Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 11. 08:00 | PP-Eletforma

FOGAS KÉRDÉS

Jöhet most már hideg, meleg!

Bár a fognyaki érzékenység egy apró problémának tűnik, ugyanakkor igen komoly fájdalmat okozhat. Egy jéghideg fagylalt, vagy üdítő elfogyasztását követően érzett kellemetlen érzés jelezheti a fognyaki érzékenység megjelenését. Egy speciális kezeléssel igen hamar orvosolni lehet ezt a problémát, mely így legalább egy évig nem jelentkezik újra.

Éles, nyilalló fájdalom képében jelentkezik a fognyaki érzékenység

– A fognyaki érzékenység kialakulása az íny visszahúzódásának következménye. Emiatt ugyanis szabaddá válik a fognyak, melyet nem véd zománc. Ez a terület sokkal érzékenyebb, mint a felszíni rész, mivel tele van apró dentin tubulusokkal – mondja el Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fog- és szájbetegségek szakorvosa.

Fagyi, Kép: pixabay

Kép: pixabay

A dentin tubulusok apró, mikroszkópikus méretű csatornák, melyek az idegvégződésekig jutnak és vezetik a különböző érzékenységre utaló fájdalmat. Ilyenek lehetnek a hideg, vagy meleg ételek, a különböző savas dolgok, köztük az alma, a vörösbor, a narancslé. Már az is igen fájdalmas tud lenni, ha csak a fogkefe sörtéje hozzáér az érzékeny területhez. Erre a fájdalomra jellemző, hogy amilyen hamar jelentkezik, a behatás elmúltával meg is szűnik. Ugyanakkor rendkívül kellemetlen és fájó érzés, annak rövidsége ellenére. Mindez szerencsére hatásosan és jól kezelhető.

A fognyaki érzékenység kezelése

Minden kémiai szer, amely a fognyaki érzékenységet hivatott kezelni úgy hat, hogy gyakorlatilag lezárja a fent említett dentin tubulusokat.

– A nagyon apró, szemmel nem is látható kis szemcsék eltömik ezeket, megakadályozva ezzel, hogy a fájdalom eljusson az idegvégződésekig – teszi hozzá Dr. Benkő Krisztina. Minden fogkrém, öblögető vagy egyéb készítmény arra való, hogy ezeket a csatornákat lezárja.

Nagyon nehéz megelőzni a fognyaki érzékenység kialakulását

Bár nagyon nehéz megelőzni azt, hogy fognyaki érzékenység kialakuljon, három fontos dolgot érdemes említeni, melyekre odafigyelve tehetünk annak érdekében, hogy a fogíny visszahúzódjon. Elsőként ki kell emelni a helyes fogmosási technikát, ugyanis ha nem jó módszer szerint tisztíjuk fogainkat, azzal akár bajt is okozhatunk. Dr. Benkő Krisztina hangsúlyozta, hogy semmiképp se súroljuk és sikáljuk fogainkat. A fogmosási technikát illetően a legjobbak a „söprögető”, fel-le mozgások.  A legjobb, ha elektromos fogkefét választunk, s abból is olyat, amely megáll, ha a sörtéket túl erősen nyomnánk a fogainkra. Ugyanis, az is árthat! A helyes fogmosási technikán kívül Dr. Benkő Krisztina elmondta, nagyon fontos, hogy rendes csücsök-barázda érintkezés legyen az alsó-felső fogak között.

A dohányosok minél előbb keressék fel az urológiát
Bizony van összefüggés a dohányzás az urológiai daganatok közt, ami különösen a nőkre veszélyes. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa az urológiai szűrés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

– Abban az esetben, ha egy fog túlterhelődik az is az íny visszahúzódását okozhatja. A lényeg, hogy egyenletes legyen a fogakat érő terhelés. Amennyiben ez nem így van, akkor fogszabályozással, vagy becsiszolásokkal és harapásemelő sínnel tudjuk az érintett fog tehermentesítését elérni – teszi hozzá. Végül pedig elmondható, hogy a fogcsikorgatás és a fogszorítás is összefüggésben áll az íny visszahúzódásával. Elképzelhető, hogy sokan nem is tudnak erről a rossz szokásukról, mely éjjel, alvás közben jelentkezhet akár stressz hatására. Ám előfordulhat azért is, mert rosszul állnak a fogak, vagy mert egy fogeltávolítás következtében a többi fog elmozdult, így nem azt a fiziológiás terhelést kapja, melyre hivatott.

A kezelés gyors és legalább egy évig hat

A visszahúzódott fogíny okozta fájdalomra gyors és hatásos kezelés áll rendelkezésre. A fogkő-eltávolítást követően a leszárított felületeket a fogorvos vagy a dentálhigiénikus beecseteli, egy helyileg alkalmazandó, egyebek mellett fluoridot, kalciumot és foszfátot tartalmazó készítménnyel, mely a nyál hatására köt meg. Ezt követően négy órán át nem szabad sem enni, sem inni. A teljes kezelés mindössze egy pár percet vesz igénybe. A fog-és szájbetegségek szakorvosa hozzátette: tejfehérje-érzékenység esetén nem szabad használni. A kezelést követően a fájdalom megszűnik és a gyakorlat szerint egy évig nem jelentkezik újra.

(Forrás: oxygenmedical)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!