Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. augusztus 22. 18:57 | Timar Gigi

ARCÁPOLÁS

Egye egészségesre bőrét!

Egészség, szépség, táplálkozás egymástól elválaszthatatlan fogalmak. A szépség egyik forrása és az egészségesség leglátványosabb eleme pedig az erős haj és köröm, valamint a tiszta, sugárzó bőr. Ehhez nem elsősorban krémekre és pakolásokra van szükség, hanem megfelelő étrendre. Speciális étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk azokat a hiányosságokat, amelyeket testünk egyértelműen jelez, de sok fontos elemet kis odafigyeléssel a napi étkezések során is magunkhoz vehetünk.

Mindig figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, e nélkül ugyanis a bőr hamarabb ráncosodik, aszottá válik. Napi több liter vizet meginni nem kerül semmibe, és ez az első, amit megtehetünk az egészséges megjelenésért. A tisztító, méregtelenítő kúrák és böjtök is jótékony hatással vannak a bőrre. A méreganyagok távozásával ragyogni fog az arc. A nap ellen sem csak krémekkel védhetjük a bőrünket. A sárgarépában található béta-karotin vagy a paradicsom likopinja is a védekezés természetes alapját képezheti.

A pattanásos, zsíros bőr belső kezelésének alapvető módja a bevitt szénhidrát mennyiségének csökkentése. A sovány fehérjében gazdag étrend ráadásul a „burkolatnak” és a formának is jót tesz. Ugyanígy az egész test számára üdvös, ha minél több hal kerül a tányérunkra. A tengeri halakban lévő ómega–3 zsírsav – sok más előnyös tulajdonsága mellett – jótékony hatással van a szervezetben lévő gyulladásokra és a sejtek rugalmasságának megőrzésére is, így száraz bőrűek számára is ajánlott. A gyulladások ellen hat a cink is, amely a mogyoró- és lenmagolajban is megtalálható. A natúr joghurtban is van cink, de emellett kalcium is, ami a csontok és a szép körmök építésében is fontos szerepet játszik.

A bőrön is látható öregedési folyamatok leküzdésében az antioxidánsoknak van nagy szerepe. Ezek számos forrásból beszerezhetők, de mostanában éppen szezonja van talán legfinomabb forrásuknak, a piros bogyós gyümölcsöknek. A fekete áfonya különösen erős ebben a mezőnyben. Télen a déligyümölcsök között is találni hasonló képességű finomságot. A kivi antioxidáns-tartalma mellett szerepet kaphat a kollagéntermelődés segítésében, így a ráncok kialakulásának a megelőzésében. A másik varázsszó a flavonoid. Ezeknek a vegyületeknek gyulladáscsökkentő, asztma-, allergia-, vírus- és baktériumellenes hatásuk is van, s akad közöttük olyan is, amelyik a hajszálerek törékenységét csökkenti. A zöldségek közül a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller, a lencsefélék, a brokkoli és a petrezselyem a leggazdagabb flavonoidforrások, de például a dióval is juttatunk a szervezetbe. A főzéssel a jótékony anyagok mintegy fele kioldódik, így nyersen érdemes fogyasztani őket, de a főzőléből is remek krémlevesek készülhetnek.
A bőr és haj állapota egy fajtaindikátorként is működik. Ha alapvetően figyelünk az egészséges, vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozásra, mégis erősen hullik a hajunk, vagy valamilyen bőrproblémával küzdünk, érdemes kivizsgálásra menni a háziorvoshoz. Ezek a tünetek ugyanis komolyabb problémákat, például valamilyen belső gyulladást is jelezhetnek.



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!