 | PP-Eletforma

SZÍVRITMUSZAVAR

Komoly baj lehet a szabálytalan szívverés hátterében

A szívritmuszavar leggyakoribb formája a pitvari remegés, azaz pitvarfibrilláció, amelynek olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a szívelégtelenség vagy a stroke, ha nem kezelik megfelelően. A legutóbbi egészségjelentés adatai szerint 2015-ben a halálozások hátterében legnagyobb arányban a keringési rendszer megbetegedései álltak. A nők esetében ez azt jelenti, hogy halálozások 55%-át okozta a keringési rendszer betegsége, míg a férfiaknál ez az arány 45% volt.

A magas vérnyomás 3 M-je: Mérj! Mozdulj! Monitorozz!
A magas vérnyomás – úgymond – lesből támad, vagyis a legtöbbször tünetmentesen van jelen, és csak a következményei hívják fel rá a figyelmet. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája a kezelés lépéseiről, dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke az életmód gyógyító szerepéről beszélt.

A problémák gyakran erednek szívritmuszavarból, valamint annak leggyakoribb formájából, a pitvarfibrillációból. Ilyenkor a szabályos szívverésekért felelős szinusz csomó működése helyett egy, a pitvarokból eredő szabálytalan elektromos tevékenység vezérli a szívösszehúzódásokat. Ezáltal a kamrák szabálytalan ritmusban, az esetek többségében túl gyorsan húzódnak össze.

Hogyan ismerhető fel a pitvarfibrilláció?

Az egyik leggyakoribb tünet a heves, szabálytalan szívdobogás. Ezen kívül utalhat még pitvarfibrillácóra általános fáradtság, a mellkasban jelentkező kalapáló érzés, szédülés, légszomj és szorongás, gyengeség, ájulás és zavartság, izzadás, testmozgás közben fellépő fáradtság, mellkasi fájdalom vagy nyomás. Sajnos vannak azonban olyan esetek, amikor a pitvarfibrilláció tünetmentes, ilyenkor legnagyobb eséllyel az orvosi rutinvizsgálat tudja kimutatni.

Szívverés grafika, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Hogyan kezelhető?

  • Kardioverzió

A szinusz-ritmus visszaállítását kórházi körülmények között elektromos kardióverzióval végezhetik. Egy rövid vénás altatás során, ellenőrzött nagyságú egyenáramú elektromos impulzust vezetnek át a mellkason megfelelő pozícióba helyezett speciális elektródákon keresztül, ennek hatására a megszűnő ritmuszavar helyett ismét a szabályos ún.  szinusz ritmus tud érvényre jutni.

  • Gyógyszeres terápia

Gyakori, hogy orvosi beavatkozás, kardioverzió helyett gyógyszeres terápiát javasol az orvos. A pitvarfibrilláció típusától függően többféle terápia alkalmazható. Van, amelyikkel a szívfrekenciát csökkentik, van, amelyikkel a rendszertelen szívverést szüntetik meg, illetve van olyan, amely során a vér hígítása a cél. A szájon át szedhető véralvadásgátló készítmények fontos szerepet játszanak a vérrögképződés megakadályozásában, a stroke kialakulásának megelőzésében.

Hogyan csökkenthető a pitvarfibrilláció esetén a szív-érrendszeri problémák kockázata?

Pitvarfibrilláció esetén különösen ügyelni kell a helyes életmód követésére az egészséges testsúly elérésére, és megtartására illetve a rendszeres testmozgásra, így csökkenthetők a keringési rendszerben fellépő betegségek kockázata. Érdemes olyan diétát követni, amely kevés sót, telített zsírsavat és koleszterint tartalmaz. A koffein és az alkoholfogyasztás egyáltalán nem javasolt, mint ahogyan a dohányzás sem. Emellett tartani kell az orvos által előírt terápiás kezeléseket is.

Figyeljen oda a szíve ritmusára és ne adjon esélyt a stroke kialakulásának!

(Forrás: Pitvarfibrilláció Hete, sajtóanyag)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!