Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:
2009. május 28. 21:44 | PP-Eletforma

HÍZÓKÚRA

Hízni is tudni kell

A fogyókúrázók társadalma enyhe megvetéssel konstatálja, ha valaki hízni akar.Sokan úgy gondolják, hogy néhány kilót felszedni sokkal könnyebb, mint leadni: “Zabálsz, és kész.”. Ez azonban óriási tévedés!

A fogyókúrázók társadalma enyhe megvetéssel konstatálja, ha valaki hízni akar. Sokan úgy gondolják, hogy néhány kilót felszedni sokkal könnyebb, mint leadni: "Zabálsz, és kész.". Ez azonban óriási tévedés! A folyamatos "mindenevés" a fogyókúra módszerek berkeiben körülbelül a totális koplalásnak feleltethető meg. Egyszóval: hízni is tudni kell.

A hízás egyik alapszabálya a türelem. Néhány kiló felszedése és megtartása legalább olyan trükkös, mint leadása és távoltartása. A "testesedést" ne ész nélküli habzsolással akarjuk elérni! Az egészséges hízás lényege, hogy több kalóriát kell bevinni a szervezetbe, mint amennyit elégetünk. Ezt azonban lépésről-lépésre, türelmesen kell nyélbe ütnünk.

Először is számoljuk meg, hogy hány kalóriát eszünk meg naponta! Eleinte pár hétig ne változtassunk semmit, csak egyszerűen jegyezzük fel a napi fogyasztásunkat! Mielőtt belefognánk a hízásba, mindenképp mérjük meg a testsúlyunkat!

Ha ez meg van, adjunk hozzá a napi adagunkhoz plusz 300-350 kalóriát. Lehetőleg napi három nagyobb étkezés és két-három "csipegetés" formájában vigyük be a szervezetünkbe a szükséges táplálékot! Ez azt jelenti, hogy körülbelül két és fél óránként együnk valamit!

A plusz kalóriákat úgy a legkönnyebb beiktatni az étkezéseinkbe, ha a megszokott étrendet toldjuk meg egy-két adalékkal. Például igyuk a kávét tejjel, reggelire együnk egy plusz szelet pirítóst, a főételek mellé vegyünk több köretet, különösen, ha rizs vagy tészta a menü. A salátát együk öntettel, és a főétkezéseket mindig kövesse desszert!

A három nagyobb adag közti szünetekben együnk magokat, rizspudingot, joghurtot, gabonaféléket, sajtot, kekszeket, gyümölcsöt és időnként egy kis tábla csokit is!

Habár a testmozgás elégeti a kalóriákat, akkor is nagyon fontos az edzés a csontok és az izmok erejének megőrzése végett. Nem kell "túlmozognunk" magunkat, elég, ha például napi 30 percet ütemesen gyalogolunk, és emellett kicsit nyúzzuk a kondi gépeket. Ha elegendő kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, ennyi edzés mellett marad némi felesleg, amit nem használunk el mozgás közben.

Ha már híztunk egy pár kilót, de az utóbbi egy-két hétben stagnál a súlyunk, dobjuk meg az étrendünket plusz 250 kalóriával, és így folytassuk a "hízókúrát".

Közhely, de nem árt megemlíteni, hogy a több étkezés-több étel stratégiát ne az arany M betűs vendéglátóipari egység menüjéből válogatva hajtsuk végre! Ha már a külsőnkre hajlandók vagyunk időt, energiát áldozni, az egészségünk is megérdemel némi figyelmet.

Forrás: http://www.bbc.co.uk/health/healthy_living/your_weight/reaching_gain.shtml, http://www.intense-workout.com/weight_gain.html

BBCikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!