Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2013. április 17. 19:00 | PP-Eletforma

gyermekvállalás

Evészavarok, félelem a női szerepvállalástól

Nemcsak az anorexia, de más evészavartípusok, sőt a klinikai szintet nem elérő zavarok esetén is gyakoriak a gyermekvállalást nehezítő szövődmények. Az evészavarok egészségügyi és a jövendőbeli gyermekvállalással kapcsolatos kockázatait jártuk körbe.

Az evészavarokkal összefüggő nőgyógyászati szövődmények közül a legismertebbek a menstruációs zavarok. A menstruáció elmaradása nemcsak anorexia esetén jellemző, hanem a bulimiások 20%-ánál, sőt a klinikai szintet el nem érő evéssel kapcsolatos zavarok következményeként is fellép. Anorexia esetén sokszor a testsúly rendeződése után is fennmarad. Az ovulációhiány bulimia estén 70-80%-ban alakul ki.

Az evészavarokra típustól függetlenül jellemző, hogy csökken a fertilitás, növekszik a várandósság alatti és a szülészeti szövődmények esélye, gyakori az alacsony születési súly, növekszik a szülést követő depresszió kialakulásának veszélye, illetve annak súlyossága. Ezek a szövődmények leginkább a túlzottan alacsony (esetleg túl magas) testsúllyal, a helytelen táplálkozási szokásokkal vannak összefüggésben, illetve azzal, hogy a gyermeket váró nő rossz egészségi állapota meghatározó a benne fejlődő új élet állapotára. A várandósság során meglévő, sokszor erősödő tünetek mind mentálisan, mind testileg veszélyeztetők lehetnek. Ráadásul az evészavaros anyák számára a gyermek gondozása nehézségeket okozhat. Mind testileg, mind mentálisan akadályban ütközik az anyai feladataik ellátása. Ennek legkritikusabb részét a csecsemő táplálása jelenti. Gyakori, hogy a saját testképzavar kiterjesztődik a gyermekre is.

Egyes hazai adatok szerint infertilis nők körében az anorexia előfordulási aránya 4%, a bulimiáé 12%, más szubklinikai formáké 44%. Az infertilis nők 12%-a kórosan soványnak számít – tudhattuk meg Varga Mártától

Az evészavar kezelése életet menthet

Az evészavarok nemcsak a gyermekvállalásra vannak negatív hatással, de tudnunk kell, hogy az evészavarok súlyos betegségnek számítanak. Az anorexia a legmagasabb halálozási arányú pszichiátriai kórkép. 20 éven belül a betegek 18-20%-a életét veszti vagy a testi szövődmények , vagy sikeres öngyilkossági kísérlet  következtében.

Az evészavarok legtöbbször rejtve maradnak, a bennük szenvedők tagadják a tüneteiket, ez a betegség egyik jellemzője. Az evészavarok következményeképpen a lelki szenvedés mellett testi szövődményekkel is számolhatunk, amely a legtöbb szervrendszert érinti. A leggyakoribb szövődmények a következők: kóros soványság, gyengeség érzése, száraz bőr és köröm, hideg végtagok, perifériás ödéma, osteoporosis, kardiológiai szövődmények, tüdő- és vesekomplikációk, parotis-duzzanat, gyomor- és bélrendszeri szövődmények, az endokrin rendszer zavarai, immunrendszer zavara. Számos mentális zavar is társulhat, így gyakran jelenik meg együttesen depresszió, kényszerbetegség, szociális fóbia, alkoholizmus, drogfogyasztás, nagyon gyakran öngyilkossági gondolatok és kísérletek – magyarázza a pszichológus, aki szerint az evészavarban szenvedőt és családját mindenképpen segíteni kell.

Nehéz felvállalni a problémát

Az evészavarok éppen azért nagyon veszélyesek, mert rejtettek, és a bűntudat, a szégyen érzésével társulnak. Éppen az anyai szerep, a gyermekvállalás kapcsán fokozott hangsúlyt kap ennek a jelentősége. A gyermek iránti vágy ütközik az evészavarok okozta torzult gondolatokkal, félelmekkel, kóros viselkedésformákkal. Sokszor a gyermeket tervező anyuka nincs is a tudatában annak, hogy míg egyik oldalról mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb gyermeke szülessen, a másik oldalról éppen saját maga válik annak akadályozójává. Ennek egyik oda az információ hiánya lehet. Az emberek többsége nincs tudatában annak, hogy a túl alacsony testsúly vagy éppen a túl magas testsúly, a szélsőséges diétázás vagy túlzott testmozgás mind árthat a gyermekvállalás szempontjából. Az evési zavarok rontják a gyermekvállalás lehetőségének esélyét, emellett veszélyeztetik a már megfogant magzat épségét. A gyermekvárás közben fennmaradó tünetek növelik a szülési komplikációk valószínűségét, illetve a születendő gyermek egészségi állapotára nézve is károsak lehetnek.

