Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. július 08. 11:00 | László Márta

CSAK OKOSAN!

Fogyókúra – kenyérrel!

Nyakunkon a strandszezon, és ha máskor nem, ilyenkor az emberek egy része drasztikus fogyókúrába kezd. A cél, hogy minél jobban mutassanak a fürdőruhában, eltűnjenek róluk a kisebb-nagyobb úszógumik. Az örült diétázásnak gyakran a legelső „áldozata” a kenyér lesz. Kár! – állítja a JÓkenyér szakértője. 

Kenyerek, gabona, Kép: jókenyér.hu

Kenyerek, gabona, Kép: jókenyér.hu

A dietetikus szakértők egybehangzó állítása szerint a fogyókúra akkor igazán hatásos, ha átgondolt, és odafigyelünk arra, hogy a testünkre milyen táplálékra van szüksége, hogy rendesen működjön. Ennek megfelelően nem szabad teljesen száműzni az étrendünkből a szénhidrátokat, illetve a keményítő tartalmú ételeket. Mindkettő bevitelére szükség van. Viszont arra kell törekedni, ha elszánjuk magunkat a diétázásra, hogy a kenyér formájában bevitt szénhidrátok és keményítő minőségén változtassunk az addigiakhoz képest.

A fehér helyett válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket, de nem azért, mert jelentősebb kisebb volna a szénhidráttartalmuk a többi kenyérfajtákhoz képest. Inkább azért, mert magas a rosttartalmuk, aminek az egyik fontos hatása, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Ezzel pedig azt érjük el, hogy sokkal tovább tart a teltségérzetünk, és lassabban is éhezünk meg újra. Csak nyerhetünk ezzel a váltással, mert ha ritkábban, és kevesebbet kell kenyeret enni, akkor máris sokat tettünk a plusz kilók lerakódása ellen, és közben még szenvedni sem kell, mert a gyomrunk sem korog folyton.

Pirított magos kenyér curryvel
Nemcsak az étteremben, az otthoni étkezésnek is fontos része a kenyér. Davidnek, egy jól ismert budapest étterem tulajdonosának és pékmesterének kedvence a kovászos kenyér, ami több napig is eláll. – Felszeleteljük, olívaolajban megforgatjuk mindkét oldalát, és máris teljesen új oldalát mutatja, egy kicsit savanykás, sós és izgalmasan ropogós. Éttermünkben a currys-mézes-pirított magvas kenyeret kínáljuk, amit elsőként kóstol a vendég. Előkészít mindent, ami követi az étkezéskor. Ez az a kenyér, amit nem lehet unalmasnak nevezni… – ajánlotta ezt a csodát! Íme a recept!

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!