Facebook hozzászólás
953

Erős és fekete – ilyen az igazi olasz!

Kicsi, fekete és keserű. Ilyen az igazi olasz kávé, ha hihetünk Gianninak és Salvonak. De más titkokat is megosztottak arról, hogy kávézik egy valódi olasz.

Az olasz kávé fogalom, de valójában nincs is olyan, hogy „olasz kávé” tudtuk meg a Nespresso új, Tribute to Milano és Tribute to Palermo limitált kiadású kapszuláit bemutató eseményen. Mert bár annyi bizonyos, hogy a jó minőségű feketét az egész országban szeretik, van különbség abban, hogy pontosan mit és hogyan.

Ez fogalom! Kép: Nespresso

Az olasz tájak közötti különbséget is remekül szemléltette a Milánóból származó Gianni és a sziciliai Salvo. A piszkálódás és a lendületesség ugyan az egész ország lakosainak ismérve, de a kávéban azért van különbség. A szicíliai kávé keményebb, erősebb, feketébb és magában hordozza az arabos jegyeket is – mint ahogy az oda való férfiak is – viccelődött a két olasz. Az északi, milánói aroma kifinomultabb, vagy, ahogy a szicíliai piszkálódva fogalmazott, divatosabb.

De akkor mi az, amiben egyetértenek a kávézás kapcsán? Hogy a kávé mindenképpen eszpresszó legyen, cukor és tej nélkül! Mint mondják, egy olasz számára igazi sértés cukorral inni egy jó minőségű feketét.

A tej bizonyos esetekben megbocsátható, bár Gianni szerint kevésbé a mogyorós aromájú, Olaszországban kedvelt kávékhoz illik. Inkább az északi népek – németek, osztrákok, skandinávok citrusos ízű kávéival alkot a tej kiváló párost.

A kávézás kultúrája is más a mediterrán vidéken, mint amit idehaza megszoktunk.  Az eszpresszónak még a neve is a gyorsaságra utal – hangsúlyozta Salvo, nem üldögélnek hát mellett órákig. A tökéletes kávé nem is egy hatalmas bögrében, hanem egy aprócska csészében, úgynevezett ristrettoként érkezik, ami alig 25 milliliter!

Kép: Nespresso

Az olaszok jellemzően a kávézó pultjánál állva két kortyra lehajtják a finom italt és már szaladnak is tovább. Talán emiatt is – de turistaként is érdemes fejben tartani –, ha a pultnál fogyasztjuk, a kávé egész Itáliában egységáras. És még a legfelkapottabb turistalátványosság mellett is sokkal-sokkal olcsóbb így, mintha leülnék egy asztalhoz. Egy másik titok, hogy az olaszok olykor egy korty grappával – vagyis a helyi pálinkával – öblítik ki a csészéket, ahogy mondani szokás azért, hogy ne vesszen kárba a csésze alján az utolsó csepp kávé sem!

Ahhoz, hogy a frissen főzött, forró csészébe kerülő eszpresszót tökéletesen kiélvezhessük, egyetlen percünk van arra, hogy elfogyasszuk – magyarázza Nagy Zsolt, a Nespresso kávészakértője. Mivel nem egy hosszú ceremónia, viszont az olaszok igencsak kedvelik, napjában akár 10-15 kávét is isznak. Mielőtt azonban bárki a szívéhez kapna, tény, hogy a klasszikus olasz főzési módnak köszönhetően sokkal kisebb a koffein tartalma, mint az általunk megszokottnak.

Kép: Nespresso

És tudják, miért gesztikulálnak annyira az olaszok a legenda szerint? Gianni erre is választ adott: amikor először találkoztak a görög hajósokkal, az olaszok igyekeztek kezet adni, a görögök azonban csak kiabáltak és kiabáltak. Az olasz fél azonban nem adta fel és próbálta elkapni a másik kezét – hát innen ered a jellegzetes olasz „hadonászás” a vicces legenda szerint.

És ha el akarod dönteni, hogy olaszos, vagy inkább németes, esetleg skandinávos kávéivó vagy-e, olvasd el ezt is!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!