Nemzetközi kutatások is azt mutatják, hogy az infertilis nőket gyermekhez segítő intézetekben az evészavarban szenvedő vagy korábban szenvedett nők aránya 5-7-szeres az átlagnépességhez képest. Nagyon szomorú és elgondolkodtató tanulsága ezeknek a vizsgálatoknak, hogy az érintett nők szinte soha nem beszélnek, akár nem is említik az evészavarral kapcsolatos problémáikat az orvosuknak. Ez az információ pedig megkönnyítené a kezelési folyamatot – tudhattuk meg Varga Mártától.

A női szerep rejtett veszélyei

A klinikai gyakorlat tapasztalatai alapján elmondható, hogy az evészavarban szenvedőknél a női szerepek vállalása, így az anyaság mint felnőtt női szereppel való kapcsolat sérül. Nagyon gyakoriak a tudattalan félelmek a gyermekvállalástól, még akkor is, ha ezzel párhuzamosan a felszínen igen tudatos és kifejezett gyermek iránti vágy jelenik meg.

– Nagyon sok esetben olyan kétségek gyötrik belülről a nőt, amelyek meghaladják az erőforrásokat, éppen ezért elfojtják őket. Itt említeném meg az esetleges korábbi abortuszhoz kapcsolódó veszteségélményeket, bűntudati és szégyennel kapcsolatos érzéseket – mondta Varga Márta. – Annak ellenére, hogy egyre kevésbé jelentenek tabut a szexualitással kapcsolatos kérdések, a fogamzásgátlás még mindig igen nagy mértékű szorongással színezett. Az önértékelési problémák önmagukban is, a sikertelen kísérletekkel kombinálódva pedig még fokozottabban ronthatják a további próbálkozások sikerességét.

A szexuális abúzus nagyon gyakran felbukkan az evészavarok hátterében. A szexuális traumák aránya evészavaros nők körében kifejezetten magas, 25%. Evészavarok hátterében a nőiség tagadása, a gyermeki státus konzerválása is megfigyelhető. Lesoványodás esetén a személy éppen a nőiességét kifejező külső jegyektől szabadul meg, eltűnnek a nőies idomok. A felnőttszerep-vállalástól való félelem intenzív. Ehhez kapcsolódik a szépség- és soványságideál, amely további nyomást gyakorol az amúgy is sérülékenyebb nőkre. Fokozott kockázatú csoportok lehetnek a modellek, táncosok, tornászok, sportolók, mindazok, akiknek az esztétikum és a teljesítmény a munkájukban, hivatásukban is meghatározó. A női sportolók körében az evészavar 15–62%-ban, az amenorrhoea 34– 66%-ban megjelenik, s ezek az osteoporosisszal együttesen a női atlétatriásznak nevezett jelenség részei. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az elmaradó menstruációt sokszor az edzők is praktikusnak tartják.

Esélyek és veszélyek

Evészavarban szenvedők gyermekvállalását tekintve kétféle kimenetel lehetséges. A várandósság alatt többnyire súlyosbodnak a tünetek, sőt a már gyógyult evészavarosokat is kihívás elé állítja, amennyiben nem megfelelő szakemberi segítő háttérrel vágnak bele. Egyes esetekben azonban az új élethelyzet és szerepvállalás gyógyító hatású, teljesen megszünteti a tüneteket.

Nagyon óvatosan kell eljárni, hiszen tovább rontja a helyzetet a nem megfelelő egészségi állapotban vállalt gyermekáldás, hiszen ha meg is fogan a gyermek, nem biztos, hogy az anyai test képes megtartani. Egy esetleges veszteség további testi és lelki terheket ró az amúgy is érzékeny nőre.

Evészavarok esetén a gyógyszeres terápia háttérbe szorul, helyette pszichoterápiák (egyéni és csoportos formában), a pár- és családterápia szerepe a jelentős. A testi-lelki egészség nemcsak a gyermekvállalás esélyeit javítja, de a beültetések sikerességét is.

