Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 05. 11:00 | PP-Eletforma

A LÁTÁS HÓNAPJA

Csak óvatosan a műkönnyekkel!

Október a látás hónapja, ez alkalomból most a szemszárazság klasszikus tüneteiről és annak kezeléséről beszél a szakorvos. Mielőtt a műkönnyekhez nyúlnál, olvasd el, milyen problémákat okozhat egy rosszul megválasztott készítmény!

Mielőtt szemszárazság esetén műkönnyhöz nyúlnánk, feltétlenül konzultáljunk szemész szakorvossal, nem mindegy ugyanis, hogy mennyiségi, vagy minőségi szemszárazság áll fenn. A két típus eltérő műkönnyet igényel. Dr. Jánosházi Eszter az Oxygen Medical szemész szakorvosa kiemelte, hogy míg a minőségi szemszárazság inkább a könnyfilm nem megfelelő összetételéből adódik, addig a mennyiségi szemszárazság épp akkor áll fent, amikor kevés könny termelődik. Ennek lehet valamilyen belső szervi oka, vagy jelentkezhet akár gyógyszer mellékhatásaként. Általánosságban elmondható, hogy eleve kevesebb könnyet termelnek a nők, a világos bőrű, szőke hajú, kék szemű emberek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

„Ha valakinek mennyiségi szemszárazsága van, kevés a könnye, akkor inkább a vizes, híg típusú műkönnyeket szoktuk javasolni, és azzal mennyiségileg lehet pótolni a könnyfilmet. Azok esetében, akiknél elégtelen mennyiségű a zsíros fázis, nem szerencsés a híg, vizes műkönny, hiszen az tovább hígítja, a könnyet ezáltal pedig fokozhatja a panaszokat” – mondja a szemész szakorvos.

Minőségi szemszárazság esetén, bár mennyiségre elegendő lenne a könnyfilm a könny összetétele nem megfelelő, ezáltal híggá válik a könnyfilm. Ez akkor jelentkezhet, ha túlsúlyba kerül a vizes fázis a zsírossal szemben. Emiatt például könnyebben felszakad a könnyfilm, lecsorog a szemfelszínről és ezáltal „szárazon marad” a szemfelszín.

„Ebben az esetben például olyan műkönnyet szoktunk javasolni, amiben benne vannak a zsíros elemek. Az úgynevezett lipid tartalmú műkönnyek hígítás helyett pótolják a zsíros elemeket, így egy egészségesebb könnyfilmet hoznak létre, mely jobban feltapad a szemfelszínre és nem párolog el olyan gyorsan” .

Szemszárazság kezelése géllel

5 ok, amiért szemészhez kell menni!
Általában akkor fordulunk szemészhez, ha gyulladást tapasztalunk, vagy ha már nem látunk tisztán, élesen. A szemüveg vagy a kontaktlencse készítésekor az optikusnál csupán látást vizsgálják. Dr. Jánosházi Eszter, az Oxygen Medical szemorvosa szerint sok olyan tünetmentes, mélyebb probléma rejtve maradhat, amely idejében felfedezve még orvosolható lenne.

Van egy harmadik típusú könnypótlási lehetőség is: sűrű, zselé állagú könnypótló készítményekkel.

„Ezt elsősorban olyan esetekben használjuk, amikor idősebbekről van szó, akik nem tudnak olyan gyakran cseppenteni maguknak, vagy, hogy tartósabb legyen a hatás. Ennek az a hátránya, hogy a mai rohanó világunkban a fiatalok nem szeretik, ha a zselé becseppentése után várniuk kell, amíg az eloszlik a szemfelszínen és ez praktikusságát tekintve nem mindig szerencsés” – fejti ki a szemész szakorvos, aki hozzáteszi, hogy a kontaktlencse használatra hogy a kontaktlencsét viselők figyelmét is gyakran felhívja a műkönny használatára.
A modern kontaktlencsék viselése során ugyan nem veszít sok nedvességet a szem, mégis előnyös, ha pótoljuk a könnyet. Kontaktlencse viselés előtt és után is érdemes cseppenteni.  Sőt, van olyan készítmény, melynek olyan az összetétele, hogy direkt rá lehet csöppenteni a kontaktlencsére és nem károsítja kontaktlencsét. (Forrás:oxygenmedical)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!