Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. augusztus 01. 09:00 | PP-Eletforma

ÚJ SZABÁLYOZÁS!

Ha cukorbeteg vagy, akkor erre nagyon figyelj a boltban!

Megszűntek a boltokban a diabetikus polcok, és eltűnik a termékekről a narancsága kör is, a jól ismert diabetikus jelölés. Vajon milyen következményei vannak a július 20-a óta életbe lépett új szabályozásnak, és kiknek kell ezután figyelmesebben intéznie a bevásárlást? 

Sokan nem is tudják, hogy cukorbetegek!

Szinte bizonyos, hogy van cukorbeteg a közvetlen baráti körödben, egyes becslések szerint ugyanis több mint 750 ezer cukorbeteg él hazánkban és legalább ugyanennyien lehetnek, akiknél ezt még nem diagnosztizálták, de már haladnak a cukorbetegség kialakulása felé. Tehát végeredményben mindenki számára elengedhetetlenül fontos a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amelyekkel súlyos betegségek előzhetőek meg. A diabétesszel élők számára pláne fontos, hogy ismerjék saját táplálkozási szükségleteiket, illetve hogy az étkezésükkel is segítsék megfelelő tartományban tartani a vércukorszintjüket.

Óvatosan a vásárlással! Kép: Pixabay

Óvatosan a vásárlással! Kép: Pixabay

Több séta a boltban vagy online rendelés.

Július 20-a után minden bizonnyal több időt kell tölteni a boltokban, mivel megszűnnek a diabetikus polcok, és jön az ún. „suba a subához” elrendezés. Vagyis a cukorbetegek diétáját segítő élelmiszereket a saját termékcsoportjuknál találod majd, közös polcon a többi hasonló kategóriájú portékával. Igaz, hogy többet kell föl-alá járkálni a boltban, hogy nyomára akadj a megfelelő élelmiszernek, de remélhetőleg az „életbevágóan” fontos testmozgás közben újdonságokat is felfedezel majd. Persze lesznek olyan áruházak, amelyek berendeznek egészségpolcokat, ahol érdemes lesz ezután is körülnézni. Ha teljesen tanácstalan vagy, rendelj online, de a tápanyagtartalmat ez esetben is részletesen tekintsd át!

Segítség nagybetűvel.

A korrekt tájékoztatás a legtöbb gyártó számára fontos. Az egyik hazai cég hozzáadott cukor nélkül készülő gabonapelyheinek hátoldalán például nagy betűkkel feliratozta, ha az a „cukorbetegek étrendjébe beilleszthető”. A diabétesszel élők számára a feliratok mellett a legfontosabb támpont az élelmiszereken feltüntetett átlagos tápértékjelölés. A cukortartalmat, pedig még a „no added sugar” feliratot tartalmazó müzliszeletek esetében is ajánlott ellenőrizni.

Vedd elő a számológéped és vigyél magaddal nagyítót!

December 13-tól a gyártóknak kötelező lesz feltüntetni tápértékjelölést is termékeken (energiatartalom; zsírtartalom – ebből telített zsírsav; szénhidrátok – ebből cukrok, fehérje, só).
Sokan ennek már most is eleget tesznek, úgyhogy indulhat a „matek”, hogy miből, mennyi fér bele a speciális diétába. A gyártók az eligazodást segíthetik az egészségre vonatkozó különböző állításokkal is. Ilyen például az „alacsony cukortartalmú”, a „cukormentes”, vagy a „hozzáadott cukrot nem tartalmazó” megjelölés. Ezek mindegyike nagy valószínűséggel beilleszthető a cukorbetegek speciális diétájába és természetesen az egészségtudatos vásárlóknak is ajánlott.

Mi a helyzet az édesítőszerekkel? Barát vagy ellenség?
A mesterséges édesítőszerek már jó ideje támadások kereszttüzében állnak, nem egy cikk jelent már meg rákkeltő, illetve hizlaló mellékhatásaikról. Mi az igazság? Valóban az ördögtől valók? Szakember válaszol.

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!