Anorexia és gyermekvállalás

Az anorexia (kóros soványság) az egyike azoknak a kórképeknek, amelyek alattomosan állhatnak a gyermekvállalás útjába. Sokszor ugyanis a betegség tagadása jellemzi ezeket a pácienseket, akiknek teljesen eltér a testképük a valóságostól.

– Az anorexia és a fogantatási problémák közötti kapcsolat már régóta ismert, hiszen ennek a kórképnek az egyik fontos jellemzője lehet az amenorrhea, vagyis a menstruáció elmaradása. A szervezet számára ugyanis a folyamatos tápanyaghiány olyan extrém igénybevételt jelent, amely miatt nem képes fenntartani a természetes menstruációs ciklust – magyarázza dr. Süli Ágota pszichoterapeuta.

A környezet természetesen sokszor látja, hogy a gyermekre vágyó nő kórosan sovány, és hangot is ad ennek. Ez azonban a gyakorlat alapján ritkán segít, hiszen egy rendkívül összetett kórképről van szó.

– Az anorexia olyan betegség, amely nem gyógyítható egyszerű jó tanáccsal, illetve étvágyfokozóval, hiszen sokkal mélyebben gyökerezik ennél. A kóros soványsággal küzdők testképérzete teljesen eltér a valóságtól, vagyis sokkal kövérebbnek észlelik magukat a valóságosnál, és ezért csúnyának tartják magukat. Sajnos ez a betegség nemcsak a gyermekáldást veszélyezteti, hanem akár halálos is lehet, ezért a környezetnek is fontos felismernie, hogy az egyszerű rábeszélés ilyen esetekben nem segít, az étvágyfokozók pedig kifejezetten növelhetik az ellenállást, így szakemberek bevonására van szükség a gyógyuláshoz. Magyarországon az emberek 2-3%-át érinti, ráadásul napjainkban már nemcsak a nők jelentik a veszélyeztetett csoportot. A betegség tünetei közé tartozik, hogy az anorexiás soványsága ellenére kövérnek látja magát, folyamatosan aggódik az alakja miatt, így állandóan igyekszik leadni a súlyából. Szintén a tünetek közé tartozik, hogy jelentősen megváltoznak az evés szokásai is, és jelentős súlyt veszít – tudhattuk meg Higi Vera pszichológustól.

A betegség tehát akár az életet is veszélyeztetheti, ezért mindenképpen fontos felkeresni egy megfelelő szakembert, ami sokszor azért is nehézségekbe ütközik, mert az anorexiásoknak többnyire nincs betegségtudatuk. A gyermek utáni vágy azonban olyan fordulópontot jelenthet, amely segítheti a helyes döntés meghozatalát.

–  A gyakorlatban a gyermekvállalás kapcsán leggyakrabban két különböző anorexiás csoporttal szoktunk találkozni. Az egyiknél eleve kizárt a gyermekáldás, mivel a betegség nyomán kialakult menstruáció elmaradása nem teszi lehetővé a természetes fogantatást. A másik csoportba azok a nők tartoznak, akik rettegnek attól, hogy a várandósság időszaka alatt megnő a hasuk, és a párjuk már nem fogja őket vonzónak tartani. Ez általában olyan nőknél fordul elő, akik kiszolgáltatottnak érzik magukat a kapcsolatukban, és/vagy érzelmileg erősen függnek a párjuktól. Az első lépés a terápia során tehát annak elkülönítése, hogy mi jött létre előbb, az anorexia vagy a terhességtől való félelem nyomán alakult ki a kóros soványság. Utóbbihoz hozzátartozik, hogy napjainkban már a társadalom is azt sugallja, hogy egy nőnek szinte tökéletes alakúnak kell lennie a várandósság időszaka során is, és nagyon gyorsan vissza kell nyernie a szülés előtti alakját. A gyermekre vágyó anorexiás nők esetében mindig felmerül a kérdés, hogy képesek lesznek-e változtatni a terhesség során eddigi szokásaikon és rutinszerű működéseiken, és a hormonális változások hozzásegítik-e őket ahhoz, hogy átadják magukat az anyaság érzéseinek. A gyógyuláshoz összehangolt segítségre van szükség, ehhez az első lépés a páciens gyógyulni akarása, azonban, mivel rendkívül összetett kórképről van szó, a hatékony kezeléshez szükség lehet pszichiáter, dietetikus és belgyógyász közös munkájára is – fejezi be dr. Süli Ágota.

Forrás: www. versysclinics.comCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!