Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2006. november 23. 11:58 | Pato Erika

FOLYÓ ÜGYEINK

Egy betegség, melyről nem szívesen beszélünk

Van egy betegség, melyről nem szívesen beszélünk. Magyarországon mintegy félmillió embert érint az akaratlan vizelet- és széklet-visszatartás problémája. Ilyenkor ősszel, mikor jön a hideg különösen érdemes vigyázni, hogy elkerüljük a felfázást.

Egy bölcs mondás szerint az ember életének kezdete és vége is gyermekkor. Az a probléma, melyről most beszélünk, a vizelet- és széklettartás képtelensége “baba probléma”, hiszen a kis élőlény 2-3 éves korában válik szobatisztává. Az emberi élet alkonyán gyakran újból szembesülünk a magatehetetlenséggel.

Ágyban fekvő, nagybeteg emberek újra szobatisztátlanná válnak. De a vizelet- és széklettartási nehézség bármikor előfordulhat a két “gyermeki” kor között is. Elegendő hozzá egy baleset, mikor az agy megsérül, megrázódik, vagy kómába kerülünk.

Magyarországon a nők kétharmada, a férfiak mintegy 20%-a életében legalább egyszer találkozik az önkéntelen vizeletürítés problémájával Az inkontinencia kiemelten veszélyeztetett korcsoportjai a negyven év feletti nők, az ötven év feletti férfiak és a szülést követően lábadozó kisgyermekes anyák.

 A szakirodalom szerint az inkontinencia: vizelet- és székletvisszatartási képtelenséget jelent. Általában az akaratlan vizeletvesztést értjük alatta. Kezelni minden életkorban lehet és kell, a megelőzés is jó hatásfokú.

Az inkontinencia még mindig tabutémának számít: kellemetlen beszélni róla. Kellemetlen szembesülni a ténnyel, hogy bármikor bárkit elérhet e betegség, Ráadásul felnőttként kevésbé számíthatunk arra, hogy gyengeségeinket elnézően kezelik. Azonban nem kell megijedni, szégyenkezni a probléma miatt.

Ma már számtalan lehetőség kínálkozik ennek a kezelésére. Azonban az érintettek közül sokan nincsenek tisztában a terápiás kérdésekkel. Az inkontinencia sokszor gyógyszeresen vagy viszonylag egyszerű rutinműtéttel jól gyógyítható, ha mégsem, speciálisan kifejlesztett betétek formájában akkor is van segítség.

“Az inkontinencia napjainkban népbetegségnek tekinthető egészségügyi problémává vált. Talán már az is sokat jelentene, ha azt sikerülne tudatosítani az érintettek felé, hogy betegségük nem titkolni való szégyen, ami egyébként sok esetben gyógyítható, más esetekben enyhíthető, de megfelelő védekező eszközökkel az ebben a betegségben szenvedők teljes értékű életet képesek maguknak biztosítani.” – mondta Dr. Veér András. – “Azt gondolom, az érintettek megfelelő informálása a terápiás lehetőségekről a meglévőnél jóval nagyobb hangsúlyt kell, kapjon a hazai egészségügyben.”

 Az inkontinencia egészségügyi problémája nem szégyellnivaló betegség, sokkal inkább egy folyamatos odafigyelést igénylő, de kezelhető állapot, mellyel meg lehet tanulni együtt élni. “A beteg személyiségétől függ, hogy nárcisztikus sérelemként éli- e meg tünetét és depresszióba menekül, vagy helyesen nem tulajdonít neki nagyobb jelentőséget, mint amekkorát a tünet maga okoz, és igénybe veszi az életminőségét javító lehetőségeket.” – mondta Dr. Veér András.

 Az inkontinenciával kapcsolatos tájékoztatásra jött létre az Inko Klub Egyesület. A probléma iránt érdeklődők további információt a www.infoklub.hu honlapon találhatnak, inkontinenciával kapcsolatos kérdéseiket pedig a kék vonalon (06-40-321-321) és az [email protected] címen e-mailben tehetik fel az egyesület szakembereinek.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!