Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. augusztus 12. 06:45 | PP-Eletforma

DIABETOLÓGUSNÁL

Erre vigyázz a strandon, ha cukros vagy

A cukorbetegekre, főként a 2-es típusú cukorbetegekre lehet veszéllyel a diabéteszes láb, amely az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia következtében alakul ki. A nyári sérüléseket is vegye komolyan, és forduljon szakorvoshoz, hogy kiderítse a háttérben lévő okokat. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A cukorbetegeknél a gyakori neuropáthia miatt romlik az érzékelés, csökken a fájdalomérzet, így észrevétlenül alakulhatnak ki sérülések, akár nyáron a strandon vagy a vízparton.

Lábak a homokban, Kép: pixabay

Lábak a homokban, Kép: pixabay

Bőrük sérülékenyebb, és a gombás fertőzések is gyakrabban társulnak ehhez. A hosszabb időtartamú fürdőzéskor a fellazult bőr fokozott rizikót, fertőzés-kaput jelent, a kiszáradt bőr repedezetté válhat, ezáltal még sérülékenyebb lehet – nyilatkozta dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki azt tanácsolja: amennyiben észleli magán a betegség tüneteit – egyebek mellett csökkent fájdalomérzet és csökkent hőérzet, láb kiszáradása, hámlása, valamint nehezen gyógyuló sebek – keresse fel orvosát!

A legnagyobb veszélye ugyanis a diabéteszes láb kialakulásának, hogy akár lábamputációhoz is vezethet!

Korai felismerés és kezelés

A diabéteszes láb komplex szövődmények (érinti az erek és az idegrendszer károsodását) miatt alakul ki, ezért komplex kezelést igényel: részt vesz benne diabetológus, sebész, ortopédorvos, gyógytornász, dietetikus.

A szövődmények megjelenésekor a háttérben álló okokat kell kiderítenie a szakorvosnak, ezért első körben a diabetológussal találkozik a páciens. Fontos a cukorbetegség szövődményeinek korai felismerése és kezelése, a személyre szabott terápia, a vércukorszint beállítása, valamint az évenkénti lábvizsgálat.

Hogy repül az inzulin?
Utasszállító repülőgép, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Nyáron is gondot kell fordítani a tudatos cukorbeteg-kezelésre egyeztetve a kezelőorvossal a terápia részleteiről. Mikor és hányszor kell beadnia az inzulint, figyelve a megfelelő használat mellett a tárolásra is. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa lát el tanácsokkal.

Nyáron pedig fokozottan figyelnie kell a sérülések elkerülésére.

Tanácsok a főorvostól

– Fordítsunk gondot a lábhigiénére!

– Kerüljük a mezítláb járást!

– Túrázáshoz, gyalogláshoz kényelemes, lábat nem törő cipőt viseljünk, természetes anyagból készült zoknival!

(Forrás: Cukorbetegközpont)

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!