Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. május 08. 16:52 | PP-Eletforma

ANYAJEGY, VAGY ...?

Halálos ítélet…?

A bőrrák legagresszívebb formáját a melanomát különösen nehéz megfékezni, ha átterjedt egy másik testrészre. Ha azonban kezdeti stádiumában felfedezik jól gyógyítható. Arról, hogyan ismerhető fel az alábbiakban olvashat.

Mi a melanoma?

A bőrrák legsúlyosabb megjelenési formáját nevezik így. Amennyiben korai stádiumban fölfedezik és kezelik csaknem száz százalékban gyógyítható. Ellenkező esetben kifejlődik és átterjedhet más testrészekre – ekkor már nehezen kezelhető és végzetessé válhat. Nem ez a leggyakrabban előforduló bőrrák-fajta, de ez okozza a legtöbb elhalálozást.

A melanoma rosszindulatú daganat, mely a melanocitákban keletkezik: azokban a sejtekben, melyek a bőr, haj és szem színét adó melanin pigmentet termelik és az anyajegyekben koncentráltan találhatók. A melanomák nagy többsége éppen ezért sötét színű: barna vagy fekete. Előfordul, hogy a melanomák pigmenttermelése leáll, ilyenkor a színük is világossá válik: bíbor, piros vagy rózsaszín lesz.

Fenyegető jelek:

Az első jelek az anyajegyekben mutatkoznak – ezért nagyon fontos, hogy jól ismerje saját bőrét, így minden változást időben észrevehet, írja a www.skincancer.org.

Ha az alábbi jelek valamelyikét észleli, haladéktaéanul forduljon bőrgyógyászhoz!

  • Asszimmetria: ha képzeletben húz egy vonalat az anyajegy közepére és a két fele eltér egymástól, melanomára utalhat.
  • Határozatlan körvonal: a korai melanoma körvonala határozatlan, elmosódott, a sarkai csipkézettek vagy rovátkoltak.
  • Színeltérés: Ha egyazon anyajegyen belül többféle színárnyalat előfordul (a barna vagy fekete több árnyalata), vagy pirossá, kékessé esetleg fehérré válik, feltétlenül menjen szakorvoshoz!
  • Növekvő méret: a melanomák átmérője általában nagyobb,mint a ceruza végén található radíré (6mm) – de korai fázisban lehet kisebb.
  • Változás: bármilyen elváltozás veszélyre utal: növekedés, színváltozás, vérzés, viszketés, új növedék megjelenése stb.

Az átlagos anyajegy és a melanoma nem hasonlít egymásra! Legjobb védekezés a gyors reakció – ha a fentiek bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz!

Ön veszélyeztetett?

A bőrrák veszélye mindenkit fenyeget, de vannak bizonyos tényezők növelik a kockázatot. Ilyenek a napsugárzás, az anyajegyek, a bőrtípus valamint a genetikai örökség (ha a családban már előfordult megbetegedés).

Az UV-A valamint az UV-B sugarak egyaránt veszélyesek a bőrre nézve: a gyermekkorban kapott UV sugár dózis, a leégések gyakorisága, a napon töltött idő, a szoláriumozás mind hozzájárulhatnak a bőrrák későbbi kialakulásához. A nagy számú anyajegy (az apró kerek barna "szépségpöttyök", valamint az atípusos anyajegyek egyaránt) és a világos bőrszín szintén hajlamosító tényezőnek minősül. Ha a szülők valamelyikénél előfordult bőrrák, az százalékkal növeli a kockázatot – nagyszülők megbetegedése esetén csupán kis mértékben nő a kockázat. Annál, aki már átesett bőrrákos megbetegedésen fokozott a kiújulás kockázata! A betegségek, kemoterápiás kezelés vagy egyéb ok folytán legyengült immunrendszer szintén kockázati tényező.

Hogyan előzheti meg a bőrrák kialakulását?

Nap elleni védelem egész évben Nem csupán nyáron van kitéve bőrünk az UV sugárzás károsító hatásának! Egész évben használjon legalább 15 faktoros napvédő készítményt.

Dysplastic Nevi szindróma Ha Önnek több mint 100 anyajegye van, lehet hogy DN szindrómája van, ami a melanoma képződés szempontjából hajlamosító tényező.

Bőrtípus, mint rizikó-faktor A világos, napégésre hajlamos, érzékeny bőrtípusok esetén nagyobb hajlam mutatkozik a bőrrák kialakulására – fordítson még nagyobb figyelmet a fényvédelemre, használjon legalább 30-as fényvédő faktor tartalmú napvédő észítményt.

Önvizsgálat A korai felismerés a leghatékonyabb védelmi stratégia a bőrrák minden formája esetén. A havonta elvégzendő vizsgálat mindössze tíz percébe kerül, de az életét mentheti meg!

Az évente esedékes szakorvosi ellenőrzés mellett a bőrrák korai felismerésének leghatékonyabb módja a havonkénti önvizsgálat. Figyelje a bőr mindennemű változásait és új anyajegyek, növedékek megjelenését.

Szüksége lesz egy egész alakos tükörre, egy kézi tükörre, jó megvilágításra, székre és egy hajszárítóra. Tanulmányozza arcát és fejét a két tükör segítségével. A fejbőr könnyebb átvizsgálását segíti a hajszárító.Ellenőrizze a kézfejeit és a körmeit. A nagyméretű tükörben vizsgálja át könyökeit, karjait, alkarját.Következzen a nyak, mellkas és a felsőtest. Nők a mell alatti területet se hagyják ki! A kézitükör és a nagy tükör segítségével nézze végig a nyakszirtet, vállait, hátát, csípőjét, lábait. A székre ülve ellenőrizze lábfejeit, talpát, sarkát és a lábkörmöket, végül kézitükör segítségével nézze át a genitáliákat.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!