Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 09. 17:00 | Krajcsó Judit

JÓ AZ ÍZÜLETEKNEK!

Így bringázzunk helyesen!

Az ember azt gondolná, hogy csak rápattan a bicajra, és már mindent megtett az egészséges sportolás érdekében. Pedig nem mindegy, hogy milyen biciklit választ, hogyan állítja be, milyen iramban teker, és főleg hogyan ül rajta. Ez utóbbihoz adunk most hasznos tanácsokat!

Az ízületkímélő, kényelmes biciklizéshez az első lépés a jó és dinamikus medencetartás. Ha a medencénk rossz pozícióban van, az a testünk különböző pontjain eredményezhet fájdalmat, például a vállízületben, a hátban vagy a nyakban. Megfelelő medenceállás esetében a gerincünk oldalnézetből S- alakot formál, míg rossz pozícióban oldalról domború derék és hát látható. Ebben az esetben jelentősen csökken gerincünk rugalmassága és az ütköző erőket elnyelő képessége.
Kerékpározás közben mindvégig figyeljünk arra, hogy a lehető legtöbb izmunk legyen aktív!
bicycleMi tegyünk, ha mégis fáj?
Amennyiben az igényeinknek megfelelő kerékpárt választottunk, jól állítottuk be azt, és ügyeltünk a helyes testtartásra, nem szabad fájdalmat éreznünk tekerés közben még hosszabb távokon sem. Ugyanakkor számos egyéb tényező is közrejátszhat a fájdalom kialakulásában. Íme, Monek Bernadett, az Ízületőr program szakértő gyógytornászának tippjei, hogy mi lehet a kiváltó ok, és mit tehetünk ilyen esetben.
Ha a kezünk fáj:
– a karunk túlságosan nyújtott helyzetben van, a törzs és a felső végtag által bezárt szög kedvezőtlen és nagy terhelés esik a kézre vagy
– a kormány beállítása és a fogantyú kialakítása nem optimális.
Javaslat: a testtartás változtatása, optimalizálása, egyénre szabott beállítások.
Ha a farizmunk sajog, lehet hogy:

-túl magasra állítottuk a nyerget,
– a nyereg és a kormány közötti távolság nem megfelelő,
– rossz kialakítású a nyereg,
– a nyereg rossz szögben áll vagy
– nem optimális a medencénk állása.
Javaslat: a testtartás optimalizálása a nyereg és a kormány távolságának és magasságának beállításával, kényelmes nyeregválasztással és testre szabott beállításokkal, valamint a törzsizomzat erősítésével.

Így válasszunk kerékpárt magunknak!
Vannak, akik naponta, míg mások csak hétvégente pattannak kerékpárra. Mint minden mozgás esetében, kerékpározáskor is fontos, hogy ügyeljünk az ízületeink épségére. Sokan nem tudják, de mindez legfőképp a helyes bicikliválasztáson múlik. Most ebben segítünk.

Ha a térdünk vagy talpunk fáj:
-túl alacsony a nyereg,
– rosszul választottunk cipőt (például túl szűk vagy kényelmetlen), esetleg
– nem megfelelő talpelhelyezés a pedálon.
Javaslat: optimális nyeregmagasság beállítása, megfelelő cipőválasztás és talpelhelyezés.

Biciklire fel, hiszen a mozgás nem csak fitté tesz, de porckopás esetén az egyik legjobb nem-gyógyszeres kezelés a fájdalom csillapítására és az ízületi funkciók javítására!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!