Cikk nyomtatása | Hozzászólások (25) |
Megosztás:
2012. június 05. 22:19 | PP-Eletforma

GOMBAVESZÉLY

Kipróbált módszerek a körömgomba kezelésére

A körömgomba alattomos betegség: gyógyítása minimum 9 hónap és gyógyszeres kezelés esetén rengeteg pénz. Ráadásul gyakori előfordulása miatt népbetegségnek tekinthető. Mit tehetünk ellene? Mi az, ami már másoknak bevált?

Magyarországon a körömgomba népbetegségnek számít, az 50 év felettiek 20-50%-a szenved ebben a betegségben.

  1. Műköröm=gombaveszély? Általában a lábkörmök betegszenek meg, mivel a kéz körmei "mindig szem előtt vannak" és nem is kell őket cipőbe szorítani, így a kéz keringési viszonyai jobbak és szellőzni is tud. A műkörmök viselése viszont határozottan veszélyes: akadályozza a szellőzést és mind a 10 körmöt érintő fertőzést is beszerezhetünk, mire észrevesszük a tüneteket! Pláne a gyakorló háziasszonyok esetében, akik hosszú ideig vízben áztatják a kezüket (mosogatás, krumplipucolás stb.), mivel ez gyengíti a körmök ellenálló képességét.
  1. A körömgomba leggyakoribb fajtái és tüneteik:

fonalasgomba

: a körmök szabad széle felől indul, megvastagítja a körmöt, barázdálttá és sárgás-barnás színűvé teszi. Jellegzetessége továbbá, hogy körömvágáskor, reszeléskor a megvastagodott köröm alól fehér, morzsalékos anyagot lehet eltávolítani.

sarjadzó gomba: a körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyedző gyulladás. Cukorbetegek vagy keringési zavarokkal küzdők hajlamosak rá.

  1. A körömgomba nem ápoltság – ápolatlanság kérdése! Legtöbbször a fertőzés hátterében az áll, hogy a köröm megsérül – mondjuk nehéz tárgy esik az illető lábára, túl rövidre vágja a körmét, szoros cipőt hord vagy megsérti a körmét manikűrözés közben – s ez szabad utat enged a gombának, amivel uszodában, tornaórán, öltözőben, szaunában találkozik az ember.
  2. Honnan tudjam, lelkiismeretes-e a bőrgyógyászom?Ha a baj már megvan, orvoshoz fordulunk. Kezdeti stádiumban ecsetelőt ajánl, több hónapja burjánzó gomba esetén gyógyszeres kezelést. Utóbbi esetben feltétlenül vérvizsgálatra van szükség, előzetesen és kezelés alatt is! Ha ezt nem rendeli el az orvos, az óriási felelőtlenség, hiszen ezek a gyógyszerek nagyon drasztikusak, erőteljesen megterhelik a májat és az egész szervezetet!
  3.  Mi baj lehet a gyógyszerrel?

Először is: iszonyatosan erős, nem mindenki bírja végig szedni. Erről árulkodik a kúra menete is: egy hét gyógyszerszedés, 3 hét pihenő. Ezt a "lökésterápiát" 6-9 hónapig kell folytatni, míg a lábon újranő a köröm.Terhes és szoptató édesanyák például egész biztosan nem szedhetik.

Rengeteg pénz, nem mindenki engedheti meg magának. A kúra végösszege 60 000 Ft. körül mozog.

Végül pedig: bár sokaknak jelent gyógyulást és megoldást, vannak esetek, amikor nem hat. Egy családtagom esetében például így történt.

Mit lehet még tenni? Vannak házi megoldások is, önmagában alkalmazandó vagy gyógyszer mellé, ha az nem elég hatásos.

Az ecet és a fokhagyma kettőse. Fent említett családtagomnak a munkatársnője ajánlotta és két hét (!) alatt elmulasztotta a körömgombáját. A kúra: naponta kétszer bedörzsölni fokhagymazúzalékos-ecetes vattával a körmöt, egy kicsit alá is érdemes nyomkodni. És hetente egyszer 30 perces lábfürdő: 20%-os ecet, lavórban víz és egy nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva. Végül a szagtalanítás érdekében: szódabikarbónás vízben kell kiáztatni a lábat.

Teafaolaj: fertőtlenítő hatású, természetes megoldás. Csak a 100%-os használ, erre oda kell figyelni! Kis fülpucoló pálcikára egy cseppet cseppentve be kell kenni az egész körmöt és környékét. A köröm alá sem árt juttatni belőle. Ha úszás után bekenjük a veszélyeztetett területeket a lábon, megelőző szerként is funkcionál.

  1. Gombás fertőzés esetén a cipőt speciális eljárással rendszeresen fertőtleníteni kell! Ehhez formaldehidet használnak általában. Patikában beszerezhető, a cipő orrába kell tenni egy átitatott vattapamacsot, aztán egy zárt fóliában tartani 2 napig. Utána szintén 2-3 napig szabad levegőn kiszellőztetni.
  1. Ha érzékeny a formalinra, használjon grépfútmagcseppet a fertőtlenítéshez!
  1. Fertőtleníteni kell a manikűrkészletet is, ha több ember használja!

10.  Ne lakkozza ki azokat a körmeit, amelyek esetleg fertőzöttek lehetnek! Ezzel akadályozza a szellőzést és a gyógyulást!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások (25) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!