Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. november 24. 09:00 | PP-Eletforma

ORTOPÉDIA

Kerüld a sarlatán csontkovácsokat!

Kihez forduljunk, ha már minden mozdulat fáj? Sokan ilyen esetben csontkovácshoz fordulnak. Az ortopéd szakorvos azonban óva int az ilyen megoldásoktól. Szerinte ugyanis az a leghasznosabb, ha csontropogtatás helyett kiderül, mi váltja ki a panaszokat. A megfelelő kezelést csak ezután érdemes kiválasztani szakember segítségével.

Gerincfájdalom, Kép: sajtóanyag

Kép: sajtóanyag

Nehéz higgadt döntést hozni, amikor valakinek pokoli fájdalmai vannak, gyakran a barátok, a családtagok, a munkatársak azok, akik tippet adnak, kit érdemes felkeresni az egészségügyi panaszokkal. Sokan esküsznek a csontkovácsokra, az ortopéd szakorvos azonban mindenkit óvatosságra int, hogy egy olyan kezelésre menjen el, ahol nem a panaszok kiváltó okával foglalkoznak. Szerinte egy csontkovács többet árthat, mint használhat.

– Nagyon fontos kideríteni, mielőtt bárkit felkeresünk mozgásszervi panaszokkal, hogy milyen végzettséggel rendelkezik. Az esetek nagy részében masszőrök szélesítik ki a tevékenységi körük ezzel a szolgáltatással, és gyakori, hogy külföldiek, például ázsiaiak, ukránok vagy oroszok hirdetik magukat csontkovácsként. Bár a ropogtatás után 1-2 óráig, esetleg 1-2 napig valóban jobban érzi magát a beteg, szinte megkönnyebbül, mert úgy érzi, elmúltak a fájdalmai, az esetek túlnyomó részében azonban visszatérnek az eredeti panaszok. A csontkovács ugyanis azzal nem foglalkozik, mi áll a fájdalmak hátterében, csak egy átmeneti megoldást jelenthet – foglalta össze véleményét Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

Egy-egy fájdalom esetében izom, ízületi elváltozások állhatnak a háttérben, ezeket azonban különböző képalkotó (röntgen, MR, ultrahang) vizsgálatokkal, illetve szakorvosi tudás segítségével lehet megállapítani. A csontkovácsok viszont rendszerint csak a csontok kiropogtatásával foglalkoznak, nem néznek utána – mivel nincs meg a megfelelő szaktudásuk -, hogy mi váltotta ki a például a csigolyablokkokat. Az ortopéd szakorvos szerint hosszú távú javulást az ő közreműködésükkel nem lehet elérni, sőt, még nagyobb kárt is okozhatnak.

Nem kell ehhez leveli béka!
A hideg őszies idő nem kíméli a szervezetet. Sokan nehezen kezelik az időjárás-változást, mert komoly testi fájdalmakat okozhat, többek között felerősítheti a meglévő ízületi problémákat is. Milyen segítség létezik ilyen fájdalmak esetén? Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistájának tanácsai segíthetnek a fájdalom leküzdésében.

– Sok esetben ízületi manipulációval porckárosodást, izomszakadást, szalagsérülést is okozhatnak, ezek pedig mind rontanak a páciens állapotán. Gyakran találkozom olyan esetekkel, amikor egy, még visszafordítható, kezdeti sérvet végül meg kell műteni, mivel idegsérülést okozott a csontkovács. Ebben az esetben az alternatív gyógymódok már nem jelentenek megoldást – tette hozzá az ortopéd szakorvos.

De kit válasszunk ilyen esetben? A mindennapi életben kevesen gondolják úgy, hogy egy gyógytornász-fizioterapeuta, vagy manuálterapeuta felkeresése jelentheti a kiutat. Manipulációs, kiropogtatós kezelést ma a hatályos jogszabályok szerint csak olyan szakember végezhet, aki elvégezte egy orvosi egyetem manuálterapeutás továbbképzését. A gyógytornászok tudományos alapokon nyugvó szemlélettel, megfelelő szakmai háttérrel oldják fel a test bizonyos ízületi blokkjait, amelyek a fájdalmakat idézhetik elő. A szakember (manuálterapeuta) gyakorlatok segítségével készíti elő a blokkok feloldását, majd betanít olyan mozdulatokat, amelyeket az otthonunkban is bármikor elvégezhetünk, segítségükkel viszont megakadályozhatjuk a panaszok visszatérését.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!