Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. április 10. 15:00 | PP-Eletforma

intolerancia

Honnan tudod, hogy fruktózérzékeny vagy?

Rosszul lettél az első fagyitól? Esetleg ugyanazt a puffadást, szúró, görcsös fájdalmat érezted, amikor gyümölcsöt ettél vagy egy szelet finom süti után ittál egy pohár gyümölcslevet? Ha ilyet tapasztaltál, akkor valószínű, hogy a bélrendszered túlérzékeny a gyümölcscukorra, a fruktózra.

A fruktóz, vagyis a gyümölcscukor öttagú gyűrűből álló cukor (monoszacharid), amely a bélből történő relatív lassú felszívódást követően a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim segítségével szőlőcukorrá, vagyis glükózzá alakul. Fruktózintolerancia esetén a szervezetből ez az enzim hiányzik, így az étkezési cukorban (szacharózban) és a sok gyümölcsben megtalálható fruktóz glükózzá átalakulása nem jön létre, így a vércukorszint leesik. A fruktóz kóros anyagcseréje során olyan toxikus anyagok szabadulnak fel, amelyek májkárosodást okoznak. Néhány embernél – egyes adatok szerint a lakosság körülbelül 5%-ánál, mások szerint inkább 30%-ánál – ez a felszívódás igen lassú, és ezért kis adag gyümölcscukor is intenzívebb panaszokat idézhet elő.

Sok gyümölcsben megtalálható a fruktóz – Kép: balaicza.hu

Gyümölcscukor nem csak a gyümölcsökben található. A szokványos háztartási cukor cukorrépából és/vagy cukornádból készül, ezek diszacharidok (kettős cukrok). Egyik felük glükózból, a másik fruktózból áll, vagyis a hétköznapi cukorral édesített összes élelmiszer is kiválthat fruktózintoleranciás tüneteket. Ugyanakkor a glükóz segíti a fruktóz felszívódását, tehát ha kevés glükózzal, vagyis szőlőcukorral megszórjuk az elfogyasztani kívánt gyümölcsöt, akkor az tolerálhatóbbá válhat. A fruktózintolerancia nagyon gyakran szövődik egyéb túlérzékenységekkel is, például tejcukor-, glutén-, hisztamin-, szacharóz-, szorbitintoleranciával.

A gyümölcscukorra való érzékenység kialakulása többnyire genetikailag (recesszíven) öröklött, valószínűleg több gén is meghatározza, ezért nincs szigorú és egyértelmű öröklődési menete. A problémát súlyosbíthatják és a panaszok intenzitását fokozhatják, illetve az addig rejtett kórkép felszínre kerülését elősegíthetik a következő tényezők:

A veleszületett fruktózintolerancia
Rendkívül ritka. Lehet enyhe vagy nagyon súlyos betegség. Utóbbi esetben a fruktózmentes diéta sem képes megállítani a májkárosodás folyamatát. Az első tünetek a szoptatás megszüntetése után jelentkeznek. A fruktóztartalmú ételek hatására leesik a vércukorszint, ami verejtékezéssel, remegéssel, zavartsággal, kóros aluszékonysággal, esetenként görcsrohamokkal, kómával jár. Ha a gyermeknél nem hagyjuk el a fruktóz tartalmú tápanyagokat, akkor vese- és májkárosodás fejlődik ki, ami sárgasághoz, hányáshoz, szellemi leépüléshez vezethet. A tartósan fennálló tünetek között a rossz étvágy, az elégtelen táplálékfelvétel miatti súlybeli és növekedésbeli elmaradás alakul ki.

● bélgyulladás
● bélfertőzés
● antibiotikus kezelés
● krónikus gyulladáscsökkentő szedése (szteroidok és non-szteroidok)
● a baktériumflóra károsodása
● helytelen étkezési szokások – rendszertelenség, kései és nagy adag vacsorák
● fast food és más, adalékokkal teli ételek, italok fogyasztása
● rendszeres kávézás, alkoholfogyasztás.

Ha a tünetek alapján felmerül a fruktózintolerancia gyanúja, az orvos kérheti ennek tesztelését. A vizsgálat valójában egy provokációs teszt: reggel éhgyomorra 30 gramm vagy több fruktóz tartalmú folyadékot kell meginni. Ezt követően óránként mérik a vércukrot. Normális körülmények között, jó felszívódás esetén emelkedik a vércukorszint. Ha az emelkedés mértéke nem megfelelő, akkor felmerül az intolerancia lehetősége. A gyanút megerősíti, ha párhuzamosan puffadás, hasi görcs, hasmenés is kialakul. Ennél körülményesebb, ám sokkal megbízhatóbb a hidrogénkilégzési teszt, ami ma a diagnosztika aranystandardjának számít. A beteg ilyenkor is 30 gramm fruktózoldatot iszik, ám nincs vérvétel, hanem fél-háromnegyed óránként egy készülékbe kell belefújnia. A kilélegzett levegő H2-tartalmát méri az eszköz. Normális körülmények között a gyümölcscukor már a bél felső harmadából felszívódik. Fruktózintolerancia esetén a cukor a bél alsóbb szakaszába is eljut, mivel a felsőbb területen nem tudott bekerülni a vérbe. Itt egyes velünk élő baktériumok lebontják, és közben H2 keletkezik, ami viszont gyorsan bejut a vérbe és azzal a tüdőbe. Kilégzéskor pedig kiválasztjuk. Ha a kilélegzett H2mennyisége egy határt átlép, akkor a fruktózintolerancia diagnózisa egyértelműen felállítható.

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység nem ugyanaz!
A tejallergia és a tejcukor-érzékenység közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a betegséget kiváltó okok, mind a kezelés terén. Gasztroenterológus segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A fruktóz-1-foszfát-aldoláz termelésének kiesése sajnos nem rendezhető. Az egyetlen valóban hatékony stratégia a fruktóz tartalmú ételek és italok fogyasztásának radikális csökkentése, elhagyása. Ha az intolerancia mértékén szeretnénk könnyíteni, vagy a súlyosságát enyhíteni, akkor mindenképp érdemes a bélfal regenerálását is megpróbálni. Ehhez gyógynövényekből, esszenciális aminosavakból és zsírsavakból, vitaminokból és probiotikumokból álló kúrát javasol a témában jártas orvos. Szerencsére ma már kapható hazai forgalomban is olyan enzim (hasonlóan a tejcukorbontó laktáz enzimhez), amely segíti a fruktóz gyorsabb lebomlását, és így radikálisan csökkenti a hasi tüneteket. Nagyon fontos, hogy a diéta kapcsán mindig jusson eszünkbe, hogy a normális háztartási cukor és az azzal készült ételek, italok sem fogyaszthatók, vagy legalábbis igen nagy mennyiségi korláttal.

Forrás: balaicza.huCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!