Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 30. 08:00 | PP-Eletforma

BŐRÖD A KABÁTOD

Igenis meg lehet szabadulni a szemölcstől!

Akinek volt már dolga szemölccsel, tudja, hogy nem olyan könnyű megszabadulni tőle. A különböző szemölcsöket a humán papillomavírus – HPV – okozza, amelynek több mint 65 típusa ismert. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a sokakat érintő vírusfertőzés kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Vírus okozza

Terjedhetnek mikrosérüléseken keresztül és nemi úton is, sokszor nehéz felismerni, illetve megkülönböztetni őket egyes anyajegyektől vagy bőrnövedékektől, amelyek megjelenési formája függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helyétől. Már csak a pontos diagnózis miatt is érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a szemölcs eltüntetése érdekében, hiszen teljesen más módszerrel kezelhető például a kisebb gyerekeknél gyakran jelentkező, úgynevezett uszodaszemölcs, és más az eljárás a felnőtteknél szexuális úton terjedő szemölcsök, vagy a köröm szélén jelentkező szemölcs esetén.

Meztelen női test, részlet, Kép: pixabay

Meztelen női test, részlet, Kép: pixabay

– Sokan azt gondolják, a szemölcsök a legyengült immunrendszer miatt alakulnak ki, de ez nem egészen így van. A vírus sok esetben parányi sérüléseken keresztül hatol be a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást elősegíthetik a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás, sőt a láb deformitásai is. Ez korántsem jelenti feltétlenül azt, hogy bármilyen immunzavar lenne a háttérben – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

Kerek és kocsányos is lehet

 • A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon, a gyermekeknél ritkábban a térden, könyökön fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet.
 • Jellemzően kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, pontozott, érdes felszínű göbcse, amely nem okoz gyulladást és csak akkor fáj, ha megsérül.
 • A gyerekeknél gyakori, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt fejlődik ki szemölcs a köröm alatt, és ez enyhe fájdalommal is járhat.
 • Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek.
 • A nemi szervek környékén kávébarna vagy bőrszínű, puha, barázdált felszínű növedékek jelentkezhetnek, amelyek nemi úton terjednek.
 • A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” fájdalmassága miatt akár járási nehézséget is okozhat.
  R. Kárpáti Péter: az anyajegyem a védjegyem
  Százezrek követték R. Kárpáti Péter sorozatbéli mindennapjait, évekig bújt estéről estére Berényi András bőrébe. Azt mondja, ha valaki elsőre még bizonytalanul fürkészi is az arcát, az anyajegyét látva biztosan felismeri. Mára ez lett a védjegye, nem csoda tehát, ha különösen odafigyel rá, mint általában az egészségére.

 

– A fenti felsorolás természetesen nem teljes, csupán a gyakori típusokat tartalmazza. A különböző szemölcsök ugyanis változatos formákban, test szerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva – ismerteti dr. Rózsa Annamária. – Vagyis az esetek többségében valódi indoka van az eltávolításnak, amelynek módja természetesen a szemölcs típusától függ. A szemölcs helyzetét, típusát, méretét tekintetbe véve választhatunk a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása közül, vagyis számolni kell azzal, hogy a vény nélkül kapható szerek esetleg azért nem hatnak, mert nem megfelelőek az adott típusú szemölcs kiirtására.

Hogyan csökkenthetjük a vírusfertőzés esélyét?

 • Ne piszkáljuk, harapdáljuk, vagdossuk otthon a már kialakult szemölcsöt.
 • Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, különös tekintettel a hajlatokra, a lábujjközökre.
 • Hordjunk tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot, így elkerülhetjük a bőr felázását, felpuhulását, ami megkönnyíti a vírusok bőrbe jutását.
 • Mindenki használjon saját törölközőt, saját papucsot.
 • Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
 • Fertőtlenítsük rendszeresen a cipőinket.

(Forrás: Dermatica)

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!